Autoritățile estimează că numărul real al românilor care au avut Covid este de 10 milioane. Risc uriaș pentru sistemul de sănătate în valul 5

Joi, 30 Decembrie 2021, ora 13:28
4047 citiri
Autoritățile estimează că numărul real al românilor care au avut Covid este de 10 milioane. Risc uriaș pentru sistemul de sănătate în valul 5
Ministrul Sănătății susține că rata de vaccinare este de 50% FOTO Pixabay

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi, 30 decembrie, că este posibil ca numărul persoanelor care s-au infectat cu Sars-Cov-2 să fie de aproximativ 10 milioane în țara noastră. Acesta a avertizat asupra pericolului ca sistemul de sănătate să fie blocat de numărul mare al pacienților, în contextul valului 5 al pandemiei.

”Mai avem o perioadă de timp necesară ca să avem o viziune clară asupra evoluţiei acestei boli, totuşi trebuie să vedem dacă evoluţia este diferită la populaţiile vaccinate în procent mare, cum este populaţia din Marea Britanie sau populaţii vaccinate în procent mai mic, apropo de gravitatea cazurilor. Chiar dacă procentul de persoane care se internează în spital şi respectiv au nevoie de terapie intensivă este mai mic, dacă ai un număr foarte mare de cazuri într-un interval scurt de timp, atunci într-adevăr există pericolul de a bloca sistemul de sănătate. Ne dorim să găsim o soluţie prin care acest număr uriaş de cazuri care ar putea să apară într-un interval scurt de timp să fie spaţiat, adică intervalul de timp să fie ceva mai lung”, a declarat Rafila, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a precizat că sunt foarte multe necunoscute despre varianta Omicron şi este bine să fim pregătiţi pentru ce este mai rău.

”Nu o să putem opri creşterea, importantă este viteza de creştere pentru că, în momentul când ai 25.000 de cazuri într-o zi şi ai 10% dintre persoane care au nevoie de internare în spital, asta înseamnă totuşi 2.500 de persoane care se internează zilnic. În condiţiile în care evoluţia e mai uşoară, durata spitalizării scade, avem o medicaţie antivirală eficientă şi poţi să externezi mai repede, atunci lucrurile încep să funcţioneze, dar deocamdată sunt foarte multe necunoscute şi e bine să fim pregătiţi pentru ce este mai rău şi lucrurile să se întâmple mai bine şi să putem să facem faţă acestui val potenţial”, a explicat Rafila.

Potrivit ministrului Sănătății, nivelul de vaccinare din țară este de 50%, deoarece populaţia rezidentă este de 16 milioane de locuitori.

”În România, nivelul de vaccinare real este în jur de 50% pentru că populaţia rezidentă în România e în jur de 16 milioane de locuitori. Să nu uităm că a fost şi număr mare de persoane care au trecut prin infecţie, mai ales în valul al patrulea. Noi avem 1,8 milioane de persoane care au trecut prin boală, probabil că numărul lor este mult mai mare, multiplicarea care este de obicei utilizată este cu cinci, probabil că suntem aproape 10 milioane de persoane care am trecut prin infecţie, plus persoane vaccinate. Unii au fost şi vaccinaţi, au trecut şi prin boală, nu putem să facem încă o estimare extrem de clară, dar speranţa pe care o avem cu toţii este să există o patogenitate redusă şi să putem să trecem mai uşor pentru acest val cinci”, a mai afirmat medicul.

Ministrul Sănătății, despre invazia de ploșnițe din Sectorul 5: ”Eu nu cred că au o informaţie de unde începe Sectorul 4”
Ministrul Sănătății, despre invazia de ploșnițe din Sectorul 5: ”Eu nu cred că au o informaţie de unde începe Sectorul 4”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit luni, 25 martie, despre decizia autorităților de a închide grădinițele, școlile și liceele din Sectorul 5 pentru dezinsecție, după ce...
Ministrul Sănătăţii, atac la Nicușor Dan: "O reformă a spitalelor din administraţia bucureşteană este necesară/ Acolo sunt foarte multe lucruri care nu funcţionează"
Ministrul Sănătăţii, atac la Nicușor Dan: "O reformă a spitalelor din administraţia bucureşteană este necesară/ Acolo sunt foarte multe lucruri care nu funcţionează"
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni, 25 martie, că o reformă a spitalelor din administraţia bucureşteană este necesară pentru că sunt foarte multe lucruri care nu...
#pandemie romania, #ministrul sanatatii, #Alexandru Rafila, #romani infectati, #rata de vaccinare, #vaccin COVID, #omicron , #Stiri Alexandru Rafila