De ce nu înfloresc orhideele. Cea mai bună modalitate de a avea mereu ghivece pline cu flori

Sambata, 19 Noiembrie 2022, ora 13:06
69308 citiri
De ce nu înfloresc orhideele. Cea mai bună modalitate de a avea mereu ghivece pline cu flori
Ghivece cu orhidee înflorite

Când este îngrijită corespunzător orhideea va reînflori an de an. Dacă au trecut mai mult de șase până la nouă luni de când a încetat să înflorească, există opt motive pentru care este posibil să nu fi văzut nicio floare.

Poate fi frustrant și dezamăgitor să petreci mult timp îngrijindu-ți orhideea doar pentru a-l vedea încolțind muguri care cad sau nici măcar nu înmuguresc deloc.

Dacă orhideea ta nu înflorește, există câteva motive cheie și, de obicei, poți face planta să înflorească făcând câteva ajustări simple în rutina de îngrijire.

Claire, expertă în îngrijirea orhideelor, a împărtășit cele mai bune opt cauze pentru care o orhidee nu înflorește, dar și sfaturi profesionale despre cum să faci planta să fie plină de flori.

Lumină insuficientă

„Condițiile inadecvate de lumină pot fi principalul motiv pentru care orhideele nu reușesc să înflorească sau să reînflorească. Cele mai populare tipuri de orhidee de interior, cum ar fi orhideele phalaenopsis, dendrobium, cattleya și cymbidium, necesită lumină puternică, indirectă pentru a înflori.

În mod ideal, plasați planta departe de calea razelor directe, dar asigurați-vă că se află într-o cameră însorită. Pentru multe plante de orhidee, ferestrele orientate spre sud sau est sunt cele mai bune", a avertizat Claire.

Expertul a observat că dacă orhideele sunt păstrate într-o cameră întunecată, cu puțină lumină naturală, cum ar fi un birou sau o cameră orientată spre nord, ar putea avea nevoie de o lumină de creștere pentru a încuraja o înflorire sănătoasă și consistentă.

Expunerea la lumina directă a soarelui

Orhideele sunt foarte sensibile la condițiile de lumină. În habitatul lor natural, orhideele se bucură în mod obișnuit de soare și sunt în cea mai mare parte protejate de copertine tropicale groase.

Dacă o orhidee este poziționată în lumina directă a soarelui, se pot observa „frunze arse de soare sau albite”, a explicat Claire pentru express.co.uk.

„Acesta este un simptom care va afecta probabil înflorirea, deoarece orhideea dumneavoastră își va cheltui resursele valoroase pentru vindecare, mai degrabă decât pentru a înmuguri. Dacă orhideea ta este poziționată în plin soare, poți pur și simplu să o muți la câțiva metri de fereastră sau să atârni o perdea transparentă pentru a filtra razele directe ale soarelui.”

Ușoare variații de temperatură

„Orhideele produc flori mari și de lungă durată atunci când sunt capabile să se angajeze în cicluri energetice normale. De obicei, orhideele produc energie sub formă de carbohidrați în timpul zilei, când temperaturile sunt ridicate, și se odihnesc noaptea când temperaturile scad de obicei", a explicat expertul în orhidee.

Ea a sugerat că dacă orhideele primesc o lumină adecvată și tot nu înfloresc, să încercați să scădeți puțin temperatura noaptea: „Perioada de odihnă la temperatură scăzută este esențială pentru declanșarea unei înfloriri sănătoase”.

Trebuie schimbat ghiveciul

Alegerea momentului în care să schimbi ghiveciul poate fi dificilă. Este posibil ca unele plante să nu înflorească timp de șase luni până la un an după replantare.

„Cea mai bună modalitate de a determina dacă orhideea ta are nevoie de un ghiveci nou este să-i evaluezi rădăcinileă, spre deosebire de frunziș sau tulpini. Dacă rădăcinile orhideei tale par maro, moi sau dense, este timpul să-i oferi orhideei tale un ghiveci nou. În plus, dacă unele rădăcini ies din sol și cresc peste marginea ghiveciului, orhideea ta poate avea nevoie de mai mult spațiu pentru a crește. ”

Alegeți un ghiveci pentru orhidee puțin mai mare decât ultimul. Oferirea unui spațiu prea mare pentru a crește îi sufocă rădăcinile și poate fi dăunătoare ciclului său de înflorire.

Udarea excesivă a plantelor

Dacă udați prea mult orhideea, aceasta poate rămâne fără muguri și - ceea ce este mai rău - poate fi aproape de moarte.

„Ca o regulă generală de udare a orhideelor, dacă rădăcinile orhideei tale devin maro sau par moi, atunci udați prea mult. Un amestec bun pentru ghivecele orhideelor este cheia pentru a drena excesul de apă și pentru a încuraja o plantă sănătoasă care este gata să înflorească. Dacă amestecul de creștere permite un drenaj excelent, orhideea ta va avea mai puține riscuri să sufere de putregaiul rădăcinilor.”

Orhideele adoră aerul umed

Ca toate plantele, orhideele au nevoie de acces la apă. Dacă planta ta este însetată tot timpul, nu va înflori. Orhideele care devin prea uscate vor începe să tragă apă din mugurii în curs de dezvoltare, în încercarea de a se autoconserva.

„Nu uitați, orhideele sunt în mare parte plante tropicale care se bucură de condiții asemănătoare junglei. Chiar dacă rădăcinile lor nu suportă udarea excesivă, orhideele adoră aerul umed și sunt supuse averselor blânde de ploaie în sălbăticie.”

Asigurați-vă că vă puneți orhideea pe o tavă cu apă, astfel încât să se poată bucura de aerul plin de umiditate, chiar dacă ați sărit peste o udare.

Sezonul de înflorire nu a sosit încă

Fiecare tip de orhidee are propriul ciclu de înflorire. Unele orhidee înfloresc primăvara și vara, în timp ce altele toamna sau chiar în timpul iernii.

De exemplu, expertul a explicat că orhideele vanda înfloresc de două până la trei ori pe an, iar fiecare ciclu de înflorire poate dura până la șase săptămâni.

Pe de altă parte, orhideele cattleya și cymbidium înfloresc doar o dată pe an.

Cumpărarea unei orhidee înflorite nu este neapărat un bun indicator al sezonului său de înflorire. Cultivatorii și producătorii pot induce cu ușurință înflorirea în sere prin schimbarea condițiilor de lumină și temperatură. Asigurați-vă că cunoașteți ciclurile de înflorire ale orhideei dvs. O mică cercetare vă poate scuti de luni de zile în care să vă întrebați de ce planta nu înflorește.

Se folosește îngrășământ incorect

Îngrășămintele obișnuite pot fi prea dure și pot arde planta, așa că cel mai bun îngrășământ pentru orhidee va fi blând și special conceput.

Spray-ul special pentru orhidee este făcut pentru a furniza nutrienții corecti și nu necesită amestecare sau măsurare, trebuie doar să pulverizați.”

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
Cea mai mare coroană funerară din România, adusă la priveghiul lui Costel Corduneanu. Omagiu din partea unui interlop ”protejat” VIDEO
Cea mai mare coroană funerară din România, adusă la priveghiul lui Costel Corduneanu. Omagiu din partea unui interlop ”protejat” VIDEO
O coroană imensă de peste 3 metri, făcută din 500 de cale albe și roșii, dar și cu 200 de trandafiri a fost adusă la priveghiul lui Costel Corduneanu, ce are loc în spațiul unui...
#orhidee, #ingrijire, #inflorit, #flori, #cauze, #lumina, #ingrasamant, #ghivece, #apa , #stiri magazin