Primul oraș din România care și-a asigurat independența energetică. Cum a reușit această performanță VIDEO

Autor: N.G.
Miercuri, 13 Septembrie 2023, ora 21:45
8216 citiri
Primul oraș din România care și-a asigurat independența energetică. Cum a reușit această performanță VIDEO
Parcul fotovoltaic de la Ocna Mureș FOTO captură video Youtube

O primărie de oraș din Transilvania este printre primele din România care a finalizat o investiție într-un parc fotovoltaic prin care își asigură cea mai mare parte a consumului de energie electrică de către instituțiile publice.

Primăria Ocna Mureș a obținut o finanțare nerambursabilă în valoare de aproape 3 milioane de lei din fonduri norvegiene.

„Investiția este finalizată, recepția a fost făcută, avem și contorul pus, care funcționează de vineri. Produc curent și ne asigurăm consumul a tot ce înseamnă instituții publice din orașul Ocna Mureș. Investiția este făcută pe fonduri norvegiene, contribuția noastră este doar de 15% și sperăm că vom face o economie, potrivit calculelor noastre, în jur de 2 milioane de lei anual.

Este primul astfel de parc din județul Alba cu o capacitate mare. Produce circa 500 kW pe oră în capacitate maximă. Este important că am beneficiat de aceste fonduri norvegiene și că am încercat să fim independenți din punct de vedere al energiei electrice”, a declarat primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler, citat de ziarulunirea.ro.

Investiția este în valoare de 2.884.516 lei, fără TVA. „Între timp au depus și alte orașe proiecte pe fonduri europene pentru realizarea de parcuri fotovoltaice, dar Ocna Mureș este primul oraș care a realizat acest proiect. Aici, parcul este deja finalizat, se fac teste, iar energia este deja furnizată în rețea”, a completat primarul.

Banii economisiți vor putea fi cheltuiți pentru alte investiții. Pe lângă clădirea primăriei și iluminatul public, energia electrică va fi utilizată pentru două licee, o școală gimnazială, casa de cultură și biblioteca orășenească. Orașul Ocna Mureș are o populație totală de aproximativ 12.000 de locuitori.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#parc fotovoltaic, #Ocna Mures, #energie electrica , #panouri fotovoltaice