Tot ce trebuie să știi despre ouă

Advertorial
Miercuri, 20 Aprilie 2022, ora 16:44
5444 citiri
Tot ce trebuie să știi despre ouă
FOTO: unsplash.com

Oamenii au mâncat ouă de mii de ani. Există multe tipuri, dar cele mai consumate sunt cele de găină. Ouăle conțin multe vitamine și minerale, care sunt părți esențiale ale unei diete sănătoase, fiind un aliment ușor disponibil și ieftin. În trecut, au existat controverse despre cât de sănătoase sunt sau nu, dar, în gândirea actuală se consideră că ouăle sunt sănătoase, dacă sunt consumate cu moderație. Iată de ce este bine să ai mai multe informații despre acest aliment, pentru a te orienta spre un mod de utilizare adecvat nevoilor tale. Ouăle oferă o serie de beneficii pentru sănătate.

Proteina din ouă ajută la menținerea și repararea țesuturilor corpului, inclusiv a mușchilor.

Ouăle conțin vitamine și minerale necesare pentru funcționarea eficientă a creierului și a sistemul nervos.

Ouăle conțin toți nutrienții de care organismul are nevoie pentru a produce energie.

Vitamina A, vitamina B-12 și seleniul din ouă sunt cheia pentru menținerea sistemului imunitar sănătos.

Colina din ouă joacă un rol important în descompunerea aminoacidului homocisteină, ce poate contribui la apariția bolilor de inimă..

Luteina și zeaxantina din ouă ajută la prevenirea degenerescenței maculare, principala cauză a orbirii cauzate de vârstă.

Scădere în greutate: proteinele din oua pot ajuta oamenii să reducă nevoia de gustari și aportul caloric general al unei persoane.

Pentru a experimenta beneficiile pentru sănătate ale ouălor, o persoană ar trebui să le consume ca parte a unei diete echilibrate.

Nutriție

Potrivit specialiștilor, un ou, cu o greutate de 44 g poate furniza următorii nutrienți:

Energie: 62,5 calorii

Proteine 5,5 g

Grăsimi totale: 4,2 g, din care 1,4 g saturate

Sodiu: 189 mg

Calciu: 24,6 mg

Fier: 0,8 mg

Magneziu 5,3 mg

Fosfor: 86,7 mg

Potasiu: 60,3 mg

Zinc: 0,6 mg

Colesterol: 162 mg

Seleniu: 13,4 micrograme

Luteina si zeaxantina: 220 mcg

Folat: 15,4 mcg

Ouăle sunt, de asemenea, sursă de vitamine A, B, E și K. Albusul de ou și gălbenușul sunt ambele surse bogate de proteine. Aproximativ 12,6% din partea comestibilă a unui ou reprezintă proteinele.

Grasimi

Un ou mediu conține aproximativ 4,2 g de grăsime, dintre care 1,4 g sunt saturate. Majoritatea grăsimilor dintr-un ou sunt nesaturate. Experții consideră că acesta este cel mai bun tip de grăsime pentru o dietă echilibrată. Grăsimea totală ar trebui să reprezinte 25–35% din caloriile zilnice ale unei persoane, iar grăsimile saturate ar trebui să reprezinte mai puțin de 10%. Aceasta înseamnă că o persoană care consumă 2.000 de calorii pe zi ar trebui să consume maximum 22 g de grăsimi saturate.

Omega-3

Ouăle furnizează, de asemenea, acizi grași omega-3, în principal sub formă de acid docosahexaenoic (DHA). DHA ajută la menținerea funcției creierului și a vederii. Acești acizi grași sunt cei mai des întâlniți în peștele gras. Ouăle pot oferi o sursă alternativă pentru persoanele care nu mănâncă pește.

Vitamina D

Vitamina D este un nutrient esențial, iar nivelurile scăzute pot duce la oase fragile. Ouăle conțin în mod natural această vitamină, iar unele sunt îmbogățite cu vitamina D prin hrana găinilor. Organismul sintetizează cea mai mare parte a vitaminei D cu ajutorul luminii soarelui. Cu toate acestea, oamenii au nevoie de vitamina D și din surse alimentare. Un ou mediu conține aproximativ 0,9 mcg de vitamina D, toate fiind în gălbenuș.

Colesterolul

Un ou mediu conține de obicei 162 mg de colesterol. În trecut, experții recomandau limitarea aportului de ouă din acest motiv. Cu toate acestea, cercetătorii nu au găsit o legătură între consumul de ouă și riscul de boli de inimă. Există două tipuri de colesterol: lipoproteine cu densitate joasă (LDL) și lipoproteine cu densitate mare (HDL). Colesterolul HDL „bun” pare să reducă nivelurile de colesterol LDL „rău”. Consumul de ouă pare să mărească nivelurile de colesterol HDL și să reducă nivelul de colesterol LDL.

Pe piață există diferite tipuri de ouă de la păsări crescute la sol, în cuști, organice sau de diferite dimensiuni. Recomandarea este să alegeți pe cât posibil ouă organice, de la păsări crescute liber și să le consumați doar proaspete și gătite cu atenție, deoarece există riscul de a trasmite anumite bacterii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Carnea de pui şi ouăle din România sunt fără riscuri pentru consumatori, iar rezultatele analizelor efectuate recent de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) atestă că...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#oua, #ce trebuie sa stii despre oua , #stiri life style