Filmare cu camera ascunsă a unui pădurar corupt, anulată în instanță. Cum lua mită lire, euro și cafea pentru a permite furtul de arbori

Autor: N.G.
Vineri, 29 Decembrie 2023, ora 15:45
4212 citiri
Filmare cu camera ascunsă a unui pădurar corupt, anulată în instanță. Cum lua mită lire, euro și cafea pentru a permite furtul de arbori
Pădurarul este acuzat de luare de mită FOTO / ziare.com

Un dosar în care un pădurar este acuzat de luare de mită în formă continuată a trecut de prima etapă a camerei preliminare. Magistratul a eliminat, însă, filmările realizate de către denunțător cu camera ascunsă.

Pădurarul „închidea ochii” la furturile de lemn din pădure. La o percheziție domiciliară, în locuința pădurarului a fost găsită suma de 4.400 de euro. Constantin C., pădurar din cadrul Ocolului Silvic Sebeş, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

În faza de verificare a legalității administrării probelor, pădurarul a scăpat de o probă foarte importantă a anchetatorilor. Este vorba despre două procese verbale încheiate de procuror în 19 și 20 iunie 2023, care redau interceptări și filmări obținute prin intermediul unui sistem montat pe corpul denunțătorului.

Bărbatul s-a dus și s-a întâlnit de două ori cu pădurarul timp în care avea aparatura montată pe el. Acesta a avut mai multe discuții despre banii pe care trebuia să îi dea acestuia pentru a putea tăia fără probleme din pădure. Prin avocat, pădurarul a cerut ca înregistrările făcute cu camera ascunsă să fie eliminate de la dosar, deoarece sunt obținute ilegal. A invocat faptul că procurorul nu a primit mandat de la judecătorul de drepturi și libertăți pentru montarea tehnicii de interceptare pe corpul denunțătorului.

„Procedura de înregistrare audio/video a inculpatului, prin intermediul tehnicii montate pe corpul colaboratorului este nelegală, întrucât nu a existat încheiere/mandat de supraveghere expres emis în acest sens din partea judecătorului de drepturi și libertăți”, a susținut avocatul pădurarului.

Magistratul a admis excepția formulată și a dispus îndepărtarea celor două procese-verbale de la dosar. Parchetul și-a asumat situația și a susținut că își menține dispoziția de trimitere în judecată. În 18 decembrie 2023, judecătorul de la Tribunalul Alba a constatat legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul emis de Parchet, cu excepția referirilor la mijloacele de probă excluse anterior. Încheierea poate fi contestată la Curtea de Apel.

„În fapt, s-a reţinut că, în luna iulie 2022, inculpatul, în calitate de pădurar, a încheiat o înţelegere cu denunțătorul care a sesizat fapta la data de 06.06.2023, în baza căreia inculpatul, contrar atribuţiilor de serviciu, a fost de acord să primească sume de bani periodic, pentru a permite denunţătorului, singur sau însoţit de persoane alese de el, să sustragă lemne din pădurea administrată de inculpat, situată lângă localitatea Petreşti-Sebeş. În perioada aprilie-mai 2023, inculpatul a primit mită de la denunţător 300 lire sterline, 200 euro şi 8 borcane de cafea solubilă ness, pentru a permite acestuia să sustragă lemne din pădurea păzită de inculpat. În urma percheziţiei domiciliare efectuate în cauză, de la locuinţa inculpatului a fost ridicată suma de 4.400 euro, cu privire la care procurorul a propus confiscarea extinsă, întrucât probele administrate au conturat o suspiciune rezonabilă că banii provin din activitatea infracţională a inculpatului”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.

O fetiță de 4 ani a murit după ce a sărit în fața unei mașini, la Orăștie. Poliția a deschis o anchetă
O fetiță de 4 ani a murit după ce a sărit în fața unei mașini, la Orăștie. Poliția a deschis o anchetă
IPJ Hunedoara a anunțat că o fetiţă de 4 ani, din Orăştie, lăsată nesupravegheată, a sărit în faţa unei maşini, fiind grav rănită. Copila a fost dusă de urgenţă la spitalul din...
Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
O tânără de 24 de ani a fost reţinută, după ce a sustras bani din locuinţa părinţilor şi i-a înlocuit cu bancnote falsificate. Fapta a fost depistată când părinţii au încercat să...
#padurar, #mita, #camera ascunsa, #dosar penal , #Justitie