Omicron: Relaxări sau restricţii?

Autor: Thomas Latschan (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Marti, 18 Ianuarie 2022, ora 19:32
3484 citiri

Rata incidenţei atinge noi recorduri în întreaga lume. Unele ţări înăspresc restricţiile, în timp ce altele relaxează măsurile, invocând formele uşoare ale bolii provocate de Omicron. O privire de ansamblu.

Franţa: Conflict pe tema şcolilor

O incidenţă de peste 2800 (numărul de cazuri la 100.000 de locuitori în interval de șapte zile) şi aproape 370.000 de noi infectări într-o singură zi. În aceste condiţii, senatul din Paris a decis în cursul nopţii de joi să înăsprească restricţiile pentru persoanele nevaccinate. Astfel, acestea nu mai au acces în restaurante, baruri sau la evenimente culturale şi nu au dreptul de a călători nici cu avionul şi nici cu trenul. Înainte de înăsprirea restricţiilor, accesul sau călătoriile cu mijloace de transport erau posibile pe baza unui test negativ. Măsurile mai dure rămân în vigoare atât timp cât peste 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 sunt internaţi în clinicile din Franţa. La sfârşitul săptămânii, aproximativ 24.000 de persoane infectate cu coronavirus erau internate în clinicile din Hexagon.

Senatul a respins însă aplicarea unor pedepse mai dure în cazul încălcării restricţiilor în vigoare. Şcolile vor rămâne deschise. Doar la începutul pandemiei, şcolile din Franţa au fost închise, pentru o scurtă perioadă de timp. Ulterior, guvernul de la Paris a insistat asupra menţinerii cursurilor cu prezenţă fizică în instituţiile de învăţământ.

Cadrele didactice sunt însă nemulţumite şi au protestat săptămâna trecută în toată ţara. Există critici faţă de schimbarea continuă a regulilor privind protecţia elevilor şi a personalului din şcoli şi faţă de lipsa unor reglementări clare privind funcţionarea diverselor forme de învăţământ. Picătura care a umplut paharul a fost hotărârea de a schimba modul de testare, cu puţin timp înainte de sfârşitul vacanţei de iarnă, şi de atunci deciziile au mai fost schimbate de două ori.

Danemarca: Relaxări şi vaccinări

Comparativ cu Parisul, pe străzile din Copenhaga domneşte normalitatea. Este greu de crezut că şi în capitala Danemarcei incidenţa este extrem de ridicată: după săptămâni întregi de noi recorduri, a depăşit pragul de 2500 de cazuri la suta de mii de locuitori în decurs de o săptămână. Zilnic, peste 20.000 de persoane sunt testate pozitiv în Danemarca. Cu toate acestea, de duminica trecută grădinile zoologice, parcurile de distracţii, cinematografele şi teatrele au fost redeschise. Regula de funcţionare este aproape peste tot valabilă: accesul este permis doar persoanelor vaccinate, trecute prin boală sau testate.

Infecaţiile provocate de varianta Omicron au fost ceva mai blânde, situaţia la terapie intensivă este sub control, a anunţat ministrul sănătăţii Magnus Heunicke. Chiar dacă cifrele sunt în continuare mari, curba care indică noile infectări a început să scadă. Valul provocat de Omicron este abordat ceva mai relaxat în Danemrca, dat fiind însă şi că rata vaccinării depăşeşte 80 la sută din totalul populaţiei, în vreme ce peste 55 la sută din cetățeni au primit deja a treia doză. Pentru persoanele vulnerabile, ministrul sănătăţii propune deja cea de-a patra doză de vaccin.

Spania: Controversata "gripalizare"

La începutul săptămânii trecute, premierul Pedro Sanchez acorda un interviu, care a dat startul unei dezbateri generale. Şeful guvernului de la Madrid a explicat că, pentru a proteja sistemul sanitar, în viitor va renunţa la supravegherea minuţioasă a algoritmului în care se dezvoltă pandemia. Pe fundalul unei rate de vaccinare de peste 80 de procente şi în condiţiile în care varianta Omicron a dus la forme mai uşoare comparativ cu variantele anterioare ale coronavirusului, a sosit momentul să se analizeze dacă pandemia nu trebuie tratată precum o epidemie de gripă, a spus premierul spaniol.

Criticile nu au întârziat să apară. Mulţi medici şi cercetători cred că pasul este prematur. Cu o incidenţă de 1400 şi cu multe secţii de terapie intensivă pline, COVID-19 nu poate fi comparat nici pe departe cu o gripă, a avertizat Óscar Zurriaga, vicepreşedintele Societăţii Spaniole de Epidemiologie, într-un interviu acordat DPA: "Pandemia nu a trecut încă şi nici nu ştim încotro se va îndrepta." Şi numărul celor decedaţi în urma infectării cu coronavirusul este "cu mult peste media înregistrată în cazul unei epidemii de gripă obişnuită".

