Cum creăm energie verde din poluanți. Analist: ”Încălzirea locuințelor nu o vom putea face doar cu panouri fotovoltaice și eoliene”

Miercuri, 17 August 2022, ora 03:00
6312 citiri
Cum creăm energie verde din poluanți. Analist: ”Încălzirea locuințelor nu o vom putea face doar cu panouri fotovoltaice și eoliene”
Câmpuri de panouri fotovoltaice FOTO / Unsplash

Războiul din Ucraina a adus lumea în fața urgenței găsirii unui înlocuitor pentru energia produsă cu ajutorul combustibililor fosili. Pe de o parte, acest lucru ar reduce dependența de produsele pe care se pune embargo, pe de altă parte, am putea reduce poluarea. Însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple.

În ultimele luni se vorbește despre o dezvoltare rapidă a energiei fotovoltaice, eoliene, nucleare. Chiar și înlocuirea parcului auto existent cu mașini electrice sau măcar hibrid se află printre ipoteze în contextul crizei petrolului. Mediul înconjurător nu ar avea acum de câștigat, ci abia după mult timp, iar asta se va întâmpla pentru că, momentan, o mare parte din sistemele de producere a energiei verzi sau măcar a componentelor acestora sunt fabricate folosid energie poluantă.

Paradoxul ”normal” al energiei verzi creată cu energie poluantă

Trăim de fapt un paradox dacă ar fi să ne luăm strict după datele centralizare de Agenția Internațională pentru Energie (AIE) care spune într-un raport citat de europa.today că, de exemplu, 3 din 5 panouri solare pe care le cumpărăm au fost construite datorită energiei electrice produse de cărbune.

Specialiștii spun însă că nu se poate face un salt tehnologic fără să fie folosită o energie de care dispunem la momentul la care se încearcă acestă dezvoltare.

Pe de altă parte, panourile fotovoltaice și o mare parte din componentelor eolienelor sunt produse în China. Iar acest stat este cunoscut ca un mare consumator de energie, iar o mare parte din aceasta este produsă de cărbune.

Expertul în energie Dumitru Chisăliță a explicat într-un interviu acordat Ziare.com de ce trăim acest paradox și de ce este el de fapt normal, chiar în contextul în care Europa se angajează să-și reducă dependența de combustibilii fosili, nu doar de cei ruși, concentrându-se pe energia regenerabilă.

În acest moment, tranziția energetică, cel puțin în ceea ce privește fotovoltaica, trebuie să facă față unei alte dependențe, cea a Chinei.

”La începerea conflictului din Ucraina, spuneam că Europa trebuie să se hotărască în a alege între două rele: dependența de Rusia sau dependența de China. Din păcate cam în această zonă ne găsim în momentul de față, fie că ne place, fie că nu.

Chestiunea aceasta nu este nouă pentru că a apărut de mult timp, iar oamenii au ”băgat gunoiul sub preș”, au închis ochii de la un lucru foarte simplu. Tot ceea ce era produs fie în China, fie în Rusia, era foarte ieftin. Iar acest lucru le permitea unora, iar aici vorbim atât despre guverne cât și despre companii private, să își pună adaosuri mari, taxe mari. Cumva, se trăia foarte bine pe ”spinarea” acestor resurse ieftine sau sisteme de producere a resurselor ieftine.

Situația aceasta practic a fost prelungită, cel puțin în ultimii 20 de ani, pe acest considerent. Războiul din Ucraina ne-a trezit să vedem aceste lucruri care erau chiar în fața noastră.

Depășind această situație de dependență și de non-reziliență pe care o are Europa, strict pe raportul pe care îl dă AIE, lucrurile stau în felul următor. China reprezintă cel mai mare producător de panouri fotovoltaice din lume (aproximativ 70% din aceste panouri se produc în China). De asemenea, o foarte mare parte din componentele eolienelor provin din China- acum nu mai deține supremația pe acest segment, însă se clasează pe un loc fruntaș.

O parte importantă din aceste componente într-adevăr se produce cu energie provenită din cărbune deoarece China este un mare consumator de energie și o mare parte din aceasta este produsă cu cărbune”, a explicat Dumitru Chisăliță.

