Expert Ernst&Young: Guvernul n-are bani pentru ca nu e in stare sa colecteze taxele

Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 15:56
7211 citiri
Expert Ernst&Young: Guvernul n-are bani pentru ca nu e in stare sa colecteze taxele
Foto: Arhiva Pixabay

Daca ar fi capabil sa colecteze eficient banii din taxele existente, statul roman n-ar mai avea nevoie sa ii impovareaze pe intreprinzatori cu biruri noi, de tipul celor introduse prin OUG 114/2018, apreciaza Alexander Milcev, partener si liderul departamentului de asistenta fiscala si juridica din cadrul Ernst&Young Romania.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja - prin intermediul OUG 114/2018 - Cabinetul Dancila le impune multor intreprinzatori taxe noi si apasatoare. Spre exemplu, companiilor din domeniul energiei le cere sa plateasca la stat, anual, o taxa in cuantum de 2% din cifra de afaceri. Si bancile vor fi grav afectate de taxele nou introduse, urmand sa achite trimestrial o taxa pe active, calculata in functie de nivelul ROBOR.

In replica, deja marile banci au anuntat ca nu vor mai putea incuraja creditarea. Iar asta inseamna ca - avand acces limitat la imprumuturi - multe societati isi vor incetini sau opri dezvoltarea.

De ce ar lua statul masuri care risca sa ingreuneze mersul economiei, creand premisele izbucnirii unei noi recesiuni? Din cauza ca are nevoie de bani pe care nu reuseste sa ii obtina din taxele si impozitele existente.

Iar principalul motiv pentru care statului nu-i mai ajung banii este ca institutiile insarcinate sa colecteze taxele si impozitele nu reusesc sa o faca in mod eficient. Cu alte cuvinte, unii dintre noi nu platesc taxe, iar statul - prin intermediul ANAF - nu reuseste sa ii identifice la timp si sa ii determine sa isi achite obligatiile.

O si mai mare problema este ca - in loc sa investeasca in eficientizarea colectarii de la rau-platinici - statul cauta sa se indestuleze impovarandu-i cu noi biruri tot pe cei care isi achita la timp darile. Mai multe a explicat pentru Ziare.com Alexander Milcev, partener si liderul departamentului de asistenta fiscala si juridica din cadrul Ernst&Young Romania.

Exemplul Bulgariei: N-au mai crescut taxele de ani buni, pentru ca le colecteze eficient pe cele existente

"O masura de acest fel (impunerea noilor taxe prin intermediul OUG 114/2018 - n.red.) este o interventie brutala. Si potential destul de eficienta, desigur.

Vorbim despre un regulament nou, prin care se impune o taxa noua, care se va calcula pe baza unor date existente. Exista informatii despre activele bancilor, despre cifrele de afaceri ale companiilor, asa ca e usor sa estimezi cat vei incasa. La fel e si in cazul TVA, impozitului pe profit, al acccizelor si asa mai departe. Exista date despre cantitati vandute, se pot incasa veniturile dintr-o noua taxa.

Problema este ca, pe langa aceasta zona in care exista cifre, avem si una mare despre care nu exista informatii clare si verificabile. Este ceea ce numim zona de economie gri, atunci cand vorbim despre economie fiscala.

Acesta evaziune nu se intalneste numai la noi, ci in intreaga UE, in special pe zona de TVA.

Or, tocmai aici este zona in care ar trebui intervenit si din care statul poate incasa destul de multi bani. Dar pentru asta trebuie sa reuseasca sa ii convinga pe cei care activeaza acum in zona gri sa vina in zona alba, cuantificabila. Daca ar reusi asa ceva, ar incasa de departe mult mai mult decat prin astfel de masuri (de tipul celor din OUG 114/2018 - n.red.), care ii afecteaza, inainte de toate, tot pe bunii platnici", a declarat Alexander Milcev.

Cum ar putea statul sa combata evaziunea? Ar fi suficient sa se uite la modul in care au procedat alte state din regiune si sa le urmeze exemplul, a explicat specialistul consultat de Ziare.com.

"Aici e, de fapt, marea provocare: cum sa abordezi sectorul gri si sa-i motivezi pe cei de acolo sa migreze in zona alba. E o chestiune care se discuta foarte mult in intreaga UE, nu doar in Romania.

Primul pas de facut, ca sa reusesti, ar fi sa eficientizezi colectarea. Pentru asta, e vital sa digitalizezi si sa eficientizezi ANAF. Unde exista multa informatie sistematizata corect si accesibila, putem vorbi despre transparenta, care permite combaterea evaziunii. Un sistem de colectare eficient da rezultate.

Nici macar nu trebuie sa ne uitam prea departe ca se ne convingem ca, intr-adevar, asa stau lucrurile. Poate ca putina lume stie, dar Bulgaria, spre exemplu, are unul dintre cele mai performante sisteme fiscale din UE. Asa se face ca, pentru al doilea an la rand, Bulgaria a obtinut excedent bugetar, desi n-a crescut taxele de ani intregi.

Bulgarii n-au avut nevoie sa creasca taxele pentru ca le colecteaza eficient pe cele pe care le au. Asta inseamna sistem eficient de colectare. Si asta nu prea avem noi, in Romania, momentan.

Din acest motiv se ajunge la astfel de 'zvacniri; care apar in timpul Craciunului si Revelionului si care zdruncina mediul de afaceri", a declarat pentru Ziare.com Alexander Milcev, partener si liderul departamentului de asistenta fiscala si juridica din cadrul Ernst&Young Romania.

Pana de curand, tara noastra a desfasurat - in parteneriat cu Banca Mondiala - Proiectul de Modernizare a Administratiei Fiscale din Romania (RAMP) . Aceste proiect a fost, insa, sistat la finele anului trecut, fara sa fi dat rezultate cuantificabile.

Iar de la acel moment, in afara de declaratii politice, statul n-a mai luat nicio masura pentru cresterea gradului de colectare a taxelor.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Ernst Young Alexander Milcev Ordonanta Teodorovici, #ANAF ineficient Ordonanta Teodorovici, #eficenta colecatre taxe Ordonanta Teodorovici , #taxa pe lacomie