Bebelușii Ozempic: Femeile care rămân însărcinate după ce încep să ia medicamente pentru pierderea în greutate, deși folosesc contraceptive. "A fost cu adevărat o surpriză"

Duminica, 24 Martie 2024, ora 03:49
6577 citiri
Bebelușii Ozempic: Femeile care rămân însărcinate după ce încep să ia medicamente pentru pierderea în greutate, deși folosesc contraceptive. "A fost cu adevărat o surpriză"
Femeie însărcinată FOTO Pixabay

Femeile rămân accidental însărcinate în timp ce iau medicamente pentru pierderea în greutate precum Ozempic și Mounjaro, chiar dacă folosesc contraceptive.

Un grup de Facebook numit „Am rămas însărcinată pe Ozempic” are peste 450 de membri, în timp ce femei de pe Reddit și de pe TikTok împărtășesc postări despre cum au rămas neașteptat însărcinate în timp ce luau semaglutide, ingredientul activ din Ozempic.

Pierderea în greutate corectează dezechilibrele hormonale

Medicii au declarat pentru USA Today că acest lucru ar putea avea două explicații.

În primul rând, faptul că pierderea în greutate corectează dezechilibrele hormonale cauzate de obezitate și de tulburările metabolice, ceea ce crește fertilitatea.

În al doilea rând, medicamentele pentru pierderea în greutate ar putea reduce eficacitatea pilulelor contraceptive, crescând astfel șansele de sarcină.

"Am rămas însărcinată pe Ozempic și luam și pastile contraceptive! Băiatul meu este programat să se nască în iunie," a comentat o persoană pe un videoclip TikTok.

"Bebele meu-surpriză Ozempic are aproape 4 luni și, din fericire, este foarte sănătos!", a spus altcineva.

Deb Oliviara, în vârstă de 32 de ani, și-a început tratamentul cu Ozempic în ziua de după Ziua Recunoștinței pentru a scăpa de kilogramele în plus care o făceau să se simtă deprimată.

Ea lua pastile contraceptive, deși nu în mod consecvent, dar nu era îngrijorată pentru că avea o istorie de probleme de fertilitate.

Două luni după ce a început să ia Ozempic, și în aceeași săptămână în care a atins greutatea dorită, a aflat că era însărcinată.

"Erăm deschiși la idee, dar cu siguranță nu încercam," a spus ea pentru USA Today.

"A fost cu adevărat o surpriză."

Avertismentul medicilor

Experții în medicină reproductivă și obezitate au declarat că observă această tendință în cabinetele lor, dar au avertizat că femeile nu ar trebui să folosească medicamente pentru pierderea în greutate pentru a încerca să rămână însărcinate.

Studiile efectuate pe șobolani, iepuri și maimuțe au arătat că medicamentele pentru pierderea în greutate pot duce la avort spontan și anomalii congenitale dacă sunt luate în timpul sarcinii. Nu s-au efectuat studii pe oameni.

Producătorul de medicamente Novo Nordisk recomandă femeilor să oprească administrarea medicamentelor pentru pierderea în greutate cu cel puțin două luni înainte de o sarcină planificată.

Dr. Allison Rodgers, un obstetrician-ginecolog și endocrinolog reproductiv la Centrele de fertilitate din Illinois, a declarat pentru USA Today: "Este adevărat că, dintr-o perspectivă științifică, aceste medicamente ar putea face mai ușor pentru femei să rămână însărcinate".

Dar oamenii trebuie să fie atenți pentru că pot exista consecințe periculoase dacă sunt luate în timpul sarcinii, având în vedere că medicamentele pot persista în sistemul lor."

Dr. Utsavi Shah, profesor asistent de obstetrică și ginecologie specializat în medicina obezității la Colegiul de Medicină Baylor din Houston, a declarat pentru USA Today că nu există nimic în mod special la medicamente așa încât femeile fie mai fertile, în afara modului în care interacționează cu pastilele contraceptive.

Ea a declarat pentru USA Today: "Este efectul lor asupra pierderii în greutate care ajută la reglarea ciclurilor menstruale, crescând astfel șansele de a rămâne însărcinată."

Celulele de grăsime eliberează estrogen, ceea ce înseamnă că cu cât câștigă o persoană mai multă grăsime, cu atât va avea mai mult estrogen.

Estrogenul suplimentar poate opri menstruația și ovulația regulate, ceea ce face mai dificilă conceperea unei sarcini.

Studiile efectuate au constatat că ingredientul activ al medicamentelor tirzepatidă, Mounjaro și Zepbound reduce eficacitatea contracepției orale, precum pastilele contraceptive, conform etichetelor medicamentelor.

Mounjaro și Zepbound fac să dureze mai mult până stomacul se golește, ceea ce poate afecta modul în care medicamentele orale sunt absorbite în organism.

Semaglutida (ingredientul din spatele Ozempic și Wegovy) nu are un efect atât de mare asupra golirii stomacului, astfel încât nu conține nicio avertizare cu privire la contraceptivele orale.

Dr. Shah a spus că nu este cazul de panică.

"Dacă utilizați contraceptive eficiente și sunteți pe aceste medicamente pentru pierderea în greutate, riscul de sarcină neintenționată este destul de scăzut", a declarat ea pentru USA Today.

Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
Firea la depunerea oficială a candidaturii pentru Primăria București: ”Propunem o colaborare cu toţi colegii de la sectoare, indiferent de culoarea politică” VIDEO
Firea la depunerea oficială a candidaturii pentru Primăria București: ”Propunem o colaborare cu toţi colegii de la sectoare, indiferent de culoarea politică” VIDEO
Gabriela Firea a declarat duminică, 28 aprilie, la depunerea candidaturii pentru un nou mandat de primar general al Capitalei, că ea şi echipa sa propun o administraţie dinamică şi o...
#Ozempic, #tratament, #slabire, #Femei, #insarcinate, #contraceptie , #insarcinata