Proiectele noi care ar putea aduce România la 4 GW de putere instalată în panouri fotovoltaice

Duminica, 21 Ianuarie 2024, ora 03:00
6723 citiri
Proiectele noi care ar putea aduce România la 4 GW de putere instalată în panouri fotovoltaice
În anul 2023 au fost instalate panouri solare cu o putere de peste 1.000 MW, totalizând investiţii de aproximativ un miliard de euro. FOTO / Pixabay

Deși în anul 2023, pe piața românească, au fost instalate panouri solare cu o putere de peste 1.000 MW, ce au totalizat investiţii de aproximativ un miliard de euro, iar un aport semnificativ la această sumă a venit de la stat, prin Programul „Casa Verde Fotovoltaice”, marile companii producătoare de energie, fondurile de investiţii şi dezvoltatorii de parcuri fotovoltaice vor fi principalii investitori în industria energiei solare din România.

Astfel, în 2024, proiecte începute încă din 2022 sau doar de câteva luni vor fi duse la bun sfârșit, specialiștii din energie și companiile care au început să activeze puternic pe piață estimând că România ar putea avea o putere instalată de 2.000 de noi MW doar din panouri fotovoltaice, aproape cât trei reactoare nucleare de la Cernavodă în următorul an.

Ziare.com a analizat care sunt câteva dintre cele mai mari proiecte de parcuri fotovoltaice care urmează să se deschidă anul acesta, fie din eforturi ale unor companii private românești sau străine, cu acordul comitetului de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Analiza ECITIM și cele 8 parcuri fotovoltaice noi programate în 2024

„Anul viitor, România ar putea avea o putere instalată de 2.000 de noi MW doar din panouri fotovoltaice, aproape cât trei reactoare nucleare de la Cernavodă. Ritmul de dezvoltare şi de investiţii în acest domeniu accelerează, în contextul în care ţara noastră se află într-un stadiu incipient. Spre comparaţie, România ar urma să ajungă, în 2024, la 4 GW putere instalată în panouri fotovoltaice, în timp ce Germania a ajuns deja la aproximativ 70 de GW. E puţin prin comparaţie, dar arată potenţialul uriaş de dezvoltare a acestui domeniu în România”, a explicat Stelian Muscalu, director de dezvoltare la ECITIM, scria Agerpres în decembrie 2023.

Potrivit analizei realizate de ECITIM, marile companii producătoare de energie, fondurile de investiţii şi dezvoltatorii de parcuri fotovoltaice vor fi principalii investitori în industria energiei solare din România.

ECITIM a finalizat în 2023 14 parcuri fotovoltaice, cu o putere instalată combinată ce depăşeşte 6 MW (22.400 de panouri montate), după investiţii colective în domeniul energiei de peste 6 milioane de euro. Strategia de dezvoltare a companiei ia în calcul alte 8 parcuri fotovoltaice în 2024, lucru care îi permite extinderea capacităţii de producţie şi a ofertei, concomitent cu consolidarea poziţiei în piaţă.

„Am depus documentaţia necesară pentru a obţine licenţa de exploatare comercială a capacităţilor de producţie în luna septembrie, după ce primele demersuri le-am făcut la începutul anului, în februarie, când am contactat o firmă de consultanţă. Ne aşteptăm să obţinem licenţa până la finalul primului trimestru din 2024”, spune Stelian Muscalu, director de dezvoltare la ECITIM.

În prezent, puterea instalată combinată a parcurilor fotovoltaice dezvoltate în cadrul platformei EnergiePentruToti.ro depăşeşte 6 MW (22.400 de panouri montate).

57 de hectare de parc fotovoltaic în Prahova

În noiembrie 2023, ENGIE Romania a anunțat demararea lucrărilor pentru construcția unui parc fotovoltaic cu o capacitate totală de 37.2 MWp, în comuna Ariceștii Rahtivani, din județul Prahova. Noul parc fotovoltaic reprezintă al patrulea proiect de tip greenfield al companiei, relata la vremea respectivă Investenergy.ro.

