Când vom depăși, din nou, pragul de 10.000 de cazuri Covid pe zi. Previziunile unui cercetător despre severitatea valului 6 al pandemiei

Joi, 14 Iulie 2022, ora 22:20 3309 citiri
Ministerul Sănătăţii a reluat raportarea zilnică a noilor cazuri Covid-19 FOTO Unsplash

Biostatisticianul Octavian Jurma a transmis joi, 14 iulie, că pragul de 10.000 de cazuri Covid-19 pe zi ar putea fi depăşit marti, 26 iulie, ținând cont de evoluția din ultimele zile.

”Al treilea raport zilnic oferă deja un pattern familiar raportărilor din România, cu vârful săptămânal marţi şi valori în jurul mediei săptămânale până duminică. Acest lucru ne permite să estimăm destul de precis ziua în care vor fi atinse oficial anumite valori (...) Pragul de 10.000 de cazuri pe zi va fi depăşit marţi, 26 iulie 2022”, a scris, joi seară, pe Facebook, Octavian Jurma.

Potrivit acestuia, este destul de sigur că pragul de 10.000 de cazuri va fi atins, după care nu este însă clar ce urmează.

”Avem două scenarii posibile:

1. un platou înalt în luna august aşa cum s-a întâmplat în 2020 după suspendarea legii carantinei

2. o faza descendenţa de scurtă durata

În ambele scenarii reluarea creşterii pe fondul lipsei complete de măsuri de prevenţie în şcolii este foarte probabilă, alimentată şi de importului noilor variante la revenirea din vacanţele din străinătate”, a mai scris Jurma.

Biostatisticianul a adăugat că, analizând ultimele date, impresia iniţială este că severitatea BA.5 în România este uşor mai ridicată decât a Omicron-BA1, dar mai scăzută decât Delta, ceea ce înseamnă că impactul va depinde mai degrabă de durata valului 6 decât de virulenţa BA.5.

”Acest profil era aşteptat şi în urma studiilor teoretice şi de laborator ale BA.5. Ce mă îngrijorează este creştere cu 106% a deceselor săptămâna trecută, precum şi faptul că deja media deceselor din această săptămâna este cu 25% mai mare decât cea de săptămâna trecută. Creşteri săptămânale cu 100% a deceselor am avut doar în valul 4-Delta. Maximul din valul 5-Omicron a fost de 50.6%. Dacă ajustăm creşterea deceselor la creşterea numărului de cazuri, varianta Omicron-BA5 pare să fie cam la 50% din virulentă Delta”, a mai afirmat medicul.

Acesta crede că ar trebui să sperăm la ce este mai bine, dar să ne pregătim pentru ce este mai rău.

”În felul acesta, valul 6 nu ne va lua din nou prin surprindere”, a mai afirmat Jurma.

Începând de marţi, Ministerul Sănătăţii a reluat raportarea zilnică a îmbolnăvirilor de coronavirus. În raportarea de joi au fost sub 4.000 de cazuri noi de COVID.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com