Câtă energie economisești dacă îți pui fotovoltaice pe peretele blocului. ”Îți impui un alt stil de viață”

Sambata, 25 Februarie 2023, ora 21:33
6868 citiri
Câtă energie economisești dacă îți pui fotovoltaice pe peretele blocului. ”Îți impui un alt stil de viață”
Panouri fotovoltaice pe fațada blocului FOTO: captură Observatornews.ro

Un clujean care locuiește la bloc a vrut să devină prosumator. Astfel că a profitat că locuiește la un etaj superior și și-a montat panouri fotovoltaice pe peretele exterior al unei camere.

Se pare însă că nu a făcut-o pentru economisirea energiei electrice. Acesta ar fi doar pasionat de instalația de fotovoltaice.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, a explicat pentru Ziare.com ce consumatori acoperă un panou fotovoltaic.

”Nu are eficiență maximă pentru că trebuie să fie într-un anumit unghi dar produce. Cam o cotă parte decât ar produce dacă l-ar instala la 45 de grade.

Un panou de acest gen are în general aproximativ 300 wați. Adică pot susține două telefoane, cinci becuri și un televizor. Dar pentru acest lucru trebuie să faci stocare altfel nu faci nimic.

Apoi trebuie invertor pentru că a folosi energia la 220 w”, a spus expertul.

Ce poți să bagi în priză cu patru panouri fotovoltaice

Sumele investite pentru o instalație la bloc nu sunt chiar atât de mici. În plus, fiind vorba despre puține panouri, energia produsă ajunge doar pentru câțiva consumatori.

”Dacă nu ai acasă mașină de spălat, nu ai plită electrică, nu ai prăjitor de pâine, fier de călcat, merită să-ți pui. Dar un panou este prea puțin trebuie cel puțin două mari de 700 wați sau patru panouri de 300 de wați. Deci în 1.200 de wați. Acestea ar costa undeva la 800 de euro, plus două baterii plus invertor, ar ajunge undeva la 3.800- 4000 de euro investiția.

Dacă ai și alți consumatori, prețul crește pentru că numai pentru o mașină de spălat este nevoie de 5-6 baterii, de exemplu.

În cât timp își poate amortiza un cetățean care își pune fotovoltaice pe peretele de la bloc

Dacă prețul nu este plafonat, deci este 4 lei kwh, la un consum de 200 kwh pe lună costul este de 2000 de euro. Acest lucru înseamnă că în 3 ani de zie se amortizează. Dacă vorbim de prețul plafonat, investiția se amortizează în 9 ani.

Dar speli cu mâna, nu îți usuci părul cu feonul, nu calci haine, îți impui un alt stil de viață de fapt”, a spus expertul în energie.

Dumitru Chisăliță mai este de părere că ”oamenii nu înțeleg că schimbarea energetică vine cu schimbarea comportamentului.

Nu poți să nu mai folosești gaz, petrol, la fel ca înainte dar să ai același stil de viață ca înainte. Nu îți schimbi mașina mai poluantă și te transformi în ecologist. Ecologismul este un stil de viață. Din acest motiv atunci când vrei să ieși din dependența energetică trebuie mai întâi să îți crești eficiența energetică a locuinței apoi să faci pasul”.

În cazul panourilor clasice, pentru consumul mediu al unui apartament ar fi nevoie de 11 panouri de 455 W, în condiţiile în care unul singur are dimensiunea de 2,2 m pe 1,1 m, a transmis observatornews.ro.

Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a criticat marți, 26 martie, schema de susținere a energiei regenerabile prin Contracte pentru Diferență (CfD). Într-un...
Ministrul Burduja anunță o nouă schemă de investiții pentru energie regenerabilă: ”Este un exemplu al succesului”
Ministrul Burduja anunță o nouă schemă de investiții pentru energie regenerabilă: ”Este un exemplu al succesului”
Ministerul Energiei a lansat luni, 25 martie, schema pentru Contracte pentru Diferenţă (CfD) în domeniul energiei regenerabile, un instrument financiar menit să stimuleze producţia de energie...
#panouri fotovoltaice, #proconsumator la bloc, #energie regenerabila , #panouri fotovoltaice