Cum a fost forțat un român să achite zeci de mii de euro pentru tratamente în Germania, deși avea un card european de sănătate

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Luni, 17 Ianuarie 2022, ora 22:36
5669 citiri
Cum a fost forțat un român să achite zeci de mii de euro pentru tratamente în Germania, deși avea un card european de sănătate
Pacientul a beneficiat de trei serii de tratament care au costat 75.000 de euro FOTO Pixabay

Un român pentru care Casa de Asigurări de Sănătate a plătit 75.000 de mii de euro pentru tratamente în Germania este obligat să restituie peste 30.000 de euro, plus dobânzi care curg din martie 2019.

Decizia a fost luată după ce s-a descoperit că pacientul, deși posesor al unui Card European de Sănătate valabil, nu era asigurat.

Judecătoria Tulcea a pronunțat în ultima zi din 2021 o primă sentință într-un dosar în care Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Tulcea l-a dat în judecată pe un pacient care a beneficiat în perioada februarie-aprilie 2018 de trei serii de tratamente într-o clinică din Germania.

În proces, Casa de Asigurări de Sănătate Tulcea a cerut ca pacientul să fie obligat să achite din buzunarul său 35.000 de euro, din cei 75.000 de euro plătiți de Statul Român clinicii din Germania, în baza Cardului European de Sănătate. Casa de Asigurări Tulcea a arătat că pacientul, deși avea Cardul European de Sănătate valid, nu a fost asigurat pentru o parte din perioada în care a fost la tratament în Germania.

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Tulcea au arătat în proces că la începutul lunii februarie 2018, la momentul în care pe numele pacientului a fost emis, inițial un Certificatul înlocuitor provizoriu al Cardului European de Asigurare de Sănătate, și ulterior un Card European de Asigurare de Sănătate, bărbatul era asigurat, îndeplinind condițiile cerute de lege pentru a beneficia de Cardul European de Sănătate.

Ulterior, bărbatul a omis, însă, să facă plățile care îi dădeau statutul de persoană asigurată, dar, pe baza Cardului European de Sănătate pe care l-a obținut când era asigurat, a beneficiat de tratament în Germania și în perioada în care nu era asigurat în țară.

După ce tratamentul pacientului a fost finalizat, nemții au trimis nota de plată, iar banii au fost plătiți de Casa Națională de Asigurări. În momentul în care au verificat dosarul pacientului, funcționarii Casei de Asigurări au constatat că acesta a beneficiat de decontarea tratamentului în Germania, într-o perioadă în care nu era asigurat în țară.

În procesul prin care a cerut restituirea sumei plătite pentru perioada în care pacientul nu era asigurat, Casa de Asigurări de Sănătate Tulcea a arătat că în momentul în care a primit Cardul European de Sănătate, pacientul „şi-a asumat, obligaţia de a suporta în totalitate contravaloarea serviciilor medicale decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate în situaţia în care va beneficia de servicii medicale în baza cardului european de asigurări de sănătate în perioada în care nu îndeplinea toate condiţiile în baza cărora s-a eliberat cardul (inclusiv plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate)”.

Judecătoria Tulcea a admis în totalitate cererea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Tulcea și l-a obligat pe pacient să achite 168.865 lei (aprox. 33.500 de euro) - contravaloarea tratamentelor din Germania. La asta se adaugă dobânzi care sunt calculate începând cu data de 21 martie 2019. Sentința Judecătoriei Tulcea poate fi atacată cu apel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine e românul care marchează gol după gol în străinătate
Cine e românul care marchează gol după gol în străinătate
Atacantul român Andrei Ciolacu a marcat un gol pentru Birkirkara, care a învins-o pe Gudja cu scorul de 2-0 (1-0), duminică, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a 23-a a campionatului...
Furia unui român după ce a primit nota de plată la restaurant: "Să ameninț cu poliția și să iasă panaramă?"
Furia unui român după ce a primit nota de plată la restaurant: "Să ameninț cu poliția și să iasă panaramă?"
Scumpirile din ultima perioadă i-au determinat pe români să fie mai atenți la cheltuieli și să renunțe la micile plăceri. Mulți ocolesc restaurantele, iar cei care merg în continuare sunt...
#pacient, #roman, #Casa de Asigurari de Sanatate, #card european sanatate , #justitie