Papa Francisc schimbă Constituția Vaticanului: departamentele administrației centrale pot fi conduse de orice catolic botezat, inclusiv de femei

Duminica, 20 Martie 2022, ora 11:16
2153 citiri
Papa Francisc schimbă Constituția Vaticanului: departamentele administrației centrale pot fi conduse de orice catolic botezat, inclusiv de femei
Papa Francisc vrea să reformeze aparatul administrativ al Sfântului Scaun FOTO Vatican News

Vaticanul a publicat, în mod surprinzător, o nouă Constituție, care era așteptată de ani de zile, prin care Papa Francisc vrea să reformeze aparatul administrativ al Sfântului Scaun. Modernizarea sa este considerată una dintre preocupările principale ale Papei. Accesul la funcții de conducere în Vatican va fi mult facilitat, în special pentru femei și laici.

Papa Francisc a emis sâmbătă, 19 martie, o nouă Constituție pentru administrația centrală a Vaticanului, cunoscută sub numele de Curia, care afirmă că orice catolic laic botezat, inclusiv femeile, poate conduce departamentele Vaticanului, potrivit Der Spiegel.

Majoritatea departamentelor Vaticanului au fost conduse de clerici bărbați, de obicei cardinali. Noua constituție, de 54 de pagini, numită Praedicate Evangelium (Predicarea Evangheliei), a durat mai mult de nouă ani pentru a fi finalizată. Aceasta va intra în vigoare pe 5 iunie, înlocuind-o pe cea aprobată în 1988 de Papa Ioan Paul al II-lea.

O parte a preambulului constituției arată că: „Papa, episcopii și alți slujitori hirotoniți nu sunt singurii evanghelizatori din Biserică”, adăugând că bărbații și femeile laici „ar trebui să aibă roluri de guvernare și responsabilitate”.

Secțiunea de principii a constituției spune că „orice membru al credincioșilor poate conduce un dicaster (departamentul Curia) sau un organism” dacă papa decide că sunt calificați și îi numește. Nu face nicio distincție între bărbații laici și femeile laice.

Constituția din 1988 prevedea că departamentele urmau să fie conduse de un cardinal sau un episcop și asistate de un secretar, experți și administratori.

Într-un interviu acordat Reuters în 2018, papa a dezvăluit că a preselectat o femeie pentru a conduce un departament economic al Vaticanului, dar ea nu a putut accepta postul din motive personale.

Anul trecut, Francisc a numit pentru prima dată o femeie în a doua funcție de guvernare a orașului Vatican. Tot anul trecut, el a numit-o pe călugărița italiană Alessandra Smerilli în funcția interimară de secretar al biroului de dezvoltare al Vaticanului, care se ocupă de probleme de justiție și pace.

În plus, Francisc a numit-o pe Nathalie Becquart, membră franceză a Surorilor Misionare Xaviere, drept co-subsecretar al Sinodului Episcopilor, departament care pregătește întâlniri importante ale episcopilor mondiali care au loc la fiecare câțiva ani.

Situație nemaiîntâlnită la Vatican. Papa a renunțat în ultimul moment la predica din Duminica Floriilor
Situație nemaiîntâlnită la Vatican. Papa a renunțat în ultimul moment la predica din Duminica Floriilor
Papa Francisc a sărit în ultimul moment peste citirea omiliei sale în timpul slujbei din Duminica Floriilor la care asistau zeci de mii de oameni în Piaţa Sfântul Petru, dar a continuat să...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Papa Francisc, #Sfantul Scaun istorie Vatican, #vatican catolicism papa , #Vatican
Comentarii
Poza Sanatescu
Sanatescu
rank 1
Dar de femei cu barba,ce parere aveti ? Cand le promovati si pe