"Aproape fiecare ou pe care-l sparg se termină cu bucăți de coajă în castron". Care este legătura cu gripa aviară

Duminica, 10 Martie 2024, ora 22:51
3241 citiri
"Aproape fiecare ou pe care-l sparg se termină cu bucăți de coajă în castron". Care este legătura cu gripa aviară
Ouă puse pe o farfurie FOTO Pixabay

Ați observat că tot mai multe bucăți de coajă ajung în castron sau tigaie atunci când spargeți ouăle? Există o explicație - și are legătură cu aceeași epidemie de gripă aviară care a făcut ouăle atât de scumpe anul trecut.

"În ultimele câteva luni, tot mai des, când încercam să sparg un ou, ajungeam să pun o bucată de coajă în castron sau tigaie, fiind nevoită să încerc să o scot cu degetul (una dintre cele mai neplăcute sarcini în bucătărie - poate chiar mai rea decât spălatul vaselor).

Am spart ouă în același fel de zeci de ani cu efecte în mare parte constante - până de curând. Ocazional, cădeau mici bucăți, dar erau excepții, nu reguli.

Acum, pare că aproape fiecare ou pe care-l sparg se termină cu bucăți de coajă în castron.

Tehnica mea nu s-a schimbat. Tipul de ouă pe care le cumpăr nu s-a schimbat. Trebuie să fie de la ouă, nu-i așa?"

Nu există nicio teorie a conspirației

"Am întrebat în mediul online. Mă simțeam ca și cum aș fi avut o teorie a conspirației personală. Dar mulți alții păreau să fi observat același fenomen exact. Ceva s-a schimbat recent cu cojile de ou.

A trebuit să sap mai adânc", a mărturisit Katie Notopoulos în articolul pe care îl semnează pe Business Insider.

Sheila Purdum este profesor de nutriție avicolă la Universitatea din Nebraska-Lincoln, cu un focus de cercetare asupra "factorilor nutriționali care afectează utilizarea calciului și calitatea cojii la găinile ouătoare."

"I-am cerut părerea lui Purdum despre teoria mea cu privire la motivul pentru care mai multe bucăți de coajă ajungeau în castron în ultima vreme."

"Nu există NICI O teorie a conspirației, ci doar biologie care afectează ouăle acum", a spus ea.

Cojile mai subțiri au mai multe șanse să se crăpe, iar nutriția găinilor care fac ouă poate influența grosimea cojii. Dar Purdum bănuiește că este vorba despre altceva decât o schimbare în hrana pentru pui.

"Presupun că problema se datorează vârstei populației de păsări", a spus Purdum printr-un e-mail. "Din cauza pierderilor masive de stoluri afectate de gripa aviară, păsările rămase sunt ținute în producție mai mult timp, ceea ce inițiază un ciclu de calitate mai slabă a cojii de ou."

Găinile cu vârsta peste 3 ani sunt incluse în producție

Anul trecut, prețurile ouălor au crescut vertiginos, cu costuri care s-au dublat în anumite state din SUA. În timp ce inflația a afectat prețurile la produsele alimentare, principala cauză a creșterii prețurilor la ouă a fost o epidemie masivă de gripă aviară începută în 2022, care a ucis peste 58 de milioane de pui și alte păsări.

Din cauza faptului că atât de mulți pui au murit din cauza gripei, producătorii de ouă au trebuit să se adapteze. În mod normal, o găină comercială începe să depună ouă în jurul vârstei de 5 luni și depune un ou pe zi până când ajunge la aproximativ 2 ani, moment în care este "retrasă".

Dar atunci când jumătate din puii unui producător mor prematur, aceștia vor trebui să țină unele dintre acele găini mai în vârstă mai mult timp. Acest lucru înseamnă că găinile cu vârsta peste 3 ani sunt incluse în producție.

Găinile mai în vârstă pun ouă mai slabe.

"Producătorii cresc nivelul de calciu din dietă pentru a ajuta la menținerea cojilor de ou puternice," a spus Purdum. "Dar, așa cum se întâmplă în cazul oricărui animal, îmbătrânirea are efecte negative, cauzând osteoporoză și o slăbiciune a oaselor atât în găina ouătoare, cât și în forța ulterioară a cojii de ou."

Kevin Harvatine, profesor de fiziologie nutrițională în Departamentul de Științe ale Animalelor la Universitatea Penn State, a spus că își amintește că s-a întâmplat ceva similar - o populație mai în vârstă de găini - în 2015, după o scădere a ofertei de ouă ca urmare a unei epidemii de gripă aviară.

"Pentru moment, mi-am schimbat tehnica la modul recomandat de a lovi un ou împotriva unei suprafețe plane în loc de marginea castronului sau furculiței. Pentru ouăle fierte tari, adăugarea unei picături de oțet alb în apa în care fierbi poate ajuta la desprinderea mai ușoară a cojii.

Vestea bună este că prețurile ouălor s-au normalizat (chiar dacă sunt încă mai scumpe decât în 2019).

Asta înseamnă că cel mai rău al epidemiei de gripă a trecut și producția este din nou în creștere. Și asta probabil înseamnă că vârsta medie a găinilor se va întoarce la normal și cojile se vor sparge din nou cum trebuie."

Ar trebui să iau suplimente pentru a mă ajuta să dorm? Explicațiile unui medic. Care medicamente sunt mai eficiente
Ar trebui să iau suplimente pentru a mă ajuta să dorm? Explicațiile unui medic. Care medicamente sunt mai eficiente
Este bine stabilit faptul că somnul joacă un rol crucial în sănătate și bunăstare. Numeroase studii au documentat relația dintre sănătate și cantitatea și calitatea somnului oamenilor....
Virusul care amenință omenirea. Un specialist român trage un semnal de alarmă: ”E bine ca statele să fie pregătite”
Virusul care amenință omenirea. Un specialist român trage un semnal de alarmă: ”E bine ca statele să fie pregătite”
Oganizația Mondială a Sănătății a lansat un nou apel către toate statele lumii pentru a lua măsuri sporite împotriva gripei aviare. În urma analizelor de laborator a reieșit că virusul...
#oua, #coaja, #subtire, #explicatii, #gripa aviara , #stiri magazin