Cum reușește statul să-i facă pe români să amâne instalarea de panouri fotovoltaice. ”Cererile au scăzut până aproape de zero”

Joi, 23 Februarie 2023, ora 22:04
6615 citiri
Cum reușește statul să-i facă pe români să amâne instalarea de panouri fotovoltaice. ”Cererile au scăzut până aproape de zero”
Panouri fotovoltaice FOTO: Facebook/Varga Paul

Programele guvernamentale prin care românii pot deveni proconsumatori au ajuns să fie de fapt motivele pentru care aceștia întârzie să investească în sisteme fotovoltaice. Tot mai mulți oameni își amână proiectele pentru că încă așteaptă subvenția de la stat.

Administratorul unei firme de instalare de sisteme fotovoltaice din județul Sibiu spune că, după febra instalărilor de anul trecut, acum compania este invadată de cererile pentru subvenția de la stat, potrivit e-nergia.ro. Asta pentru că anunțurile oficialilor legate de lansarea ediției din acest an a programului “Casa Verde Fotovoltaice” îi face pe clienți să își amâne decizia de a instala un sistem, pentru că așteaptă subvenția de 20.000 de lei, despre care doar s-a vorbit. S-a spus că se va ajunge la 150.000 de doritori dar nu există niciun anunț oficial cu data de începere a programului în acest an.

“În 2022 ne-am crescut cifra de afaceri de cinci ori, atât de multă cerere a fost. De când s-au plafonat prețurile la energie, au scăzut cererile cu aproximativ 20%, iar de când a apărut iar informația cu lansarea programului Casa Verde cererile persoanelor fizice au scăzut până aproape de zero”, a povestit Paul Varga, administratorul unei firme de instalare de panouri fotovoltaice din județul Sibiu.

Antreprenorul a spus că se confruntă cu o criză de cereri de ofertă pentru persoanele care voiau să instaleze folosind bugetul propriu. Inclusiv pentru ofertele care erau pe rol, au preferat să amâne investiția, așteptând acel program, în speranța că poate primesc subvenția.

“Ca idee, în 2022 aveam undeva la 30 de cereri de ofertă pe zi, din care concretizam undeva la 20%, pe când anul acesta a scăzut numărul cererilor de ofertă la mai mult de jumătate, iar dintre acestea 95% sunt de la cei interesați de Casa Verde”, a mai spus omul de afaceri.

La finalul lui ianuarie, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că bugetul prevăzut pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, prin care se acordă o subvenție de până la 20.000 de lei persoanelor fizice care doresc să instaleze un sistem fotovoltaic, este de trei miliarde lei în acest an, bani cu care se vor putea finanţa peste 150.000 proiecte. “Anul trecut am aprobat peste 40.000 de cereri de finanţare, interesul a fost unul uriaş şi este clar că trebuie să suplimentăm bugetul pentru a veni în întâmpinarea cererii şi nevoii din partea cetăţenilor”, a spus atunci ministrul.

Programul Casa Verde Fotovoltaice este cunoscut îndeobște pentru lentoarea cu care se derulează, abia la finalul lui 2022 fiind aprobate dosare depuse cu doi ani în urmă. Deși pentru ediția din acest an ministrul a făcut declarația acum aproape o lună, pe site-ul AFM programul nu apare nici măcar ca fiind în pregătire.

La finalul anului trecut, în România existau aproximativ 40.000 de prosumatori, persoane fizice și juridice.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#panouri fotovoltaice, #program Casa Verde, #subventie panouri fotovoltaice , #panouri fotovoltaice