Când am putea ajunge în faza de epidemie, după doi ani de pandemie. Medic: ”Următoarele luni ne vor spune încotro ne îndreptăm”

Vineri, 15 Aprilie 2022, ora 06:11
2426 citiri
Când am putea ajunge în faza de epidemie, după doi ani de pandemie. Medic: ”Următoarele luni ne vor spune încotro ne îndreptăm”
Pandemia de COVID-19 pare să își fi pierdut din puteri FOTO Unsplash

Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus în 11 martie 2020, iar de atunci întreg globul a fost marcat de spitale pline până la refuz, decese, valuri tot mai agresive, restricții dure, fără precedent.

După mai bine de doi ani, lucrurile par să se fi îmbunătățit semnificativ. Au fost dezvoltate mai multe vaccinuri, ce, alături de trecerea prin boală, au ajutat la dobândirea unui grad semnificativ de imunitate, numărul pacienților ce necesită internare a scăzut, iar restricțiile fie nu mai există, fie sunt la un nivel minim.

Drept urmare, tot mai mulți oameni se întreabă când va fi declarată epidemie de coronavirus, adică gradul ce precede pandemia.

Medicul Marius Geantă, fondatorul Centrului pentru Inovație în Medicină, a explicat pentru Ziare.com că nu ar putea să dea încă un răspuns exact la întrebare și a explicat de ce lucrurile se vor clarifica în următoarele luni.

”Cred că următoarele luni ne vor spune încotro ne îndreptăm. Pe baza datelor actuale, nu cred că vor fi motive de îngrijorare până în luna august.

Probabil că vom fi în cea mai bună poziție din punct de vedere al riscurilor asociate pandemiei pentru că avem această imunitate obținută prin vaccinare și trecerea prin infecțiile cu variantele B1 și BA2.

Această imunitate va fi suficientă până în iulie-august. Chiar dacă în acest interval vor apărea alte variante, nu vor ridica probleme atât de rapid.

Întrebarea este ce se va întâmpla în toamnă. Și atunci cred că ne va fi și nouă mai clar încotro o ia pandemia. Nu m-aș grăbi să mă pronunț în niciun fel. O predicție mai exactă ar putea fi făcută în toamnă în funcție de ce se întâmplă și de ce variante apar, unde și cum se răspândesc”, spune Marius Geantă.

Diferența între pandemie și epidemie

În linii mari, epidemia afectează doar o regiune, pe când pandemia afectează întreaga lume.

Atunci când numărul îmbolnăvirilor crește într-o regiune peste nivelul așteptat, poate fi numită epidemie. O epidemie apare cel mai adesea după ce un agent patogen se modifică, adică un virus suferă mutații și devine mai contagios.

Dacă, în schimb, boala ajunge să afecteze mai multe țări, sau continente întregi, atunci este catalogată drept pandemie.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pandemiile sunt provocate mai ales de agenţi patogeni noi sau de noi tipuri de viruşi. Acestea pot fi, de exemplu, zoonoze, adică maladii transmisibile de la animal la om.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#pandemie coronavirus lume, #epidemie, #OMS , #coronavirus