Expert: Plafonarea pretului gazelor risca sa ne coste enorm si sa ne arunce inapoi in comunism. Singurii avantajati ar fi rusii

Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 08:05
9626 citiri
Expert: Plafonarea pretului gazelor risca sa ne coste enorm si sa ne arunce inapoi in comunism. Singurii avantajati ar fi rusii
Foto: Arhiva Ziare.com

Plafonarea pretului gazelor produse in tara - pe care Guvernul ar putea-o institui vineri, prin ordonanta de urgenta - nu-i va ajuta pe romani cu nimic, in perioada imediat urmatoare.

In schimb, risca sa arunce Romania inapoi in comunism, spulberand increderea pe care ne-au acordat-o pana acum toate celelale state membre UE. Iar daca una ca asta s-ar intampla, cu totii am ajunge sa platim cu varf si indesat.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, Guvernul vrea sa limiteze, incepand din 2019, pentru urmatorii 3 ani, pretul gazelor produse in Romania. Cu alte cuvinte, Cabinetul Dancila vrea sa le impuna producatorilor sa incaseze pe Mwh cel mult 68 lei, nu 90 lei sau chiar mai mult de atat, cum fac acum.

E limpede ca pentru producatori - dintre care cei mai mari sunt Romgaz si OMV Petrom - aceasta plafonare de pret va insemna venituri mai mici si, in consecinta, mai putini bani pentru investitii vitale, de care depinde furnizarea in bune conditii a gazului catre romani.

Cui ar mai folosi, in aceste conditii, plafonarea preturilor? Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi seara, ca romanii de rand sunt cei carora plafonarea le-ar fi de folos, pentru ca acestia ar fi siguri ca nu li se mai scumpesc gazele.

"Nu vrem ca facturile sa ajunga aproape de nesuportat, indiferent cat am majora noi veniturile romanilor", a declarat Dragnea.

Intrebat de presa daca nu cumva gazul se va scumpi, totusi - in ciuda plafonarilor de pret pe care vrea sa le adopte Cabinetul Dancila - Liviu Dragnea a raspuns, zeflemitor, ca raspunsul tine de aritmetica.

"Pot garanta ca aritmetica ramane aceeasi. Iar ceea ce scade nu creste", a raspuns Dragnea.

Din pacate, lucrurile nu stau asa cum insista sa le prezinte Cabinetul Dancila si Liviu Dragnea. Dimpotriva, in loc sa le faca bine oamenilor, aceasta plafonare de pret risca sa intoarca Romania in comunism. In plus, risca sa ne si coste o gramada de bani.

Care sunt principalele riscuri la care se expune Romania, in cazul in care Cabinetul Dancila plafoneaza pretul gazelor a explicat pe larg pentru Ziare.com expertul in energie ing. Dumitru Chisalita.

Din cauza ca plafonarea preturilor e ilegala, Romania risca amenzi uriase

Expertul in energie consultat de Ziare.com a aratat ca, inainte de toate, problema acestei plafonari a pretului la gaze - pe care Cabinetul Dancila se pregateste sa o adopte in aceasta seara - incalca atat legislatia nationala, cat si pe cea europeana.

Iar aceste incalcari ale legii ne-ar putea costa zeci de mii de euro zilnic.

"Inainte de toate, plafonarea incalca legislatia din Romania. In Legea petrolului, spre exemplu, este prevazut clar ca un titular de acord are dreptul de a dispune de cantitatile de gaze care ii revin.

In al doilea rand, aceasta plafonare incalca acorduri petroliere in curs, care sunt incheiate pana prin anii 2030. Acordurile sunt contracte, aprobate prin hotarari de guvern. In conditiile in care Guvernul le va incalca prin aceasta ordonanta, e de asteptat ca producatorii sa dea Executivul in judecata. Si nu vad de ce n-ar castiga, anuland plafonarea.

Nici macar nu trebuie sa deschida toti actiuni in instanta. Ajunge sa o faca unul si sa castige, iar decizia li se va aplica tuturor", a explicat Dumitru Chisalita.

Si mai grav este, insa, ca plafonarea pretului incalca legi europene, iar UE ne poate sanctiona cu amenzi zilnice uriase.

"In 2014, spre exemplu, am reusit sa convingem Comisia Europeana sa suspende procedura de infringement pe care o deschisese impotriva Romaniei, in problema plafonarii pretului la gaze. Dar atunci am avut un atu: negociasem deja cu ei un calendar de liberalizare a pietei de care ne tineam. Si le-am explicat: da, incalcam prevederile unei directive, dar luam masuri pentru rezolvarea problemei.

Acum, daca revenim asupra deciziei, nu mai putem spune asta. Era vorba, atunci, despre sanctiuni de 70.000 de euro pe zi, daca imi aduc bine aminte. Iar procedura de infringement este doar suspendata, la acest moment, retineti! Poate fi redeschisa in scurt timp, cu costuri foarte mari pentru Romania.

Aceasta plafonare n-ar fi un pas inapoi pentru Romania. Ar fi o intoarcere la ce eram inainte de 1990", a declarat pentru Ziare.com Dumitru Chisalita.

De ce plafonarea pretului nu-i garanteaza prosperitatea romanului

Expertul in energie mai spune ca, de fapt, gazul ii va costa pe romani la fel de mult si dupa plafonarea de pret. Doar ca mai multi bani se vor duce pe gazul importat din Rusia decat pe cel produs la noi.

"S-a vorbit despre faptul ca plafonarea pretului va garanta mentinerea unui pret redus la gaze. Or, lucrurile nu stau asa.

Poate ca e adevarat pentru gazul livrat populatiei. Si aici e o nuanta: efectul nu se va vedea in aceasta iarna, din cauza ca gazele care se produc acum sunt vandute in proportie de peste 90%, deci nu fac obiectul limitarii de pret.

Apoi, masura nu garanteaza mentinerea unui pret redus la gazul pentru intreprinzatori. Prin ordonanta se plafoneaza pretul de intrare, la producator. Mai departe nu mai exista plafonare si nici nu se poate impune", a mai explicat expertul.

Cu alte cuvinte, furnizorul va cumpara de la producator - sa spunem de la Romgaz sau OMV Petrom, cei mai mari de pe piata - gazul cu 68 lei/MWh. Apoi, insa, il la vinde mai departe, catre un intreprinzator, la un pret mai mare. Poate chiar mult mai mare. Iar intreprinzatorul, folosind gaz mai scump, va livra populatiei produse mai scumpe. Deci, pe undeva, omul tot ajunge sa scoata mai multi bani din buzunar.

"Nu in ultimul rand, mai trebuie spus ceva. In conditiile in care plafonezi pretul productiei interne, va creste pretul importurilor. Si e normal, din punct de vedere economic, sa se intample asa. La momentul acesta, cumparatorul de gaz are puterea sa dea 90 lei pe MWh. Si va continua sa plateasca pretul pe care il poate suporta, doar ca banii se vor duce in alta parte.

In loc sa se duca si la noi, se vor duce pe gazul importat. Asa se intampla pe pietele unde cererea e mai mare decat oferta, iar pretul producatorului autohton e plafonat la un nivel mai mic decat cel pe care il da piata.

In concluzie, la o prima strigare, am putea spune ca toata lumea pierde de pe urma adoptarii acestei ordonante. In realitate, insa, exista si cineva care castiga: Gazprom (marele producator rus de gaze) si societatile afiliate acestuia. Acestia sunt producatorii care vor vinde mai scump, in Romania", a mai spus Dumitru Chisalita.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#plafonare pret gaze Dragnea, #ordonanta plafonare pret gaze , #plafonare pret gaze