TVA de 5% pentru instalarea de panouri fotovoltaice în cazul persoanelor fizice. Măsura nu se va aplica și firmelor

Joi, 08 Decembrie 2022, ora 12:14
5202 citiri
TVA de 5% pentru instalarea de panouri fotovoltaice în cazul persoanelor fizice. Măsura nu se va aplica și firmelor
TVA redus la 5 la sută pentru instalarea de panouri fotovoltaice în cazul persoanelor fizice FOTO Pixabay

Comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților a votat miercuri un proiect USR care instituie o cotă redusă de TVA de 5% (față de cota tradițională de 19%) pentru panourile fotovoltaice și pompele de căldură, însă a venit cu o serie de modificări, inclusiv excluderea firmelor de la cota redusă de TVA.

Proiectul mai trebuie aprobat în plenul Camerei, promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

În luna iunie, USR a depus un proiect de lege pentru reducerea TVA la 5% la pompele de căldură, panourile fotovoltaice şi panourile solare termice. Scopul proiectului este încurajarea cetăţenilor să investească în metode alternative de producţie a energiei şi să îşi reducă astfel consumul din reţeaua naţională.

Proiectul a ajuns miercuri la comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților, unde au fost aduse câteva modificări.

Cea mai importantă modificare este faptul că această cotă redusă de TVA de 5% va fi aplicată doar panourilor fotovoltaice și pompelor de căldură instalate de către persoane fizice și de către administrația publică.

Firmele au fost excluse de la cota redusă de TVA, deoarece acestea nu apar în directiva europeană, iar România ar fi riscat probleme la Comisia Europeană, a declarat pentru Economedia Cristina Prună, deputat USR, inițiator al proiectului și al amendamentului.

În plus, cota redusă de TVA va fi aplicată și pentru kiturile de instalare, pentru componentelor, respectiv pentru soluțiile complete, după caz, nu doar pentru panourile fotovoltaice în sine, potrivit economedia.ro

Totodată, pentru pompele de căldură, după consultarea cu Ministerul de Finanțe, a fost preluată sintagma din directiva europeană, respectiv „sisteme de încălzire cu emisii reduse etc”:

Conform Cristinei Prună, proiectul a fost adăugat pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților de săptămâna viitoare, când ar putea fi votat, fiind susținut transpartinic. Dacă primește vot favorabil, acesta mai trebuie promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rareș Bogdan, avertisment pentru ministrul Finanțelor: „Dacă TVA va crește fie și cu un singur punct, ministrul Marcel Boloș pleacă acasă”
Rareș Bogdan, avertisment pentru ministrul Finanțelor: „Dacă TVA va crește fie și cu un singur punct, ministrul Marcel Boloș pleacă acasă”
Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat joi, 11 aprilie, că în cazul în care Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) va crește, fie doar și cu un singur procent, atunci ministrul liberal...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#panouri fotovoltaice, #panouri solare, #panouri solare energie, #taxa, #TVA , #tva