Cinci ani de la OUG 13. Ce fac autorii ordonanței care a scos sute de mii de oameni în stradă

Luni, 31 Ianuarie 2022, ora 19:45
9887 citiri
Cinci ani de la OUG 13. Ce fac autorii ordonanței care a scos sute de mii de oameni în stradă
Premierul Sorin Grindeanu e acum vicepremier, iar Florin Iordache se află conducerea Consiliului Legislativ FOTO Hepta

În urmă cu cinci ani, Guvernul Grindeanu adopta celebra ordonanță de urgență 13, cu scopul de a-l scăpa de pușcărie pe liderul de atunci al PSD, Liviu Dragnea. Ordonanța a scos sute de mii de oameni în stradă și, pe fondul presiunii sociale, a fost abrogată, iar Liviu Dragnea a ajuns, în final, la Rahova. Ce fac azi autorii OUG 13? Sunt din nou la putere, însă aduși de președintele Klaus Iohannis, cel care, în 2017, mergea la ședința de guvern și rostea celebra frază: ”sunt doi elefanți în încăpere – amnistia și grațierea”.

Între timp, stăpânii celor doi elefanți sunt partenerii de guvernare ai președintelui. Iată ce funcții ocupă.

Premierul Sorin Grindeanu e acum vicepremier în Guvernul Ciucă și, totodată, ministru al Transporturilor. După ce a fost dat jos de Liviu Dragnea prin moțiune de cenzură, Sorin Grindeanu a fost șomer câteva luni, apoi, în schimbul tăcerii, a fost numit de același Liviu Dragnea la șefia ANCOM, unde câștiga peste 10.000 de euro pe lună. În 2020, Sorin Grindeanu s-a întors în PSD și a fost instalat în funcția de prim-vicepreședinte al partidului, fiind unul dintre apropiații lui Marcel Ciolacu. Întrebat, în emisiunea Insider politic de la Prima TV, despre OUG 13, Sorin Grindeanu a răspuns: ”E clar că nu s-a discutat destul, e clar că nu s-a explicat destul”.

Florin Iordache, ministrul Justiției la acea vreme și autorul OUG 13, a demisionat din Guvernul Grindeanu pe fondul protestelor de stradă, însă a rămas parlamentar până în 2020. Marcel Ciolacu nu i-a mai oferit un loc pe listele PSD la ultimele alegeri, însă partidul i-a găsit un loc călduț lui Iordache: l-a impus la conducerea Consiliului Legislativ, instituție care avizează orice proiect de lege. Florin Iordache a fost ”pedepsit” cu un salariu lunar de 22.000 de lei (4.400 de euro).

Ana Birchall era ministru pentru Afaceri Europene în Guvernul Grindeanu. A devenit disidentă abia când Liviu Dragnea a ajuns în pușcărie. În final, a fost exclusă din PSD în mandatul Vioricăi Dăncilă, după ce a devenit critică cu social-democrații. În ultimii doi ani, a susținut frenetic guvernele PNL în mediul online, fiind apropiată de președintele Klaus Iohannis. Zilele trecute a primit răsplata: a fost numită la Nuclearelectrica ca Reprezentant Special pentru Proiecte Strategice și Relații Internaționale.

Daniel Constantin era vicepremier și ministru al mediului din partea ALDE, partid pe care îl conducea în cotutelă cu Călin Popescu Tăriceanu. La scurt timp după OUG 13, a fost exclus din ALDE după un conflict cu Tăriceanu, apoi a fondat ProRomânia alături de Victor Ponta, ca în 2020 să devină deputat PNL. Un parcurs similar a avut și Toma Petcu, ministru al Energiei în Guvernul Grindeanu, ajuns parlamentar PNL, după ce a trecut cu toată organizația ALDE Giurgiu la liberali.

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#OUG13, #Ordonanta 13, #Sorin Grindeanu, #florin iordache, #Liviu Dragnea , #stiri Sorin Grindeanu