Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură, prezent în România: „Sper ca Erdogan să piardă alegerile”

Marti, 04 Aprilie 2023, ora 18:56
2494 citiri
Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură, prezent în România: „Sper ca Erdogan să piardă alegerile”
Orhan Pamuk se afla in Romania FOTO facebook

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2006, se află la Timişoara, pentru două zile, timp în care a avut o întâlnire cu publicul timişorean şi a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest.

Scriitorul a fost întrebat despre politica din ţara sa, dar s-a limitat să spună doar că speră că actualul preşedine Recep Tayyip Erdoğan nu va mai fi ales în această funcţie.

„Îmi doresc ca actualul preşedinte Erdogan să piardă alegerile. Totul depinde de ce va fi la urne la alegerile generale care vor avea loc peste 40 de zile. Şasele sunt 50-50”, a precizat Pamuk.

El a explicat şi prezenţa gărzilor sale de corp.„Nu vreau să pozez în victimă. De 18 ani am alături de mine gărzi de corp. Vreau să pot să glumesc deoarece jurnaliştii au mereu replici pe această temă. Eu chiar fac glume şi le spun că au fost vremuri în care aveam trei bodyguarzi. Acum am unul. Aşa că n-ar trebui să critic Turcia prea mult, pentru că e totuşi o îmbunătăţire a situaţiei”, a declarat Orhan Pamuk.

Orhan Pamuk a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara, într-o festivitate specială pentru spaţiul cultural şi intelectual românesc şi european.

Orhan Pamuk s a născut în 1952, la Istanbul, şi a crescut într o familie numeroasă, asemănătoare acelora pe care le descrie în romanele „Cartea neagră” şi „Cevdet Bey şi fiii săi”, într o zonă înstărită din Nişantaşı. La douăzeci şi trei de ani, Orhan Pamuk hotărăşte să devină romancier; trăieşte retras în apartament şi începe să scrie. Cu excepţia unei perioade de trei ani petrecute la New York, a locuit numai la Istanbul. Scrie romane de treizeci de ani şi nu a avut niciodată altă meserie.

Cărţile i au fost traduse în peste cincizeci de limbi, iar unul dintre cele mai apreciate romane ale sale, „Mă numesc Roşu”, a câştigat în anul 2003 IMPAC Dublin Literary Award. În 2006, Orhan Pamuk a primit Premiul Nobel pentru Literatură, numărându-se printre cei mai tineri laureaţi ai săi.

Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Decizia instanței arbitrale (luată cu o majoritate de 2 la 1) în litigiul intentat statului român de compania canadiană ce a încercat să dezvolte un proiect minier în zona Roșia Montană...
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
”E inadmisibil ce s-a întâmplat acolo. Vorbim despre un genocid. Mulți specialiști de mediu spun că un asemenea dezastru poate produce moarte pe termen lung”, spunea Liviu Dragnea în...
#Orhan Pamuk, #Romania, #alegeri, #Erdogan, #Turcia, #opinie , #stiri cultura
Comentarii
Poza valy9
valy9
rank 1
Problema nu e cine pierde alegerile
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Credeti ca se mai intoarce in Turcia ?