Cum arată palatul în care a locuit Mihai Viteazul la Alba Iulia, în urmă cu 423 de ani. Clădirea a fost restaurată parțial FOTO

Autor: N.G.
Joi, 18 Mai 2023, ora 03:40
6979 citiri
Cum arată palatul în care a locuit Mihai Viteazul la Alba Iulia, în urmă cu 423 de ani. Clădirea a fost restaurată parțial FOTO
Una dintre cele mai spectaculoase săli din clădire FOTO Primăria Alba Iulia

O parte importantă a Palatului Principilor din Alba Iulia a fost restaurată. Clădirea este considerată cea mai importantă din Transilvania Evului Mediu, în aceasta locuind și Mihai Viteazul în perioada celor 10 luni cât a fost prezent la Alba Iulia între 1599 - 1600.

Au fost salvate mai multe mărturii istorice și descoperite noi indicii despre cum arăta clădirea în trecut. Este vorba despre o investiție de 5 milioane de euro din fonduri europene, în urma căreia clădirea a prins viață. Au fost amenajate multe săli care trebuie să primească o întrebuințare, cel mai probabil muzeu și expoziții.

Am discutat cu niște specialiști și de la Muzeul Astra și de la Muzeul din București, ne-au dat niște idei, ne-au dat consultanță și în afară de ce o să vedeți ca săli recondiționate, sigur că vom avea și exponate. Probabil că va fi și o sală destinată unor expoziții de artă temporară și alte, alte lucruri, care totuși aș prefera să fie surpriză până în 15 august”, a precizat primarul Gabriel Pleșa.

FOTO Primăria Alba Iulia

Întrebat dacă există ceva concret, primarul Pleșa a spus: „Concret avem o grămadă de săli. Vor fi obiecte puține din păcate care se găsesc la Alba Iulia, din acea perioadă medievală, multe obiecte le găsim la muzeul din Târgu-Mureș, la muzeul din Cluj și chiar mai aproape, la muzeul din Aiud. Probabil o să comandăm replici, expoziții temporare cu aceste obiecte. Ne dorim mult să fie săli și cu blazoanele principilor Transilvaniei, sunt mai multe idei, dar sincer nu aș vrea să vă dezvălui tot ce vrem să facem, tocmai pentru a fi o surpriză”.

Pentru a putea avea expoziții de muzeu, primăria trebuie să obțină acreditare de la Ministerul Culturii. Primarul a completat că momentan spațiul nu poate avea expoziții de muzeu cu exponate de patrimoniu, deoarece pentru acest lucru este nevoie de o acreditare. Acreditarea se face după depunerea unui dosar la Ministerul Culturii, iar toată procedura poate dura chiar și un an.

FOTO Primăria Alba Iulia

Este vorba despre Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei, o structură cu 21 de angajați, în subordinea Consiliului Local, înființată recent. Structura are ca scop administrarea, conservarea, restaurarea și punerea în valoare a patrimoniului muzeal. De asemenea, coordonează activitatea de cercetare științifică. Palatul este compus din șapte corpuri de clădire, dar până în acest moment, doar un corp a primit fonduri pentru reabilitare (corpul E), pe lângă acoperișul care a fost schimbat pe toată clădirea.

Timp de peste 150 de ani, între 1541 şi 1699, „soarta regiunii a fost dirijată" de la Alba Iulia, din acest palat. Aflat în apropierea Catedralei Romano-Catolice şi a Sălii Unirii, fostul palat al principilor Transilvaniei a fost construit în secolul al XV-lea, fiind modificat şi extins în secolele XVI-XVII. Iniţial, clădirea a avut drept destinaţie reşedinţa Capitulului romano-catolic, adică locul unde se redactau şi autentificau acte.

FOTO Primăria Alba Iulia

Din secolul al XVI-lea, a fost reşedinţă princiară, iar pentru o perioadă de 10 luni, în anii 1599 şi 1600, edificiul a servit ca reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul. Este considerată de către specialiști cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania și îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist și baroc.

FOTO Primăria Alba Iulia

Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 afirmă despre Marcel Ciolacu că de fiecare dată când deschide gura, asistăm la un fel de stand-up comedy plătit (fără să vrem) din banii noştri şi...
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Lideri ai Dreptei Unite s-au întâlnit cu românii din Marea Britanie şi Italia pentru a le prezenta priorităţile pentru diaspora, informează, duminică seară, un comunicat transmis de...
#palatul principilor, #alba iulia, #restaurare, #Mihai Viteazul , #patrimoniu