Cât de reală este imaginea de moderație prezentată de talibani în Afganistan: ”E exclus ca o grupare eminamente religioasă să își nege brusc esența ideologică”

Autor: N.G.
Marti, 17 August 2021, ora 21:22
4228 citiri
Cât de reală este imaginea de moderație prezentată de talibani în Afganistan: ”E exclus ca o grupare eminamente religioasă să își nege brusc esența ideologică”
Talibanii au preluat controlul asupra întregii țări

Fostul deputat PNL Ovidiu Alexandru Raețchi, specialist în relații internaționale, analizează conferința de presă organizată marți la Kabul de liderii talibanilor și răspunsurile acestora la întrebările jurnaliștilor.

Raețchi susține că talibanii ”par să menţină şi azi linia prudent-PR-istă, ceea ce arată că beneficiază de consultanță externă, probabil pe filiera Qatar, Pakistan sau Turcia”.

Mi-e greu să cred că această linie poate fi menținută mult timp cu mii de oameni înarmați pe străzi, educați într-o logică mult mai radicală decât imaginea pe care încearcă acum să o proiecteze regimul taliban. Și cu potențialele lupte de putere din interiorul mișcării, care sunt specifice structurilor tribale din Afganistan. E foarte greu de crezut că poți păstra pe termen mediu o asemenea disciplină poleită când oamenii tăi nu știu decât să lupte și să practice cea mai rigidă versiune a islamismului. E nevoie doar de o scânteie pentru a vedea versiunea necosmetizată a talibanilor”, spune fostul parlamentar liberal.

Raețchi afirmă că cea mai mare enigmă rămâne versiunea sharia pe care o vor propune talibanii.

Sharia nu este o doctrină standard, ea depinde de școlile de jurisprudență islamică (patru la sunniți: hanefiți, malekiți, hanbaliți, șafeiți). Aceste școli diferă între ele prin importanța pe care o oferă Coranului (și căror surse din Coran, pentru că unele se contrazic), spuselor atribuite Profetului și însoțitorilor săi (și care dintre ele, pentru că sunt cu miile, mai mult sau mai puțin credibile și adeseori contradictorii) și, în sfârșit, prin marja de interpretare pe care o oferă rațiunii, argumentației.

Talibanii înșiși sunt o versiune deviantă a unei școli islamice (Deobandi) care teoretic se revendică din hanefism - o doctrină mai blândă (utilizată în Turcia și Dobrogea). Dar ei au suferit o influență majoră din partea wahhabismului saudit, care e hanbalit (mult mai strict). O mare importanță o au și cutumele locale - uzanțele tribale influențează versiunea sharia pentru care optează juriștii islamici (iar cutumele locale din Afganistan, ca și cele din Sudan sau Nigeria, de pildă, sunt foarte severe)”, completează politicianul liberal.

Acesta susține, în continuare, că fața umană pe care au încercat să o prezinte azi talibanii e incompatibilă cu doctrina lor tradițională.

E exclus ca o grupare eminamente religioasă să își nege brusc esența ideologică - care tocmai asta e, o interpretare radicală a sharia. Nu prea văd cum vor putea să soluționeze această problemă decât practicând un limbaj dublu, încercând să pretindă că politic sunt civilizați, dar că nu pot interveni asupra deciziilor juriștilor islamici. Mai cred că în prima fază - dacă reușesc să mențină acest exercițiu de PR pe termen mai lung și nu vor începe o baie de sânge - vor propune o variantă edulcorată a sharia, pe care o vor înăspri încetul cu încetul, în cazul în care comunitatea internațională nu menține presiunea supra lor”, concluzionează specialistul în relații internaționale.

„Afganistanul nu mai este un câmp de bătălie. Am iertat pe toată lumea”

ece nu poartă nimănui pică, important fiind faptul că ţara a fost eliberată.

“Emiratul Islamic - după eliberarea naţiunii - nu se va răzbuna pe nimeni, nu purtăm pică nimănui. Ştim că au existat perioade grele şi crize, s-au făcut multe greşeli în avantajul ocupanţilor. Vrem să fim siguri că Afganistanul nu mai este un câmp de bătălie. Am iertat pe toată lumea, pe toţi cei care au luptat împotriva noastră. Nu mai vrem conflicte. De aceea, Emiratul Islamic nu mai are ostilităţi sau animozităţi cu cineva. Noi vrem să trăim paşnic şi nu vrem inamici interni sau externi", a declarat Mujahid.

Mujahid a asigurat comunitatea internaţională, inclusiv SUA, că nimeni nu va avea de suferit în Afganistan. "Aş vrea să-i asigur pe vecinii noştri, pe ţările din regiune, că nu vom permite ca teritoriul nostru să fie folosit împotriva cuiva. Nu vrem să avem probleme cu comunitatea internaţională", a spus el.

În ceea ce priveşte femeile, drepturile acestora vor fi respectate în acord cu legea Sharia. "Surorile noastre au aceleaşi drepturi, vor putea beneficia de ele. Pot activa în diferite sectoare în baza regulilor, în educaţie, sănătate şi alte sectoare. Vor lucra cu noi, umăr la umăr, iar comunitatea internaţională - dacă este îngrijorată - vrem să dăm asigurări că nu vor exista discriminări faţă de femei, dar evident trebuie respectate regulile", a menţionat Mujahid.

Presa trebuie să respecte valorile islamice şi nu trebuie să acţioneze împotriva "valorilor şi unităţii naţionale".

Economia SUA crește sub așteptări – TradeVille
Economia SUA crește sub așteptări – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere La T1 2024 Creditarea privata a crescut cu 5%, in T1 2024, față de aceeași perioadă din 2023, luna martie înregistrând un avans de 4.7% vs martie 2023, sub...
Economia germană – cu un moral mai ridicat – TradeVille
Economia germană – cu un moral mai ridicat – TradeVille
Comerțul Cu Ridicata Înregistrează Creșteri In februarie 2024, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (excluzând autovehiculele si motocicletele) a înregistrat o creștere, comparativ cu...
#raetchi, #liberal, #analiza, #Afganistan, #talibani , #deputat