"De la râu la mare" - controversatul slogan pro-palestinian

Autor: Thomas Latschan (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Vineri, 17 Noiembrie 2023, ora 18:00
2566 citiri

La demonstrațiile de susținere a palestinienilor se aude deseori scandarea „De la râu la mare”. Pentru unii este clar antisemit, pentru alții un apel la egalitate în drepturi. Sloganul a fost interzis în Germania.

Râul Iordan șerpuiește leneș din extremitatea nord-estică a Israelului prin Marea Galileei până la Marea Moartă. Pe cea mai mare parte a cursului său, lung de 250 de kilometri, Iordanul formează granița dintre Israel și Cisiordania, de o parte, și Iordania, de cealaltă.

La vest, coasta mediteraneană combinată a Israelului și Fâșiei Gaza este aproape la fel de lungă. Bucata de pământ care se întinde între Iordan, la est, și Mediterana, la vest, are doar 60 de kilometri lățime.

Din punct de vedere geografic, este complet clar la ce se referă sloganul „De la râu la mare”: Israel, Cisiordania și Fâșia Gaza. Mesajul politic este, prin urmare, foarte controversat. În Germania a fost interzis de Ministerul de Interne, la începutul lunii noiembrie.

Un slogan vechi de zeci de ani

De la atacul terorist al islamiștilor din Hamas, comis pe 7 octombrie și în care, potrivit rapoartelor israeliene, cel puțin 1200 de persoane au fost ucise iar alte aproximativ 240 au fost luate ostatice, și după ofensiva ulterioară israeliană din Gaza, soldată cu câteva mii de palestinieni uciși, nenumărate mitinguri de solidaritate cu ambele părți au avut loc în întreaga lume. În unele cazuri, demonstrațiile au fost criticate pentru că au fost folosite pentru a răspândi propagandă islamistă și antisemită.

La multe dintre manifestațiile pro-palestiniene se scandează, printre altele, „De la râu până la mare / Palestina va fi liberă” - sau, câteodată, mai scurt, doar „De la râu la mare”. În această formă scurtă, sloganul circulă și pe rețelele de socializare și poate fi totodată văzut pe lumânări, steaguri și hanorace vândute online.

Este un slogan care antagonizează suplimentar activiștii pro-Israel și pro-palestinieni, acum mai mult decât oricând în deceniile de când este, de fapt, deja scandat. Mulți activiști pro-palestinieni spun că este un apel la pace și egalitate, după decenii de ocupație israeliană. Alții îl văd ca pe un apel clar la distrugerea statului Israel.

Expresia a fost folosită pentru prima dată în 1964 de Organizația pentru Eliberarea Palestinei. Când a fost fondată, aceasta cerea înființarea unui singur stat care să se întindă de la Iordan până la Mediterană. OEP respingea ferm planul de împărțire a teritoriului, aprobat de ONU în 1947.

De la Războiul de Șase Zile, din 1967, sloganul a devenit un apel frecvent uzitat pentru eliberarea Palestinei de sub ocupația israeliană, prin inițiative pașnice de promovare a independenței, dar a fost mai apoi preluat și de organizații radicale precum Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei sau Hamas, grupare fondată în 1987. Ambele sunt, acum, clasificate drept organizații teroriste de UE, SUA și alte țări.

Hamas a revendicat sloganul ca fiind al său începând din 2012, când liderul organizației, Khalid Mashal, a declarat într-un discurs, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființare, că „Palestina este a noastră de la râu la mare și de la sud la nord”. Iar din 2017, mesajul a fost inclus și în carta revizuită a organizației teroriste, care solicită distrugerea violentă a statului Israel. În decembrie 2022, Hamas a republicat sloganul, însoțit de o hartă a regiunii în care apare un singur stat - cel palestinian.

Pașnic sau radical?

Lipsește o asumare explicită a ce ar însemna „o Palestină liberă de la râu la mare” pentru dreptul Israelului de a exista. Este motivul pentru care sloganul apare atât la actori pașnici, cât și la cei radicali.