Parcul fotovoltaic de la Ariceștii Rahtivani va fi construit pe o suprafaţă de 57 de hectare și este planificat să devină operaţional în 2024. Cantitatea de energie verde produsă este estimată la aproximativ 57 GWh/an, reprezentând consumul anual a peste 31.000 de familii. Fiecare kWh produs de noua centrală fotovoltaică va reduce anual cu 5.056 tone nivelul de CO2 din atmosferă, iar pe întreaga durată de viață, vor fi evitate aproximativ 177.000 de tone CO2.

Parcul fotovoltaic de la Ariceștii Rahtivani este a doua construcție de tip greenfield demarată în 2023, în urmă cu câteva luni fiind anunțată construcția unui parc fotovoltaic la Gemenele, în județul Brăila, cu o capacitate instalată de 9.3 MWp, potrivit sursei citate.

La finalizarea acestui șantier, la Gemenele, parcul fotovoltaic și cel eolian, deja existent, vor deveni una dintre primele centrale hibride din surse regenerabile din România. În plus, Grupul ENGIE Romania deține alte 4 parcuri fotovoltaice, cu o capacitate instalată totală de 24 MW, în județele Arad, Buzău, Harghita și Teleorman, și 2 parcuri eoliene, cu o capacitate de 98 MW, în județele Brăila și Galați.

Opt parcuri fotovoltaice în colaborare cu OMV Petrom și Tinmar Energy

Tot anul trecut, CE Oltenia a început dezvoltarea unor parcuri fotovoltaice proprii în colaborare cu OMV Petrom și Tinmar Energy pe care a anunțat că le va pune în funcțiune în 2024.

”CE Oltenia împlinește 10 ani de la înființare. Au fost 10 ani între agonie și extaz. Dacă la început părea că totul se aliniază pe un anumit traseu previzibil, la mijlocul perioadei, odată cu acest CO2 – spre finalul perioadei ne-am văzut puși în situația în care băncile nu mai doreau să ne facă finanțări. Și atunci ne-am gândit încotro să o luăm…Am avut de ales între a intra în faliment și a găsi niște soluții imprevizibile și inimaginabile la momentul respectiv – vorbesc de acum 3 ani – de a duce mai departe viitorul acestei societăți”, a declarat Sorin Alecu, Director de strategie la CE Oltenia, în cadrul Energy Strategy Summit 2022, potrivit Energynomics, explicând faptul că ajutorul de restructurare a trebuit obținut din partea Comisiei Europene.

Compania a început un proces de fuziuni și achiziții în mai 2022 mai pentru proiectele de parc fotovoltaic. Nouă din ele au fost adjudecate, în parteneriat cu OMV Petrom pentru patru din ele, pentru celelalte patru – Tinmar Energy, iar pentru proiectul de gaz de la Turceni – Tinmar Energy, în prezent CE Oltenia aflându-se în proces de relansare pentru blocul de 850 MW de la Ișalnița.

Corbii Mari, Dâmbovița – cel mai ambițios proiect de fotovoltaice din România, cu o capacitate de 355MW

Compania israeliană Nofar Energy a cumpărat în decembrie 2023 cel mai mare parc fotovoltaic de 255 MW din România, dezvoltat de Portland Trust la Corbii Mari, în judeţul Dâmboviţa, cu o suprafată de 290 de hectare.

„Vreau să salut această investiție privată de peste 120 milioane euro, care înseamnă enorm pentru Corbii Mari: taxe și impozite încasate, locuri de muncă. Am susținut cu tot ce a depins de noi acest proiect, pentru că știu că înseamnă un mare plus din toate punctele de vedere. Repet: cel mai mare parc fotovoltaic din România! Autorizațiile de construire sunt semnate, lucrările vor începe anul viitor, aici, la Corbii Mari”, a transmis primarul comunei Corbii Mari, Ionuț Bănică în luna decembrie, potrivit Adevărul.

Potrivit autorităților locale, noul proiect a fost aprobat în 2023 şi începând cu 2024 va injecta 362 GWh pe an energie regenerabilă în reţeaua electrică. Proiectul va putea furniza energie pentru aproximativ 160.000 de gospodării şi va reduce amprenta de carbon cu peste 200.000 de tone, arată sursa citată.

