Cât costă să nu plătești nimic la curent și gaze. Primul lucru de care trebuie să ții cont dacă vrei independență energetică

Marti, 24 Ianuarie 2023, ora 21:37
8408 citiri
Cât costă să nu plătești nimic la curent și gaze. Primul lucru de care trebuie să ții cont dacă vrei independență energetică
Eoliana în curtea casei sau fotovoltaice pe acoperiș FOTO: Colaj / Pixabay.com

Teama de facturi la energie electrică și gaze, dar și dorința de independență energetică împing tot mai mulți români să devină prosumatori. Conform statisticilor, ar fi vorba despre 30.000 de români care folosesc în prezent energia verde.

Sumele sunt însă destul de mari cu toate că există programe care îi ajută pe oameni să-și achiziționeze fotovoltaice și pompe de căldură iar o lege adoptată recent de președintele Iohannis a scăzut TVA la achiziția de astfel de dispozitive.

Primul lucru de care trebuie să ții seama dacă vrei independență energetică

Și mai este ceva important de reținut înainte de a începe căutările celor mai optime variante.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă (AEI) a explicat pentru Ziare.com ce trebuie avut în vedere mai întâi atunci când decidem să devenim independenți energetic.

”În primul rând trebuie avut în vedere cât de bine izolată este casa. Eficiența energetică a locuinței dictează și ”prețul” independenței energetice. O casă de 130-150 mp, pe care dorim să o dotăm cu pompe de căldură și fotovoltaice costă undeva la 12.000-15.000 de euro dacă este bine izolată”, a explicat Dumitru Chisăliță. Prețul crește în funcție de tehnologie sau dacă vorbim despre case ineficiente energetic.

Sunt mai multe tipuri de panouri fotovoltaice și pompe de căldură și trebuie analizat ce anume se potrivește pentru fiecare locuință în parte.

Cât costă să îți pui panouri fotovoltaice

În prezent, statul le promite celor care vor să fie proconsumatori de energie că îi va sprijini cu cel mult 20.000 de lei. Însă nu acesta este motivul care i-a făcut pe români să treacă pe energia verde. Cei care își permit să facă o astfel de achiziție știu că în câțiva ani își vor amortiza investiția, apoi vor trece pe profit.

Sistemele care se găsesc pe piața din România acoperă o gamă largă de necesități. Sunt centrale fotovoltaice care acoperă doar necesarul de curent electric și sistemele care asigură și partea de încălzire în locuință.

Prețurile pornesc din jurul sumei de 5.000 de euro pentru panourile doar pentru energie electrică și depășesc 15.000 de euro pentru cele cu o putere mai mare folosite și la încălzire”, a explicat într-un interviu anterior acordat Ziare.com, Laura Jimenez, directorul de marketing al unei companii care se ocupă cu vânzarea centralelor fotovoltaice.

Ca să susținem doar partea de energie avem nevoie undeva, în medie, de 12 – 14 panouri.

În ceea ce privește și partea de încălzire în casă, presupunând că sistemul de încălzire rămâne și doar centrala pe gaz se schimbă în una electrică, atunci trebuie una de putere mai mare iar aici ar fi nevoie 15-20 kW și costă, în medie, 15.000 de euro și discutăm despre montarea a 40 de panouri fotovoltaice.

Investiția pentru o centrală fotovoltaică necesară consumului casnic este amortizată între 3 și 5 ani.

Mulți români sunt preocupați de cumpărarea pompelor de căldură

Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților a explicat într-un interviu pentru Ziare.com că tot mai mulți români tind spre asigurarea unei independențe energetice la prețuri mici. Iar energia verde oferă tocmai acest lucru.

”Ceea ce am văzut în ultimii doi ani de zile este un trend accelerare-descentralizare a producției de energie. Și aici am văzut apariția unui număr din ce în ce mai mare de prosumatori dar și o preocupare a oamenilor de a-și eficientiza producția de energie termică, de apă caldă pentru locuințe.

De multe ori oamenii apelează la sisteme combinate, adică pompe de căldură și panouri fotovoltaice, utilizând energia produsă de panouri pentru alimentarea cu energie a acestor pompe de căldură”, a spus Cristina Prună.

Prețurile încep de undeva de la 3.000 de euro de exemplu pentru o casă de 60 de metri pătrați și, evident, cresc în funcție de dimensiunea locuinței, dar și de tehnologia folosită.

”Ceea ce ar trebui să mai știe oamenii care se uită la astfel de sisteme este că nu toate locuințele sunt pretabile pentru pompe de căldură. De exemplu, aceste sisteme funcționează cel mai bine, cel mai eficient cu încălzirea prin pardoseală și de aceea e bine să ceară opinia și să facă o evaluare împreună cu o persoană tehnică, un specialist. Însă există și avantaje, odată montate aceste pompe de căldură și în funcție de timpul lor, ”pot reduce” factura la încălzire cu 20 % până la 90 % dacă vorbim de case pasive, foarte bine izolate. Deci e o reducere extrem de de importantă”, a mai spus deputatul USR Cristina Prună, unul dintre inițiatorii legii scăderii TVA la pompele de căldură, panourile fotovoltaice şi panourile solare termice.

Cât costă o eoliană pentru propria curte

Însă sunt și zone unde sunt pretabilele și eolienele pentru producerea curentului electric, cu precădere în zona Dobrogei și a Moldovei.

Turbina eoliană din propria curte este o soluție de independență energetică destul de rar întâlnită în țara noastră, însă pe piață sunt instalații de mici dimensiuni care pot asigura energia electrică necesară unei familii, scrie despre-energie.ro.

O eoliană mică poate fi conectată la rețeaua electrică prin intermediul furnizorului de energie sau poate fi independentă, fără conectare la rețea (off-grid) în cazul locuințelor izolate, unde nu se poate face conexiunea la rețeaua locală.

Prețul variază în funcţie de câţi Watti produce, o astfel de instalaţie, pornind de la 4 000 RON și depășind chiar și 90 000 RON. Astfel de eoliene de mici dimensiuni pot avea puteri de la 600 până la peste 12 000 W.

O categorie potrivită pentru gospodării cu un consum mediu sau mare, este cea care a turbinelor care produc între 3 si 12 kW și pornesc la o viteză a vântului de 2,5 m/s.

Costul final al unei de turbine este de circa 5 000 de lei per capacitatea de producere a unui kilowatt, la care se mai adaugă costurile autorizației de construcție și ale echipamentelor de stocare a energiei (baterii). Drept urmare, prețul final pentru o turbină cu o putere 5 kW se dublează, ajungând în medie la 50 000 de lei. O asemenea eoliană este varianta recomandată pentru o casă medie ca spațiu, ocupată de familie formată din doi adulți și doi copii. Estimările specialiștilor arată că investiția ar trebui să se amortizeze în circa 8 ani.

Turbinele eoliene produc 0 emisii poluante, folosesc energie regenerabilă și au o durată de viață de cel puțin 20 de ani.

Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
#panouri fotovoltaice, #turbina eoliana casa, #pompe caldura, #eficienta energetica, #independenta energetica Romania, #factura energie , #factura energie