Banca Centrala Europeana: Guvernul Romaniei nu ne-a consultat cu privire la "taxa pe lacomie", desi era obligat prin tratatul UE sa o faca

Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 10:29
6767 citiri
Banca Centrala Europeana: Guvernul Romaniei nu ne-a consultat cu privire la "taxa pe lacomie", desi era obligat prin tratatul UE sa o faca
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Printr-o scrisoare, Banca Centrala Europeana (BCE) ii atrage atentia ministrului Eugen Teodorovici ca Guvernul Romaniei a incalcat legislatia europeana prin modul in care a impus taxa pe lacomie.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, la finalul lunii decembrie, Cabinetul Dancila a adoptat OUG 114/2018, cunoscuta si sub numele de "Ordonanta Teodorovici". Prin intermediul acesteia, Guvernul impune noi taxe pentru mai multi agenti economici. Pentru banci, spre exemplu, prevede o taxa pe active care sa se calculeze trimestrial in functie de ROBOR si sa se achite in patru transe.

In context, Banca Central Europeana sustine ca Guvernul nu i-a cerut opinia cu privire la impunerea acestei taxe, cu toate ca era obligat prin lege sa o faca.

Iata ce i-a comunicat institutia ministrului de Finante, Eugen Teodorovici, prin intermediul unei scrisori trimise pe data de 5 ferbruarie si citate de Hotnews:

"Draga domnule Teodorovici,

Banca Centrala Europeana (BCE) a fost informata ca, pe data 28 decembrie 2018, Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de Urgenta (OUG) 114/2018. Prin intermediul Capitolului IV al acesteia, se introduce o noua taxa pe activele bancare. OUG 114/2019 a intrat in vigoare pe 29 decembrie 2018.

Potrivit Articolului 127 (4) si 282 (5) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) si Articolului 2 (1) din Decizia Consiliului (Uniunii Europene - n.red.) 98/415/EC din iunie 1998 - privind consultarea Bancii Centrale Europene de catre autoritatile nationale in legatura cu proiectele de acte normative - autoritatilor nationale li se cere sa consulte BCE cu privire la orice proiect de act normativ din aria sa de competenta si, in particular, cu privire la (modificari de - n.red.) reguli aplicabile institutiilor financiare in masura in care influenteaza stabilitatea financiara a unor institutii si piete.

In concordanta cu Articolul 4 din Decizia Consiliului (Uniunii Europene - n.red.) 98/415/EC, BCE ar trebui consultata intr-o faza rezonabila (a intocmirii proiectului de lege - n.red.) care sa permita autoritatilor initiatoare sa tina cont de recomandarile BCE inainte sa ia decizii de substanta.

BCE nu a fost consultata de guvernul roman inainte de adoptarea si intrarea in vigoare a OUG 114/2018. BCE nu a fost consultata nici pe parcursul intocmirii proiectului de OUG 114/2018.

Mai mult chiar, OUG 114/2018 nu a fost insotita de niciun studiu de impact, iar riscul ca adoptarea acesteia sa afecteze stabilitatea sistemului bancar nu poate fi exclus.

In context, BCE considera ca - in conditiile in care nu au consultat BCE - autoritatile romane nu au respectat legislatia care le obliga la consultare si au incalcat prevederile Articolelor 127 (4) si 282 (5) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) si Articolul 4 al Deciziei Consiliului (Uniunii Europene - n.red.) 98/415/EC.

Pe viitor, BCE ar aprecia ca Guvernul Romaniei sa acorde suficienta atentie observatiilor de mai sus si, cand este cazul, sa consulte BCE cu privire la proiectele de acte normative".

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Banca Centrala Europeana, #Banca Centrala Europeana Teodorovici ordonanta, #Banca Centrala Europeana Guvern taxa lacomie , #taxa pe lacomie