S-a prăbușit cu parașuta de la 1200 de metri altitudine și a supraviețuit. Care a fost cauza accidentului și viteza de impact cu solul VIDEO

Autor: N.G.
Vineri, 24 Martie 2023, ora 03:25
6353 citiri
S-a prăbușit cu parașuta de la 1200 de metri altitudine și a supraviețuit. Care a fost cauza accidentului și viteza de impact cu solul VIDEO
Momentul în care elevul s-a prăbușit cu parașuta FOTO captură video

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AJAS) a finalizat ancheta incidentului grav ce a avut loc în 24 mai 2022 pe Aerodromul „Elie Carafoli” din Târgu Mureș.

Un tânăr de 21 de ani, elev la Aeroclubul României, a fost grav rănit după ce s-a lovit de sol în timpul unui salt cu parașuta. Tânărul urma cursurile pentru obținerea licenței de parașutist și a căzut de la peste o mie de metri. A fost internat cu răni grave și, din fericire, și-a revenit.

”În acea zi au fost organizate trei zboruri cu lansare de parașutiști cu o aeronavă de tip An-2, având înmatricularea YR-PBT. Primele două zboruri au decurs fără evenimente. În jurul orei 11:28 a avut loc îmbarcarea în avion pentru al treilea zbor.

După ce aeronava a ajuns la altitudinea de 1200 de metri, la cea de-a doua trecere la verticala zonei de parașutare, elevul parașutist a efectuat saltul, având o poziție corectă la părăsirea aeronavei și o cădere liberă stabilă. Deschiderea comandată a parașutei principale a fost conformă, dar după aproximativ 2-3 secunde, a început o mișcare de rotație a acesteia.

Elevul parașutist a dat comanda de largare a parașutei principale și de deschidere a parașutei de rezervă. În procesul de deschidere a parașutei de rezervă, suspantele acesteia s-au înfășurat în jurul suspantelor parașutei principale. Cele două parașute fiind încurcate, parașuta de rezervă s-a deschis parțial. În aceste condiții, elevul parașutist a avut o pierdere rapidă de înălțime și a luat contact dur cu solul”, se precizează în raportul AIAS.

Momentul prăbușirii a fost filmat de un martor ocular

Viteza elevului parașutist la impactul cu solul - 14,5 m/s

Potrivit comisiei de investigație, în momentul efectuării saltului, elevul parașutist a avut o poziție corectă la părăsirea aeronavei și o cădere liberă stabilă.

”Deschiderea comandată a parașutei principale a fost conformă, dar după aceasta, la aproximativ 2-3 secunde, a început o mișcare de rotație a acesteia. Cauzele probabile ale acestei mișcări de rotație pot fi: pliajul defectuos al parașutei, poziția asimetrică a corpului la deschiderea parașutei, deblocarea unei singure comenzi de pilotare. Nu a fost posibilă stabilirea cauzei exacte ce a dus la producerea mișcării de rotație a parașutei principale”, se mai susține în documentul citat.

Pentru rezolvarea situației de urgență apărute, s-a constatat că elevul parașutist a acționat întâi comanda de deschidere a parașutei de rezervă și ulterior comanda de largare a parașutei principale. În procesul de deschidere a parașutei de rezervă, de la sol s-a observat că suspantele (corzile) parașutei de rezervă s-au înfășurat în jurul suspantelor parașutei principale. Cele două parașute fiind încurcate, parașuta de rezervă s-a deschis parțial.

S-a mai stabilit că viteza elevului parașutist la impactul cu solul a fost de 14,5 m/s. ”Cauza probabilă a producerii accidentului constă în înfășurarea parașutei de rezervă în suspantele parașutei principale, pe fondul acționării în secvență incorectă a comenzilor de largare a parașutei principale și de deschidere a parașutei de rezervă, în urma apariției unui caz special”, a stabilit comisia de investigație a AIAS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un călător a murit după ce a căzut pe calea de rulare în stația de metrou Obor. Se ia în calcul o tentativă de sinucidere
Un călător a murit după ce a căzut pe calea de rulare în stația de metrou Obor. Se ia în calcul o tentativă de sinucidere
A fost panică, joi seară, 18 aprilie, în staţia de metrou Obor. Oamenii care așteptau să vină trenul au văzut cum un călător a căzut pe şine. UPDATE: 22:10: Potrivit Antena 3,...
Accident între un TIR și două autoturisme, la Mizil. Un elicopter SMURD, chemat de urgență să intervină
Accident între un TIR și două autoturisme, la Mizil. Un elicopter SMURD, chemat de urgență să intervină
Un accident rutier soldat cu trei victime s-a produs miercuri la prânz, 17 aprilie, pe DN 1B, la Mizil, traficul în zonă fiind complet blocat. La locul accidentului a fost chemat un elicopter...
#parasuta, #accident, #elev, #tanar, #Targu Mures , #Accident aviatic