Ministrul Energiei despre compensarea preţurilor carburanţilor: ”Sunt convins că marile lanţuri de benzinării vor aplica Ordonanţa”

Marti, 28 Iunie 2022, ora 22:24
1802 citiri
Ministrul Energiei despre compensarea preţurilor carburanţilor: ”Sunt convins că marile lanţuri de benzinării vor aplica Ordonanţa”
Foto Hepta

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că este convins că marile lanţuri de benzinării din România vor aplica Ordonanţa Guvernului privind compensarea preţului la carburanţi, iar în urma acestei decizii, România va avea cel mai mic preţ din Uniunea Europeană, după Ungaria, care aplică o plafonare pentru piaţa internă.

Popescu a afirmat că în urmă cu patru zile a scăzut uşor preţul motorinei la pompă, fără să fie aplicată ordonanţa privind compensarea preţurilor carburanţilor.

"Sunt convins că marile lanţuri de benzinării vor aplica Ordonanţa, sunt, de asemenea, convins că peste 80-90 la sută din piaţă va aplica această Ordonanţă şi eu cred că românii vor vedea pe totemul staţiilor de benzină această reducere, ceea ce este foarte important, va plasa România, practic, după Ungaria, care are un preţ doar pentru piaţa internă plafonat la un preţ foarte mic şi deja au probleme cu aprovizionarea în staţiile de carburanţi, va plasa România cu cel mai ieftin preţ din Europa, vorbim de statele membre ale UE, puţin sub Bulgaria.

Din păcate, totalul consum de motorină este de 6,2 milioane de tone pe an, consumul de benzină este undeva la 1,7 milioane de tone pe an, producţia de motorină este undeva la aproape 4 milioane. Diferenţa se importă, iar cotaţiile sunt cotaţii internaţionale, nu ai cum să umbli acolo. O sincopă în aprovizionare ar crea probleme în staţiile de carburanţi, ar crea cozi, ceea ce se întâmplă în statele care au luat măsuri bruşte”, a explicat Virgil Popescu.

Întrebat dacă România ar face faţă în cazul în care locuitori din zona graniţelor ţării noastre ar veni să alimenteze la pompă în România, având în vedere că va scădea preţul, Popescu a explicat că nu vom avea această problemă.

"A fost somată şi procedură de infrigement pentru că piaţa europeană este una liberă, nu poţi să introduci restricţii sau să introduci pe criterii economice anumite facilităţi doar pentru populaţia ta. Poţi pe ordine publică, poţi pe siguranţă naţională, dar aici vorbim de alte lucruri. Nu cred că vom avea această problemă să vină mulţi din ţările vecine. Nu cred că vom avea această problemă, să vină să alimenteze în România deoarece e mai ieftin decât în Germania, Cehia, Franţa. În primul rând, pe drumul până aici. Haideţi să ne uităm la traficul de frontieră, la frontiera cu Ungaria, ungurii aliemntează mai jos pentru cei care sunt cetăţeni maghiari, bulgarii sunt aproape cât noi. Nu se merită să faci faţă traficului de frontieră ca să vii să alimentezi", a susţinut ministrul.

Ordonanța nu obligă companiile

Întrebat, de asemenea,dacă benzinarii vor putea fi obligaţi să aplice Ordonanţa, Virgil Popescu a declarat că este convins că marile companii o vor face.

"Nu este vorba de o obligaţie şi de aceea spun că nu vom ajunge la o lipsă de aprovizionare pentru că nu e vorba de o obligaţie, de o plafonare. (...) Sunt convins că marile companii vor accesa. (...) Ultima scădere la pompă, de la 9,22 motorina, la 9,18, a fost făcută în urmă cu 4 zile, fără să fie această ordonanţă”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a mai fost întrebat dacă vor ajunge combustibilii, în România, la 10 lei, el afirmând că nu se poate pronunţa. "Haideţi să trecem de această vară, să vedem ce se întâmpă cu cotaţiile petrolului, cu războiul din Ucraina”, a mai declarat Virgil Popescu.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, referindu-se la reducerea de 50 de bani la preţul carburanţilor, că această măsură urmează să intre în şedinţa de Guvern de miercuri, precizând că a fost pregătită o ordonanţă de urgenţă în acest sens. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat că 25 de bani vor fi susţinuţi de la bugetul de stat, iar 25 de bani vor reprezenta o cheltuială deductibilă de către operatori.

Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat sâmbătă, 23 martie, că, de sărbătorile pascale, fermierii vor vinde carnea de miel la un ”preţ decent”, care să le acopere cheltuielile...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#ordonanta, #pret, #combustibil, #aplicare, #scadere, #pompa , #stiri economice