Fost ministru român de externe, tranșant cu privire la parada somptuoasă organizată de Moscova: ”Se întorc coșciugele acasă”

Luni, 09 Mai 2022, ora 12:27
5460 citiri
Fost ministru român de externe, tranșant cu privire la parada somptuoasă organizată de Moscova: ”Se întorc coșciugele acasă”
Secera și ciocanul a fost amplasată în toate colțurile Pieței Roșii FOTO YouTube/ Zabby

Fostul ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu, a analizat discursul susținut de Vladimir Putin la Moscova, precum și efectele posibile ale paradei organizate de Kremlin cu ocazia zilei de 9 mai.

Diaconescu spune că Putin a încercat să își justifice deciziile privind războiul din Ucraina, dar că ”este greu să recâștige încrederea populației când la raft nu mai sunt ulei și zahăr, iar rubla nu mai e funcțională nicăieri în lume”.

"Suntem într-un război hibrid, în care manipularea și dezinformarea sunt foarte sus la Moscova, în condițiile în care nu există justificare pentru genocidul din Ucraina.

S-a adresat propriului popor, apelând la nostalgia post-sovietică, pe ideea că toată lumea e contra lor.

Prin acest tip de mesaj, Putin încearcă să își legitimeze o situație complicată politic și strategic", a declarat Cristian Diaconescu la Digi24.

Diaconescu a punctat că Putin mizează mult pe ideea că toate acțiunile sale au drept scop apărarea Rusiei.

"Putin și-a construit o atitudine care să fie la nivelul mesajul și ceremonialului organizate. Nervozitatea în ce privește decidenții din jurul lui Putin e tocmai o subliniere legată de la ce premise a plecat în campania contra Ucrainei și contra Occidentului", a afirmat Cristian Diaconescu.

Pe de altă parte, situația e tot mai complicată pentru Federația Rusă în contextul evoluției războiului din Ucraina și al sancțiunilor economice, a subliniat el.

"Se întorc coșciugele acasă și e foarte greu să recâștigi încrederea populației prin orice fel, mesajul militar în mod categoric va urma.

Din punct de vedere al Occidentului, situația devine tot mai complicată pentru Federația Rusă, Putin știe că problemele economice se vor răsfrânge la nivel cetățeanului și nostalgia post sovietică nu va mai fi suficientă.

Și societatea rusă are oameni capabili să înțeleagă ce se întâmplă. În absența unor succese strategice în relația cu Occidentul și militară privind agresiunea din Ucraina e foarte greu să compensezi, în condițiile în care la raft nu se mai găsește război și zahăr iar rubla nu mai e funcțională nicăieri.

Cred că Rusia va încerca destabilizarea zonelor de est ale Ucrainei, arătând că e un succes în apărare, nu în agresiune.

Sunt foarte puțini care cred că ce se întâmplă acum în Ucraina e justificat din perspectiva apărării, așa cum încearcă Putin să transmită. Oamenii înțeleg că e o confruntare dar pe măsură ce situația economică se va degrada, iar situația din teren nu e în sensul mesajelor transmise, situația va fi tot mai complicată.

A coborât foarte jos nivelul de disponibilitate a Occidentului de a negocia, din cauza crimelor. În lume se pun întrebări, la Federația Rusă nu se pun întrebări", a afirmat Cristian Diaconescu.

Vladimir Putin nu intenționează să se întâlnească cu familiile victimelor atentatului de Moscova şi nici nu a fost la faţa locului
Vladimir Putin nu intenționează să se întâlnească cu familiile victimelor atentatului de Moscova şi nici nu a fost la faţa locului
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu are vreo întâlnire cu familiile victimelor atacului de la Crocus City Hall, de la Moscova, soldat cu 143 de morţi, săptămâna trecută, revendicat de...
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei,...
#parada 9 mai moscova, #Vladimir Putin, #9 mai, #Cristian Diaconescu, #invazie ucraina , #9 mai