Cum să mănânci de Paște ca să nu te îngrași și cum îți poți ajuta digestia. Numărul de ouă consumate care poate afecta organismul

Sambata, 23 Aprilie 2022, ora 04:00
4465 citiri
Cum să mănânci de Paște ca să nu te îngrași și cum îți poți ajuta digestia. Numărul de ouă consumate care poate afecta organismul
Sărbătorile Pascale reprezintă un prilej bun pentru români să încarce mesele și să se bucure de un adevărat festin culinar FOTO Pixabay

Sărbătorile Pascale reprezintă un prilej bun pentru români să încarce mesele și să se bucure de un adevărat festin culinar.

Cum e tradiția, meniul de Paște este încărcat și diversificat, iar tentațiile sunt mari, mai ales dacă sunt persoane care au ținut și post. Nutriționistul Șerban Damian a explicat pentru Ziare.com ce trebuie să facem pentru a evita excesele.

„Mesele de sărbători trebuie să fie îndestulătoare, dar să nu ne ghiftuim. Să nu compensăm ce nu am mâncat în post, mâncând o cantitate mare de mâncare. Trebuie să fim moderați, să ne oprim la timp și să ne gândim că putem mânca oricând aceste alimente, nu doar de Paște”, a declarat dr. Șerban Damian, nutriționist.

Ouăle pot fi periculoase, mai ales că se consumă, de Paște fierte, după ce au fost vopsite, dar se găsesc și în extrem de mult preparate.

„Nu mâncăm nu știu câte ouă sau un drob întreg, doar pentru că sunt zilele de Paște. Ne oprim la 1-2 ouă pe zi, consumăm o cantitate de carne nu mai mare decât consumam înainte. La dulciuri ne limităm la 1-2 porții pe zi, dar asta nu înseamnă jumătate de cozonac sau o tavă de pască. Cantitatea face diferența. Preparatele din această perioadă sunt foarte consistente, sunt bogate în zahăr, grăsimi, combinații de proteine de origine animală. Destul de indigeste, dacă le consumăm în cantități mari”, a adăugat specialistul.

Nutriționistul spune că oamenii trebuie să fie moderați, pentru a se bucura de sărbători fericite, fără probleme.

„Cantitățile în care consumăm alimentele pot fi periculoase. Diversele surse de grăsime, cum ar fi gălbenușurile din ouă pot să conducă la o criză biliară dacă mâncăm zece pe zi, mai ales amestecate în diverse preparate. Dacă mâncăm o cantitate mare de proteină din măruntaie de animale, din carne, totul completat și cu o cantitate mare de alcool, pentru că este o perioadă în care se consumă mult alcool, toate acestea înseamnă un aport excesiv de nutrienți pe care organismul trebuie să-l proceseze. Avem o rezistență diferită, unii oameni nu mai ajuns să se bucure de sărbători, suferă și apoi ajung să se trateze”, a mai spun medicul.

Specialistul îi sfătuiește pe cei care, totuși fac excese, să se pondereze în zilele următoare.

„Ar trebui să se pregătească cu enzime digestive. După ce ai făcut un abuz poate că e cazul câteva zile să treci pe un regim alimentar mai light, cu legume, supe, carne slabă, lactate slabe să-ți pui în repaos tubul digestiv.

Alimentele bogate în probiotice, alimentele fermentate, cum ar fi iaurturile, murăturile, sunt alimente care ar putea să favorizeze sănătatea tubului digestiv sau ananasul, un aliment care conține enzime care ajută la digestie. Legumele și fructele sunt bogate în fibre și ajută la un tranzit intestinat normal”, mai spune dr. Șerban Damian.

Cel mai scump ou din România costă 800 de lei. Care este explicația
Cel mai scump ou din România costă 800 de lei. Care este explicația
Comercianții vin cu fel de fel de propuneri pentru români în prag de Paște, în speranța că vor obține profituri consistente. Ouăle încondeiate, de la târgurile de meșteșugari, sunt la...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#oua Paste, #mancare Paste, #excese alimentare sarbatori , #stiri life style