Fenomenul nevăzut care deformează planeta: O forță trage de la ecuator VIDEO

Marti, 05 Aprilie 2022, ora 04:00
31792 citiri
Fenomenul nevăzut care deformează planeta: O forță trage de la ecuator VIDEO
Pământul nu este perfect rotund FOTO: Live Science

James Tuttle Keane, un cercetător american de la Centrul Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California, a explicat un fenomen practic invizibil care se petrece pe Pământ, o planetă în rotație, similară altora din Sistemul Solar. Expertul a explicat faptul că există o forță centrifugă, aparent exterioară planetei noastre, care deformează Terra în zona ecuatorului, astfel încât forma sa văzută din spațiu nu este perfect rotundă, ci mai degrabă ovală.

Cercetătorul de la NASA afirmă că de fapt, ”majoritatea planetelor și Lunilor nu sunt sfere adevărate, de obicei ele sunt deformate într-un fel sau altul”, potrivit Live Science.

Așadar, de ce Pământul și alte planete și Luni nu sunt perfect rotunde, când sunt observate din spațiu?

”Obstacolul este ceva numit forța centrifugă sau forța aparent exterioară experimentată de un obiect care se rotește. Astfel se întâmplă cu o planetă în rotație, are o forță centrifugă.

Acest fapt îl poți observa și în acțiune: dacă te învârți pe un scaun sau în picioare, ar trebui să simți o forță venită din centrul tău”, a spus Keane.

Deoarece plantele și Lunile se învârt, forța centrifugă le face să se deformeze în regiunea ecuatorului. Efectul poate fi foarte subtil, dar exemple bune de luat în seamă sunt Jupiter și Saturn.

Descoperire care schimbă istoria planetei: Anomalii uriașe găsite în interiorul Pământului

”Dacă te uiți la o imagine globală a oricărui gigant gazos, vei vedea că ei sunt ușor striviți și sunt ”umflați” în zona de mijloc (la ecuator). Forma deformată a acestor planete este mai vizibilă, deoarece sunt cele mai rapide planete care se rotesc din Sistemul nostru Solar.

Cu cât ceva se învârte mai repede, cu atât forța centrifugă acționează mai mult asupra lui”, a explicat cercetătorul american.

Creatură neobișnuită în ”zona crepusculară” din adâncul oceanului: Descoperire stranie având un ochi verde și unul albastru VIDEO

Un astfel de exemplu, ”se poate observa la planeta pitică Haumea, care se găsește în Centura Kuiper. Aceasta este de mărimea lui Pluto, dar se învârte atât de repede (o rotație completă la fiecare patru ore), încât are ”aproape forma unui ou””, a spus Keane.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Pamantul, #forta centrifuga, #pamant, #sfera, #planeta Pamant, #planete, #luni, #planeta locuibila , #fenomen