Chisăliță: ”Toate evoluțiile s-au făcut bazându-ne pe combustibilii anteriori”

Faptul că producem surse de energie nepoluantă folosind combustibili poluanți nu este o noutate. acest lucru a stat la baza progresului tehnologic din întreaga lume.

”Trebuie să vedem și partea cealaltă. Toate evoluțiile s-au făcut bazându-ne pe combustibilii anteriori. În momentul revoluției industriale din 1700, elementul de bază a fost lemnul. Acesta a propulsat evoluția tehnologică ce a dus la înlocuirea lemnului de către cărbune datorită multimplelor avantaje pe care le avea.

Apoi, cărbunele a fost devansat de petrol care în multe locuri este devansat de gaze. Este o evoluție cumva naturală pe linia aceasta.

În același timp, dacă ne uităm în istorie, s-a atins un punct critic și din acel moment noua tehnologie și noua resursă a preluat frâiele. Dacă, să zicem, azi produc 3 panouri folosind cărbune, în momentul în care vom ajunge la o masă critică de panouri fotovoltaice, cărbunele va fi folosit mai puțin. Este o chestiune de normalitate. Din păcate nu ai cum să faci altceva.

Singura chestie este să nu fim ipocriți și să venim să spunem că omenirea poate azi să trăiască doar din panouri fotovoltaice și eoliene. Nu poate. Nici măcar la nivel teoretic nu poți face o astfel de afirmație, după părerea mea. Poți ajunge, la un moment dat să atingi o anumită masă critică dar nu se poate întâmpla într-un timp foarte scurt. Cele mai avansate studii vorbesc de 30-35 de ani.

Însă sunt studii teoretice, trebuie să ținem seama că peste teorie vin foarte multe probleme, de natură economică, de natură socială, de natură tehnologică, războaie care schimbă acești termeni în sus sau în jos”, a mai spus expertul în energie.

Panourile fotovoltaice uzate, ajung la ”gropi de gunoi pe care le transformi în munți și dealuri”

După cei 20-25 de ani cât se estimează că ar fi durata de viață a unui panou fotovoltaic, acesta va fi trimis la casat. Cea mai mare parte dintr-un astfel de sistem poate fi reciclat. Însă sunt și componente care ajung la groapa de gunoi.

”Ce putem face cu panourile după ce ele își ating maturitatea, ori se uzează? Faci ceea ce faci și cu celelalte materii. Gropi de gunoi pe care le transformi în dealuri, în munți. Nu prea ai ce să faci. Poți să reutilizezi o mare parte din ele, dar sunt și componente care vor ajunge la groapa de gunoi. Însă, spre deosebire de alte lucruri, panourile fotovoltaice au o capacitate foarte mare de a fi reciclate. În mare parte au în componență aluminiu sau materiale neferoase au semiconductori, au sticlă”, a mai explicat Dumitru Chisăliță.

”Încălzirea locuințelor, indiferent câte panouri și turbine vom pune, nu o vom putea face electric”

Expertul ne-a vorbit și despre energia nucleară și cât de necesară este mai ales în cazul reactorelor nucleare de mici dimensiuni SMR-uri.

”Energia nucleară, ea nu este poluantă. În momentul în care produci un kwh de energie electrică din energie nucleară, rezultă poluare zero pentru mediu. Există în schimb, partea legată de deșeuri.

Despre deșeuri vorbim și la cărbune, numai că acolo există și poluarea. Plus că rezidurile care rezultă din arderea cărbunelui trebuiesc depozitate. Cantitatea de deșuri în cazul producerii energiei nucleare este mult mai limitată, chiar în raport cu cărbunele. Elementul de periculozitate, din nou, dacă vorbim de niște măsuri foarte stricte și foarte corect realizate, din punctul meu de vedere, reziduul de la o centrală pe cărbune poate fi mai periculos pentru oameni decât cel de la o centrală nucleară.

