Descoperire de necrezut făcută de tehnologia LiDAR: Rețea de așezări ascunse în pădurea Amazonului VIDEO

Vineri, 27 Mai 2022, ora 02:22
14937 citiri
Descoperire de necrezut făcută de tehnologia LiDAR: Rețea de așezări ascunse în pădurea Amazonului VIDEO
Așezări descoperite în pădurea Amazonului FOTO: Sci News

O echipă internațională de cercetători de la Universitatea Exeter din Marea Britanie și Institutul de Arheologie din Bonn, Germania, a reușit să facă o descoperire de răsunet cu ajutorul tehnologiei LiDAR. Experții au găsit o rețea de numai puțin 26 de așezări prehispanice în pădurea Amazonului, ascunse sub coronamentul arborilor.

Printre acestea se regăsesc și două remarcabil de întinse, ale culturii Casarabe din Llanos de Mijos, Bolivia. Descoperirea provoacă viziunea Amazoniei ca un peisaj imaculat din punct de vedere istoric, dar care a fost în schimb, casa unui urbanism timpuriu al populațiilor indigene, potrivit Sci News.

Cultura Casarabe, spun arheologii, s-a dezvoltat în această regiune între anii 500 și 1.400 d.Hr., răspândindu-se pe o suprafață imensă de 4.500 de kilometri pătrați.

”Am bănuit de mult că cele mai mari complexe ale culturii precolumbiene din întregul bazin s-au dezvoltat în această parte a Amazonului bolivian, dar dovezile sunt ascunse sub coronamentul pădurii și sunt greu de vizitat la fața locului”, a spus profesorul Jose Iriarte de la Universitatea Exeter și unul dintre autorii lucrării publicate pe 25 mai 2022 în revista Nature.

Descoperire neobișnuită în adâncurile Pământului: Ceva uriaș nemaivăzut se mișcă acolo VIDEO

Folosind datele luate prin intermediul tehnologiei LiDAR (detecția și măsurarea luminii din atmosferă), profesorul Iriarte și colegii săi au documentat în detaliu cele două mari situri istorice ale așezărilor și alte 24 mai mici ale culturii Casarabe, dintre care doar 15 erau cunoscute anterior.

Ei au găsit o gamă fără precedent de structuri, construcții elaborate și complicate, spre deosebire de oricare altele descoperite anterior în regiune, inclusiv terase de 5 metri înălțime și piramide conice de 21 de metri.

Cercetătorii susțin că aceste așezări au fost ridicate și gestionate nu în dezacord cu natura, ci alături de aceasta, folosind strategii de subzistență durabile de succes.

Cel mai important mesaj extraterestru din istorie descifrat: Acum știm de unde ar proveni VIDEO

”Sistemul nostru LiDAR a dezvăluit terase construite, drumuri drepte, incinte cu puncte de control și rezervoare de apă. Există structuri monumentale, aflate la doar 1,6 kilometri unele de altele, conectate printr-o rețea de canale lungă de 965 de kilometri, drumuri care leagă așezările, rezervoarele și lacurile”, a explicat profesorul.

”Această regiune a fost una dintre cele mai vechi ocupate de oameni din Amazonia, unde ei au început să pună culturi de importanță globală, cum ar fi maniocul și orezul”.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#padure Amazon, #padurea amazoniana, #descoperire arheologica, #asezari, #structuri, #cultura precolumbiana , #descoperire
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
S-or fi pregătind de bombardeaua atomică...