Portland Trust este un dezvoltator activ în România şi Republica Cehă de aproape 25 de ani. Compania se concentrează pe dezvoltarea de clădiri comerciale şi a finalizat peste 850.000 mp de spaţii noi, în principal în sectoarele de birouri, industrie uşoară, retail şi, mai recent, sectoarele de energie verde

Dâmbovița este considerat unul dintre județele cu potențial foarte mare pentru producerea energiei solare, beneficiind de un număr considerabil de ore însorite pe an și terenuri adecvate. Recent, a fost observată o expansiune notabilă în investițiile din acest sector.

Potrivit Adevărul, Potlogi este prima comunitate ecologică din țară, urmată de Pucioasa și Gura Foii care se îndreaptă spre surse regenerabile de energie. Aceste localități plănuiesc să genereze electricitatea necesară pentru instituțiile lor utilizând energia solară.

În Pucioasa, se dezvoltă un parc fotovoltaic de 1,2 MW, finanțat complet prin fonduri nerambursabile, cu un cost total de aproximativ 6,57 milioane lei. Acest parc va furniza energia necesară pentru Primărie, spitalul local, școli, Centrul Cultural, un viitor bazin de înot și iluminatul public.

Similar, Gura Foii își propune să construiască un parc fotovoltaic, finanțat cu 200.000 euro din fonduri europene. Acest parc va fi mai mic decât cel din Pucioasa, dar va furniza energie pentru toate instituțiile publice și iluminatul stradal, contribuind astfel la economii bugetare și protejarea mediului.

În Șotânga, o companie clujeană a investit peste 100 de milioane de euro în cel mai mare parc fotovoltaic din Dâmbovița, având o capacitate de 80 MW, aproape jumătate din capacitatea fostei Termocentrale Doicești. Totodată, în Gura Foii se prevede transformarea a 50 de hectare în parc fotovoltaic, după ce localnicii au aprobat alocarea unei părți din islazul comunal pentru o investiție privată de 50 de milioane de euro.

Pe viitor, COS Târgoviște ar putea opera exclusiv pe energie solară, datorită unui proiect ambițios care include construirea unui combinat modern, promis a fi cel mai avansat din Europa de către investitorii italieni de la Donalam.

Alte proiecte în derulare sau încheiate la începutul anului 2024

Compania românească Photon Energy a inaugurat recent un parc fotovoltaic în zona orașului Făget, situat în județul Timiș. Amplasamentul include panouri fotovoltaice bifaciale, capabile să absoarbă lumina difuză reflectată. De asemenea, dispune de trackere cu un singur ax pentru a urmări parțial mișcarea soarelui, crescând astfel eficiența medie.

Parcul de la Făget este format din 7.280 de panouri fotovoltaice, răspândite pe un teren de 6,6 hectare. Deși puterea totală de 3,9 MW nu este excepțional de mare comparativ cu alte proiecte internaționale recente, se estimează că va produce anual aproximativ 5,8 GWh de electricitate. Aceasta reflectă un randament mediu anual de aproximativ 17% din capacitatea maximă instalată. Photon Energy preconizează venituri anuale de 550.000 de euro din vânzarea celor 5,8 GWh de electricitate, la prețurile actuale de piață pentru acest tip de energie, în 2024.

Compania plănuiește să pună în funcțiune alte patru parcuri fotovoltaice în România la începutul anului, cu o capacitate totală de 16,9 MW.

Totodată, comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în cadrul ședinței din 17 ianuarie, autorizaţia de înfiinţare a unui parc eolian de 66 MW în județul Galați, informează Autoritatea. Este vorba despre parcul eolian Frumuşiţa, dezvoltat de compania daneză Eurowind Energy arată Investenergy.ro.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#parc fotovoltaic, #panouri fotovoltaice, #panouri fotovoltaice energie, #panouri fotovoltaice Romania, #energie regenerabila, #energie regenerabila Romania , #energie regenerabila