În 2021, de exemplu, omul de știință palestino-american Yousef Munayyer a susținut că formula „de la râu la mare” descrie doar spațiul în care palestinienilor li s-au refuzat numeroase drepturi, de la expulzarea lor în 1948 - în teritoriile ocupate, dar și în Israel. Exprimă dorința pentru un stat în care „palestinienii să poată trăi în patria lor ca cetățeni liberi și egali pe care să nu îi stăpânească alții, nici să nu-i domine”.

Pe Twitter, Munayyer, cercetător la Arab Center în Washington, scria, la începutul lunii, că „Nu există nici un centimetru pătrat de pământ între râu și mare în care palestinienii să aibă libertate, dreptate și egalitate și niciodată nu a fost mai important să ne pronunțăm asupra acestui lucru ca acum".

Este sloganul antisemit?

În tabăra pro-israeliană nu pare să fie loc de interpretare pașnică a mesajului: este perceput pe scară largă ca fiind, în mod explicit, antisemit și antisionist, un apel nici măcar prea bine ascuns la desființarea Israelului.

„Nu încape îndoială că Hamas jubilează când aude lumea cântând pentru o Palestină între râu și mare, concept ce nu lasă niciun centimetru de spațiu pentru Israel”, se spune într-o scrisoare deschisă semnată de 30 de instituții de presă evreiești din întreaga lume și publicată săptămâna trecută.

„Desigur că nu este antisemitism să susții dreptul palestinienilor la propriul lor stat”, scrie Comitetul Evreiesc American pe site-ul său. „Dar este antisemit să ceri desființarea statului evreu, să slăvești Hamas sau alte organizații care cer distrugerea Israelului sau să pretinzi că evreii nu au dreptul la autodeterminare”. Faptul că organizațiile palestiniene radicale au adoptat sloganul și și-l revendică a făcut ca utilizarea acestuia să nu fie tolerabilă, argumentează reprezentanții evreilor americani.

Restricții și chiar interdicții în diferite țări

În Germania, autoritățile judiciare au considerat mult timp că sloganul este fundamental acoperit de dreptul la liberă exprimare. Pedepse se aplică doar în cazuri care incită la violență, or acest lucru nu poate fi determinat clar la mesajul în cauză. Între timp, paradigma a suferit o regândire iar Ministerul federal de Interne a interzis utilizarea sloganului în Germania. Argumentul: este un sprijin pentru Hamas și un apel la violență împotriva evreilor și a statului Israel. Cei ce îl folosesc riscă amenzi pentru „răzvrătire” și, în cel mai rău caz, chiar și o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani. În unele landuri federale se aplică deja urmărirea penală a celor prinși scandând sloganul.

Au existat, de asemenea, controverse aprinse în legătură cu utilizarea sloganului și în alte țări. O demonstrație în Austria a fost interzisă în octombrie. În Marea Britanie, Partidul Laburist a impus o pedeapsă temporară deputatului Andy McDonald pentru că a folosit expresia în timpul unui miting. Și în Statele Unite, Camera Reprezentanților a mustrat-o pe parlamentara democrată Rashida Tlaib, singurul deputat american cu rădăcini palestiniene. Ea a condamnat atacul Hamas, dar apoi a făcut mai multe declarații critice cu privire la acțiunile Israelului în Gaza și a folosit controversatul slogan.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut duminică Statelor Unite să împiedice o invazie israeliană în oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, transmit AFP şi Reuters. ”Facem...
Violențe la cele mai recente manifestaţii pro-palestiniene. Zeci de persoane au fost arestate la o universitate din Boston. „Insulte antisemite violente”
Violențe la cele mai recente manifestaţii pro-palestiniene. Zeci de persoane au fost arestate la o universitate din Boston. „Insulte antisemite violente”
Aproximativ 100 de persoane considerate a fi manifestanţi pro-palestinieni au fost arestate sâmbătă dimineaţa, 27 aprilie, în campusul unei universităţi din Boston. Tabăra lor a fost...
#Palestina, #pro palestina, #miting, #slogan , #Palestina