Ordonanța privind plafonarea și compensarea facturilor la energie se amână. Neînțelegerile din coaliție

Marti, 25 Ianuarie 2022, ora 16:23
3646 citiri
Ordonanța privind plafonarea și compensarea facturilor la energie se amână. Neînțelegerile din coaliție
Președintele PNL, Florin Cîțu (dreapta) a declarat că propunerea PSD privind reglementarea pieței energiei după 1 aprilie este fără sens FOTO Hepta

Noua ordonanță pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaze nu va fi adoptată în ședința de guvern de marți, 25 ianuarie, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

”O să luăm decizia mâine”, a răspuns Ciolacu atunci când a fost întrebat de ordonanța anunțată de ministrul Energiei, Virgil Popescu. Acesta a precizat că OUG nu va intra în ședința de guvern de marți.

Anunțul a fost făcut după o discuție avută la prânz cu președintele PNL, Florin Cîțu.

Liderii celor două partide nu s-au înțeles în privința datei de la care se vor aplica măsurile.

În timp ce ministrul Energiei a anunțat că acestea se vor aplica de la 1 februarie, social-democrații au cerut să se aplice retroactiv și pentru luna ianuarie. Juriștii partidului au redactat un set de amendamente susținând că măsura ar fi una constituțională, potrivit Digi24.

Pachetul de măsuri anunțat de Virgil Popescu include creșterea limitei de consum până la care se aplică compensarea, reducerea plafonului pentru prețurile la energie și gaz, interzicerea debranșărilor, recalcularea facturilor și sancționarea companiilor care emit facturi greștie.

Liderii coaliţiei trebuie să decidă măsuri și pentru perioada după 1 aprilie.

Tot marți, președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat că propunerea PSD privind reglementarea pieței energiei după 1 aprilie este fără sens.

”Nu prea văd eu sensul după 1 aprilie, când intrăm în vară, să reglementăm piaţa pentru şase luni de zile până în octombrie, când după aceea vine iarăşi iarna. Cineva nu s-a gândit foarte bine când a venit cu această soluţie. (...) Dacă vrem cu adevărat să facem ceva, trebuie să ne gândim pentru iarna viitoare. La vară ştim foarte bine, consumul scade. Eu nu cred că cineva s-a gândit foarte bine. Soluţia pe care o propusesem noi era pentru aceste luni de iarnă, când ai consum mare, să reglementăm piaţa, ANRE s-a opus, am venit cu cealaltă variantă pe care o avem acum. Vom discuta după 1 aprilie ce se întâmplă. Nu este o competiţie între cine îi ajută pe români. Obiectivul este acela să găsim cele mai bune soluţii în coaliţie”, a spus Cîţu, la Parlament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#ordonanta energie, #PSD, #PNL, #marcel ciolacu, #Florin Citu , #stiri politice
Comentarii
Poza Ruslan45
Ruslan45
rank 1
Ordonanța privind plafonarea și compensarea facturilor la energie
V
Vamos
rank 2
Plafonarea și compensarea facturilor la energie se amână pana la o