Comisia de buget a Senatului a amanat dezbaterea pe controversata OUG 114

Marti, 19 Februarie 2019, ora 14:15
3329 citiri
Comisia de buget a Senatului a amanat dezbaterea pe controversata OUG 114
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia pentru buget din Senat a amanat, marti, cu o saptamana, dezbaterea ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 care prevede masuri fiscale, printre care si introducerea "taxei pe lacomie" pentru banci.

PNL si USR au propus un amendament de eliminare a ordonantei, care a fost respins. Senatorul PNL Florin Citu a declarat ca este necesar un studiu de impact pentru OUG 114.

"As dori ca Ministerul Finantelor Publice sa prezinte studiul de impact facut de BNR. Este inadmisibil si jenant. Nu avem la aceasta ordonanta un studiu de impact. Era datoria initiatorului sa vina cu un studiu de impact.

Daca avem aici Comisia Nationala de Statistica si Prognoza, ar trebui sa le fie rusine pentru ca ce au scris aici la impactul macroeconomic este jenant. Ai o OUG care intra in toata economia si spune aici doar ca masurile bugetare propuse conduc la mentinerea echilibrului bugetar. Sa vina cu un studiu de impact. Ne trebuie un studiu de impact", a acuzat senatorul PNL.

Florin Danescu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a declarat, marti, la dezbaterea din Comisia pentru buget a Senatului, ca exista o perceptie gresita ca peste tot in Europa exista o taxa bancara si, de asemenea, considera necesara existenta unui studiu de impact.

"Am transmis pozitia scrisa catre comisia dumneavoastra in care detaliem impactul nedorit pe care intreaga economie romaneasca incearca sa-l evite si noi incercam sa-l evitam, de aceea, si terminam adresa noastra, trecand prin impact, prin efectele nedorite, prin comparatiile cu motivele si cu structura cu care Europa are astfel de cazuri, precizam foarte clar ca mai mult de jumatate din tarile Europei nu au niciun fel de taxa, pentru ca s-a creat aceasta perceptie ca in Europa exista o taxa bancara peste tot si nu este asa.

De asemenea, amploarea acestei taxe este colosal de mare comparabil cu ce se intentioneaza la nivel legislativ romanesc. Exista o comparatie multiplicativa, de pana la 30 de ori mai mare taxa romaneasca decat ce se intampla in celelalte tari. (...) Si noi credem ca un studiu de impact este necesar", a declarat Danescu.

Liberalii au facut apel la membrii forului legislativ sa dea raport de respingere asupra proiectului. Astfel, purtatorul de cuvant al PNL Ionel Danca i-a indemnat pe parlamentari sa trimita mail sau sms membrilor PSD-ALDE-UDMR din Comisia de buget a Senatului, cu mesajul "#OpritiOUG114", pentru a-i convinge sa adopte un raport negativ.

OUG 114/2018 privind implementarea unor masuri fiscale a adus numeroase nemultumiri din partea mai multor institutii, dar si companii. Printre nemultumiti se numara bancile, dar si administratiile locale.

Actul normativ a fost adoptat in luna decembrie de catre Guvern, iar principalele prevederi sunt: Pretul la gaze si energie electrica va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor bancilor daca ROBOR este mai mare de 2%; miscorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% si majorarea taxei pe viciu in domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

Pe de alta parte, in contextul nemultumirilor, premierul Viorica Dancila a declarat, luni, ca i-a chemat pe ministrii Cabinetului sau pentru a vedea ce probleme sunt legate de OUG fiscala si ce modificari ar trebui implementate. Aceasta a adaugat ca modificarea ordonantei nu inseamna o cedare din partea actualului Guvern.

De asemenea, liderul UDMR Kelemen Hunor a propus, la inceputul acestei luni, amanarea unor prevederi din OUG 114/2018. Liderul Uniunii a argumentat ca o decizie de prorogare a unor prevederi din actul normativ va asigura stabilitate economica in domeniul bancar, cat si al intreprinzatorilor. Referitor la aceasta propunere, seful Executivului a afirmat ca Guvernul trebuie sa dea dovada de flexibilitate.

Presedintele ALDE Popescu Tariceanu a declarat, saptamana trecuta, ca a discutat cu premierul Viorica Dancila despre modificarea OUG 114 pentru eliminarea taxei de 2% pentru companiile din energie, iar aceasta i-a transmis ca intr-adevar prevederea ar putea avea "efecte defavorabile pentru ca risca sa indeparteze sau sa amane foarte multe investitii".

In schimb, presedintele PSD Liviu Dragnea nu sustine asa "pur si simplu" o modificare a OUG 114/2018 fiscala, precizand ca nu a discutat, luni, la intalnirea cu liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu, despre acest subiect.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#ordonanta lacomiei modificari Senat , #guvern