Franța suspendă certificatul de vaccinare și obligativitatea purtării măștii. Ce restricții mai rămân în vigoare

Joi, 03 Martie 2022, ora 22:42 5146 citiri
Masca va rămâne obligatorie în transportul în comun FOTO Pixabay

Premierul Franței, Jean Castex, a anunțat joi, 3 martie, că țara sa renunță la obligativitatea purtării măștilor de protecție și suspendă paşaportul de vaccinare.

Măsurile intră în vigoare din 14 martie.

”Situaţia sanitară se îmbunătăţeşte graţie eforturilor noastre colective, graţie măsurilor pe care le-am luat (...), condiţiile sunt reunite pentru o nouă etapă de relaxare a măsurilor”, a explicat şeful guvernului francez.

Al cincilea val al pandemiei de COVID-19 este în declin în Franţa de mai multe săptămâni. Reflectând scăderea incidenţei medii din ultimele şapte zile, numărul noilor infectări a fost miercuri seară de 53.152, un nivel mult mai scăzut decât cele peste 70.000 de infectări raportate în urmă cu o săptămână.

Presiunea s-a redus şi în spitalele franceze, unde 2.329 de persoane sunt internate la terapie intensivă.

Guvernul de la Paris evocase până joi necesitatea scăderii sub pragul de 1.500 de bolnavi la terapie intensivă până la jumătatea lunii martie printre criteriile care ar fi putut să permită anularea parţială sau totală a paşaportului de vaccinare, aflat în vigoare din data de 24 ianuarie.

”Începând de luni, 14 martie, vom suspenda obligativitatea paşaportului de vaccinare peste tot unde acesta se aplică”, a declarat joi premierul Jean Castex.

Pentru aceeaşi dată, premierul a anunţat şi ”sfârşitul purtării obligatorii a măştii sanitare în toate spaţiile unde această reglementare încă se aplică, adică mai degrabă în spaţiile închise”.

Două măsuri vor continua totuşi să rămână în vigoare. ”Purtarea măştii sanitare va rămâne obligatorie în transportul colectiv al pasagerilor, ţinând cont de condiţiile de transport”, a explicat prim-ministrul francez. Totodată, paşaportul sanitar va rămâne în vigoare ”în unităţile medicale, aziluri pentru vârstnici, stabilimente care găzduiesc persoane cu handicap şi care sunt deosebit de fragile”, la fel ca şi ”obligativitatea de vaccinare care se aplică personalului medical”, a adăugat Jean Castex.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News