Relaxări sau nu? Opiniile diferite faţă de această idee se oglindesc şi în măsurile în vigoare din Spania menite a îngrădi răspândirea virusului. În timp ce în capitala Madrid, unde incidenţa la 100.000 de locuitori a depăşit nivelul de 1000 în ultimele şapte zile, este în vigoare numai obligativitatea purtării măştii, în multe alte regiuni s-au introdus restricţii care îi exclud pe cei nevaccinaţi de la viaţa publică. În Asturia este interzisă servirea clienţilor în spaţiile interioare ale restaurantelor iar în Catalunia s-a introdus chiar restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte.

Marea Britanie: Pe urmele Spaniei?

În Regatul Unit situaţia se prezintă asemănător cu cea din Spania: cifrele sunt în creştere, cota de vaccinare este ridicată şi pe insulă primii experţi se grăbesc să anunţe finalul pandemiei, în timp ce alţii avertizează asupra riscurilor.

Incidenţa este de peste 1500 şi zilnic sunt anunţate peste 170.000 de noi infectări. Cu toate acestea, inclusiv fostul şef al centrului de coordonare a vaccinării, Clive Dix, insistă asupra revenirii "la noua normalitate", în condiţiile în care varianta Omicron induce o rată a mortalităţii asemănătoare cu cea provocată de gripă. În locul testării în masă, Dix susţine o "strategie asumată" care să vizeze persoanele extrem de vulnerabile. În Marea Britanie, peste 90 la sută din cetăţeni sunt vaccinaţi, peste 60 la sută deja cu a treia doză. Deşi incidenţa este ridicată, curba reprezentând infectările a revenit la un nivel mult mai moderat.

Săptămâna trecută, Anglia a introdus scurtarea carantinei de la şapte la cinci zile pentru cei bolnavi de COVID, pentru a evita criza de personal în sectoarele strategice, ca şi în şcoli şi în spitale. În alte zone din Regat, măsurile sunt cu mult mai stricte. În urmă cu doar câteva zile, 200 de militari au fost trimişi în spitale pentru a ajuta acolo unde lipsea personalul. Numărul operaţiilor amânate a atins un nou record: peste 6 milioane de intervenţii ce vor fi reprogramate. Nu este de mirare, aşadar, că planificatele relaxări sunt controversate şi în Marea Britanie.

China: Toleranţă zero, în ciuda cifrelor scăzute

Spre deosebire de multe state europene, în China relaxările nici nu intră în discuţie. Incidenţa din ultimele şapte zile este de aproape zero. Cu toate acestea, trei oraşe mari se află în lockdown: Xi'an cu 13 milioane de locuitori, Anyang cu 5,5 milioane şi Youzhou cu peste un milion de locuitori.

Izolarea este parte dintr-o riguroasă strategie zero-COVID. Cum apar fie şi numai câteva cazuri, oraşe întregi sunt trecute în carantină. Toţi locuitorii sunt testaţi şi nu au voie să mai părăsească locuinţele iar persoanele cu care au intrat în contact sunt cazate în hoteluri speciale destinate carantinei. Aplicaţia pentru coronavirus este obligatorie în Republica Populară, astfel încât contactele să poată fi uşor identificate. Transportul aerian continuă să fie puternic restricţionat iar pasagerii care sosesc din străinătate trebuie să stea săptămâni întregi în carantină.

De la începutul pandemiei, oficial, China nu a înregistrat mai mult de 100.000 de cazuri de infectări cu coronavirus. În Franţa sau Spania se infectează mai multe persoane într-o singură zi. Cu excepţia lockdown-urilor regionale, viaţa în China s-a normalizat în mare parte. Se aşteaptă însă ca actuala strategie zero-COVID să rămână în vigoare cel puţin până la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, deci până la mijlocul lunii martie.

Deutsche Welle

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iranul amenință că va răspunde „în câteva secunde” Israelului cu „arme neutilizate până acum”. „Avem planuri pentru toate scenariile” VIDEO
Iranul amenință că va răspunde „în câteva secunde” Israelului cu „arme neutilizate până acum”. „Avem planuri pentru toate scenariile” VIDEO
Iranul a avertizat în ultimele ore că va răspunde în câteva secunde cu arme neutilizate până acum unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de...
Israelul afirmă că a respins raidul iranian prin coordonare „umăr la umăr” cu SUA. „Trebuie să fim cu un pas înainte” FOTO/VIDEO
Israelul afirmă că a respins raidul iranian prin coordonare „umăr la umăr” cu SUA. „Trebuie să fim cu un pas înainte” FOTO/VIDEO
Un înalt oficial israelian a declarat luni, 15 aprilie, că respingerea de către Israel a masivului raid iranian cu drone şi rachete a fost în întregime coordonată cu Pentagonul, care are un...
#pandemia de coronavirus, #Covid 19, #omicron, #Franta, #Spania, #Marea Britanie, #Danemrca, #China, #Europa, #relaxari , #Tulpina Omicron