Strângerea de mână a supraviețuit pandemiei, în ciuda măsurilor draconice. "Valoarea simbolică nu trebuie subestimată"

Joi, 25 August 2022, ora 06:05
2176 citiri
Strângerea de mână a supraviețuit pandemiei, în ciuda măsurilor draconice. "Valoarea simbolică nu trebuie subestimată"
Strangerea de mana revine la moda dupa pandemie FOTO Pixabay

Când a izbucnit pandemia de Covid-19, salutul cu pumnul și cotul a devenit aproape imediat înlocuitorul pentru strângerile de mână și sărutul pe obraz, la locul de muncă. Mulți au prezis că aceste moduri de salut le vor înlocui pe cele clasice.

Criza de sănătate a făcut ca oamenii să limiteze rapid contactele apropiate, în special la locul de muncă. Cu toate acestea, strângerea de mână revine ca parte inalienabilă a etichetei la locul de muncă, a constatat un sondaj realizat de grupul belgian de servicii de resurse umane Liantis.

"Pumnul rezistent la Covid s-a simțit foarte artificial în comparație cu o strângere de mână. Cu siguranță, într-un context de afaceri, valoarea simbolică a unei strângeri de mână nu trebuie subestimată", a spus Marianne van der Wielen, antreprenor la Liantis.

Doar una din opt persoane se opun încă să strângă mâna altora atunci când se află la birou, a arătat sondajul efectuat pe 1.061 de antreprenori. „Sigilează, parcă, acordurile încheiate și, prin urmare, rămâne un gest important în rândul antreprenorilor”, explică Wielen.

Deși sondajul arată să strângerile de mână au supraviețuit pandemiei, acesta subliniază, de asemenea, că salutul cu pumnul ar putea rămâne și el, în ciuda situațiilor inconfortabile care pot apărea atunci când un pumn este întâmpinat cu o mână întinsă.

Sărutul pe obraz

Cea mai evitată formă de salut în timpul pandemiei a fost sărutul pe obraz. Dar și acest lucru are o renaștere, a arătat sondajul.

Aproximativ patru din zece angajatori încă mai cred că un sărut pe obraz, în semn de salut, ar trebui să fie permis. Potrivit lui van der Wielen, asta este mai ales valabil în cazul IMM-urilor, unde există adesea o atmosferă mai familială.

„Există și diferențe culturale în Belgia. Un sărut într-un context profesional este mai frecvent în rândul francofonilor decât în ​​cel al flamazilor”.

Angajații belgieni au preluat și noi obiceiuri ca urmare a crizei de sănătate: 54% dintre angajatori indică că angajații lor acordă mult mai multă atenție igienei și curățeniei, în timp ce majoritatea angajatorilor aderă la o serie de măsuri anti-Covid.

„Este binevenit faptul că combinăm obiceiurile noastre de salut cu lecțiile învățate din pandemie. Da, vă puteți saluta din nou, dar doar într-un mod pe care ambele părți îl consideră de cuviință. Și cu siguranță nu dacă sunteți răcit...”, a spus van der Wielen, potrivit Brussels Times.

Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#pandemie, #salut pandemie, #strangere de mana, #covid, #pandemie covid , #stiri externe