Funeraliile Papei Benedict al XVI-lea vor avea loc joi, 5 ianuarie. Omagii aduse de lideri politici din Europa

Sambata, 31 Decembrie 2022, ora 15:03
2228 citiri
Funeraliile Papei Benedict al XVI-lea vor avea loc joi, 5 ianuarie. Omagii aduse de lideri politici din Europa
Papa Benedict al XVI-lea FOTO / Vatican News

Funeraliile Papei emerit Benedict al XVI-lea vor avea loc în Piaţa Sfântul Petru joi, 5 ianuarie, şi vor fi prezidate de Papa Francisc, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, potrivit Reuters şi AFP.

Ceremonia va începe la ora 9:30 a.m. (08: 30 GMT).

Trupul neînsufleţit al lui Benedict al XVI-lea va fi expus începând de luni în Bazilica Sfântul Petru, a confirmat, de asemenea, Matteo Bruni într-o conferinţă de presă, precizând că Joseph Ratzinger a primit sacramentul bolnavilor cu puţin timp înainte de moarte.

Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit sâmbătă la vârsta de 95 de ani.

"Cu durere vă anunţ că Papa emerit, Benedict al XVI-lea, a murit azi la ora 9:34, la Mânăstirea Mater Ecclesiae, din Vatican", precizase Bruni într-un comunicat.

Starea de sănătate a teologului german se deteriorase în ultimele zile, însă Vaticanul indicase vineri că aceasta era "stabilă" şi că Benedict a participat joi la celebrarea Sfintei Liturghii în camera sa.

Omagii aduse de lideri europeni

Mai mulţi lideri europeni i-au adus sâmbătă un omagiu fostului papă Benedict al XVI-lea, care a murit la vârsta de 95 de ani, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat eforturile papei emerit pentru o "lume mai fraternă".

"Gândurile mele se îndreaptă către catolicii din Franţa şi din lume, îndoliaţi de plecarea Sanctităţii Sale Benedict al XVI-lea, care a lucrat cu suflet şi inteligenţă pentru o lume mai fraternă", a scris pe Twiter şeful statului francez.

Fostul papă Benedict al XVI-lea a fost "un gigant al Credinţei şi al Raţiunii", precum şi "o mare personalitate a Istoriei pe care Istoria nu o va uita niciodată", a reacţionat, într-un comunicat, şi premierul italian Giorgia Meloni.

"Îi transmit Sfântului Părinte Francis faptul că eu şi guvernul meu împărtăşim durerea sa şi a întregii comunităţi ecleziale", a adăugat şefa guvernului de la Roma.

Premierul britanic Rishi Sunak s-a declarat "întristat" de decesul papei emerit şi a salutat memoria unui "mare teolog".

"Sunt întristat să aflu de moartea papei emerit Benedict al XVI-lea. A fost un mare teolog a cărui vizită în Regatul Unit în 2010 a reprezentat un moment istoric pentru catolicii şi non-catolicii din ţara noastră", a scris liderul britanic pe Twitter.

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a transmis că, prin decesul lui Benedict al XVI-lea, lumea pierde o "personalitate marcantă" a Bisericii Catolice.

"Ca papă 'german', Benedict al XVI-lea a fost un lider special al bisericii pentru mulţi, nu doar în această ţară", a scris el pe Twitter.

"Lumea pierde o figură formativă a Bisericii Catolice, o personalitate marcantă şi un teolog înţelept. Gândurile mele sunt alături de papa Francisc", a adăugat Scholz.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a salutat de asemenea memoria fostului papă, despre care a spus că a fost un "colaborator apropiat al Sfântului Ioan Paul al II-lea".

"Lumea a pierdut unul dintre cei mai mari teologi ai secolelor XX şi XXI, un colaborator apropiat al Sfântului Ioan Paul al II-lea", precedesorul său polonez la Vatican, şi-a exprimat regretul Duda, a cărui ţară este extrem de ataşată în mod tradiţional de credinţa catolică.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a transmis la rândul său omagiul. "El a transmis un semnal foarte puternic prin demisia sa. S-a considerat în primul rând un servitor al lui Dumnezeu şi al Bisericii Sale", a scris ea pe Twitter.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#papa, #Papa Benedict, #Papa Benedict al XVI lea, #funeralii , #biserica
Comentarii