Cine l-a protejat pe Osama bin Laden in Pakistan?

Autor: Ana Ilie
Luni, 18 Mai 2015, ora 12:47
7413 citiri
Cine l-a protejat pe Osama bin Laden in Pakistan?
Foto: Hepta.ro

Cand americanii l-au descoperit pe cel mai cautat terorist al planetei, Osama bin Laden, ascunzandu-se la mai putin de un kilometru si jumatate de academia militara a Pakistanului, au aparut tot felul de intrebari cu privire la ceea ce agentia de informatii a tarii (ISI) stia despre terorist.

Recent, jurnalistul laureat Pulitzer Seymour Hersh a scris ca misiunea americanilor de a-l ucide pe Osama a fost complet sprijinita de Pakistan, mai precis de seful armatei si de seful ISI, dupa ce America a amenintat ca va expune public faptul ca serviciul de informatii pakistanez l-a adapostit pe terorist timp de cel putin cinci ani, scrie Business Insider.

Jurnalistii si expertii au pus sub semnul intrebarii afirmatiile lui Hersh, mai ales ca Administratia Obama a sustinut mereu ca operatiunea s-a desfasurat fara cunostinta Pakistanului.

Ce stia insa Pakistanul despre Osama? In ultimii ani au fost facute mai multe dezvaluiri cu privire la complicitatea ISI in ceea ce priveste gazduirea lui Osama in Abbottabad.

Iata cateva informatii care ar demonstra ca ISI stia unde se afla bin Laden:

In martie 2014, Carlotta Gall, corespondent New York Times, scria ca un oficial pakistanez i-a spus ca SUA "au avut dovezi directe ca seful ISI, generalul Ahmed Shuja Pasha, stia de prezenta lui bin Laden in Abbottabad".

Recent, Gall a scris ca a aflat de la un "membru de nivel inalt al serviciilor de informatii pakistaneze ca ISI l-a ascuns pe bin Laden si avea un departament special care il trata drept un bun valoros din punct de vedere al informatiilor".

Mai mult, intr-un telefon mobil gasit in timpul raidului american in locuinta unde se ascundea Osama, care ii apartinea celui mai de incerdere curier al teroristului, s-au descoperit contactele din Harakat-ul-Mujahedeen, un grup militant si colaborator cu ISI, caruia i s-a permis sa opereze in Pakistan de cel putin 20 de ani.

Gall a mai scris ca in notele olografe, scrisorile si fisierele de computer confiscate din complexul unde se ascundea bin Laden "se dezvaluie corespondenta regulata" intre acesta si liderii militanti protejati si loiali ISI.

Guvernul pakistanez a negat cu vehementa ca ar fi avut cunostinta despre faptul ca Osama se ascundea in tara. Oricum ar fi insa, ca stia sau nu, este la fel de rau. "Daca prezenta lui bin Laden nu era cunoscuta agentiilor de securitate cand se afla atat de aproape de o instalatie militara importanta, va fi considerat un semn fie de incompetenta fie de prea multa incredere in sine.

Daca stiau de prezenta lui, dar nu au actionat, aceasta va ridica semne de intrebare cu privire la agenda agentiilor de securitate pakistaneze privitor la lupta impotriva terorismului", spunea analistul limitar Hasan Askari Rizvi pentru New York Times in 2011.

Teoriile asasinarii lui Osama: Spionul care l-a dat in vileag pe bin Laden

Casa Alba a sustinut mereu ca l-a gasit pe liderul gruparii teroriste al Qaida si a efectuat o operatiune secreta pentru a-l ucide in 2011, fara cunostinta sau asistenta Pakistanului.

Seymour Hersh spune ca acest scenariu face parte dintr-un plan elaborat si servit de presedintele Barack Obama publicului in scopuri electorale. Barack Obama si Hillary Clinton si-au asumat atat responsabilitatea, cat si laudele pentru gasirea de catre americani a lui Osama si uciderea lui.

Ulterior articolului lui Hersh, un important jurnalist de investigatie pakistanez, Amir Mir, a aratat ca acesta "confera credibilitate ideii ca un fost oficial al serviciilor secrete pakistaneze a oferit informatii cu privire la locul unde se afla Osama".

Mir citeaza "cercuri din serviciile din informatii, bine informate" din Rawalpindi, Pakistan, si il numeste pe spionul cu pricina. Acesta ar fi Usman Khlalid, retras acum, care l-ar fi convins si pe doctorul Shakil Afridi sa se dea drept medic preocupat de poliomielita, pentru a putea obtine probe ADN de la Osama care sa-i ateste prezenta la complexul din Abbottabad, unde teroristul a si fost ucis.

Hersh sustine ca informatorul, dezvaluit acum a fi Khalid, si familia sa, "au fost scosi clandestin din Pakistan si mutati in zona Washington... el este acum consultant pentru CIA".

Ipoteza surpriza in cazul uciderii lui bin Laden: Un laureat Pulitzer acuza Casa Alba de minciuna

Casa Alba nu a raspuns solicitarilor lui Hersh pentru comentarii, insa a precizat, dupa aparitia articolului, ca acuzatiile nu sunt adevarate.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Osama protejat Pakistan, #teorii Osama ucis Pakistan , #ucis