Pentru că, în mod normal, particulele fine de cărbune pot fi preluate de vânt și pot aduce probleme mari de sănătate pentru aparatul respirator, apoi discutăm despre radon care este deosebit de nociv pentru tot ceea ce înseamnă viață. Până la urmă lucruri perfecte nu există. Depinde doar ce cu ce comparăm.

Din acest motiv, important este să vedem progresul, dar trebuie să rămânem într-o zonă realistă că nu putem să facem totul de pe o zi pe alta și, de asemenea, trebuie să ne gândim că nu putem face acest salt fără energie nucleară sau fără hidrogen.

Eu nu cred că putem discuta despre aceste treceri fără să avem în vedere dezvoltarea unui sistem în România care să ia în considerare hidrogen și partea de energie nucleară în special pe aceste module mici pe care trebuie să le luam în considerare și să luăm ca atare.

De exemplu pentru aceste SMR-uri care sunt acum în pol position și sunt într-o zonă controversată trebuie să înțelegem că au un foarte mare avantaj față de marile generatoare de energie nucleara datorită faptului că pot să producă și energie termică.

La marea noastră problemă, referitor la cum ne încălzim locuințele, avem un răspuns cu aceste SMR-uri. Acest aspect nu poate fi rezolvat vreodată nici cu panouri fotovoltaice nici cu energie regenerată. Încălzirea locuințelor, indiferent câte panouri și turbine vom pune, nu o vom putea face electric.

Este o utopie care se discută. Atunci aceste SMR-uri au această capacitate, ele fiind mici, se pot pune în proximitatea anumitor zone, creând elementele de siguranță necesare. Astfel, în același timp, pe lângă energia electrică sigură și constantă pe care o faci ai și energia termică pe care o folosești la încălzirea locuinței.

Este foarte important să vedem problema în ansamblu și să nu mergem pe niște chestiuni minore. Noi trebuie să rezolvăm multiple probleme, iar din punctul meu de vedere, toți acești pași sunt pași mici care trebuie făcuți cu îngrijorările de rigoare în același timp, trebuie să acceptăm că vom mai avea nevoie de energie nucleară și chiar de gaze naturale o perioadă lungă de timp”, a mai amintit Dumitru Chisăliță.

Cât poluează o mașină electrică până ajunge să nu polueze

Trendul înlocuirii mașinilor pe motorină sau benzină cu cele electrice este impus și de nevoia statelor de a depinde cât mai puțin de importurile din Rusia. Altfel, beneficii reale asupra mediului se pot vedea abia în zeci de ani.

”Acum problema stă în felul următor. Noi trebuie să trăim cu picioarele pe pământ. Suntem într-o lume care nu este perfectă. O mașină electrică și o mașină hibrid înseamnă un pas înainte. Cine vine și spune că mașina pe benzină este foarte rea și mașina electrică este foarte bună, din punctul meu de vedere minte. Există tot timpul o cale de mijloc, iar acesta este o cale a pașilor mărunți care merg înainte și nu a unor utopii.

Din păcate, noi credem că dacă de mâine schimbăm mașina pe benzină cu una electrică nu vom mai polua. Nu este adevărat. Componentele mașinii încă se fabrică în diverse locuri de lume unde se folosește energie care nu este curată, iar acest lucru înseamnă că în tabla mașinii sau în amprenta acelor echipemante se înglobează și CO2.

Apoi vorbim de energia electrică. Noi încărcăm mașina la priză. În momentul de față, emisiile de CO2 pe energia din România înseamnă undeva la 0,5-0,6 t/kw. Inclusiv energia care se consumă are în spatele ei o amprentă de carbon”, a mai spus expertul în energie.

AIE estimează că până în 2030 va atrage investiții de 120 miliarde de dolari pentru construcția de noi centrale. Industria solară fotovoltaică „ar putea crea 1.300 de locuri de muncă în producție pentru fiecare gigawatt de capacitate de producție”. Dar dincolo de calcule, există un factor de bază pe care raportul îl subliniază de mai multe ori: guvernele occidentale s-au gândit prea mult la creșterea cererii și la reducerea costurilor de producție, mai arată Europa today.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#panouri fotovoltaice energie, #eoliene, #energie verde, #centrale nucleare, #combustibili fosili, #poluare , #criza energie