ECDC avertizează că pandemia de Covid nu s-a încheiat. Câți europeni s-au vaccinat până în prezent

Marti, 26 Aprilie 2022, ora 20:17 1440 citiri
Peste 60% dintre minorii cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani nu au fost vaccinaţi anti-Covid FOTO Unsplash

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a avertizat marți, 26 aprilie, că situația privind cazurile de Covid-19 variază în UE, în condițiile în care campania de vaccinare stagnează.

Numărul contagierilor s-a redus cu 20% săptămâna trecută faţă de cea anterioară - deşi în Spania şi în Franţa cazurile au crescut la cei cu vârsta peste 65 de ani - în timp ce rata mortalităţii a scăzut cu 80%, iar numărul spitalizărilor s-a stabilizat la nivelul din noiembrie anul trecut, înainte de focarele de Omicron.

”Avem o transmisibilitate în scădere, dar situaţia este foarte variată în Uniunea Europeană, cum a fost şi în perioada pandemiei. În pofida acestei scăderi, pandemia nu s-a încheiat, iar virusul este în continuare aici”, a declarat directoarea ECDC, Andrea Ammon.

Aproximativ 73% din populaţia UE a fost vaccinată anti-COVID-19 cu schema completă, iar 64% dintre cei cu vârsta peste 18 ani au primit şi doza booster, deşi cifrele au cunoscut o stagnare în ultimele săptămâni.

Şi ratele de vaccinare variază considerabil între ţări şi între grupurile de vârstă.

Astfel, în unele ţări europene, doar jumătate din populaţie a început programul de vaccinare.

În Europa, procentul total al celor cu vârsta sub 18 ani vaccinaţi cu schema completă este de doar 23%.

În plus, peste 60% dintre minorii cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani nu au fost vaccinaţi anti-COVID-19, procentul fiind şi mai mare la categoria de vârstă 5 - 9 ani, a precizat directoarea ECDC pentru boli prevenibile şi imunizare, Lucia Pastore-Celentano.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News