Profesor decorat de statul francez, despre înaltul ordin academic primit de Sorin Cîmpeanu: ”Ar trebui să i se retragă”

Joi, 29 Septembrie 2022, ora 16:51
2761 citiri
Profesor decorat de statul francez, despre înaltul ordin academic primit de Sorin Cîmpeanu: ”Ar trebui să i se retragă”
Ruxandra Ivan, conferențiar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București FOTO: Facebook/ Ruxandra Ivan

Conferențiarul universitar Ruxandra Ivan, decorată cu ordinul ”Palmes Académiques în grad de Cavaler”, consideră că distincția acordată de statul francez lui Sorin Cîmpeanu, ar trebui retrasă.

Onestitatea academică a fost invocată de Ruxandra Ivan, conferențiar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, în discursul prin care, miercuri seară, a primit ordinul “Palmes Académiques“ în grad de Cavaler, într-o ceremonie găzduită de ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer, scrie edupedu.ro.

Sorin Cîmpeanu, decorat de mediul academic francez

Același ordin – dar la un grad superior, de Comandor – îi fusese înmânat și actualului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, despre care jurnalista Emilia Șercan a arătat într-o investigație Pressone.ro că a plagiat. Contactată joi în legătură cu evenimentul de miercuri, ea Ruxandra Ivan a apreciat pentru Edupedu.ro că “Franța ar trebui să retragă ordinul ministrului care a fost dovedit că plagiază”. Întrebată în legătură cu situația ministrului Cîmpeanu, ea a considerat că “a avea miniștri în guvern care sunt plagiatori dovediți este absolut inadmisibil”

În cadrul ceremoniei de miercuri, 28 septembrie, potrivit precizărilor transmise Edupedu.ro de către Ambasada Franței, ambasadoarea Laurence Auer a înmânat însemnele Ordinului Palmes Académiques următoarelor persoane: “doamnei Adina Magda Florea, Prorector al Universității Politehnica din București (în grad de Cavaler), doamnei doctor Ruxandra Ivan, Conferențiar universitar la Facultatea de Ştiinţe politice din cadrul Universităţii Bucureşti (în grad de Cavaler), domnului Bogdan Suditu, Conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti (în grad de Cavaler).” Un prim anunț privind ordinul acordat Ruxandrei Ivan a fost făcut, pe Facebook, de Matei Martin, jurnalist la Radio România Cultural.

De ce a fost decorată conf. dr. Ruxandra Ivan

În discursul rostit miercuri seară, conf. dr. Ruxandra Ivan a spus:

“Dacă m-am referit la valorile pe care le apărăm împreună, nu pot să închei fără să menționez o altă valoare esențială pentru profesia noastră, o valoare cultivată prin toate interacțiunile noastre cu colegii francezi și europeni și care astăzi este din ce în ce mai amenințată: onestitatea academică. Eu consider că este de datoria noastră să apărăm onestitatea academică prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție.”

Ea a explicat, joi, 29 septembrie, că acest ordin i-a fost acordat “pentru modul în care cariera mea a fost legată de francofonie, de limba franceză și de instituțiile academice franceze cu care am colaborat”. (Mai multe despre cariera Ruxandrei Ivan – aici)

În cadrul ceremoniei menționate, a arătat cadrul universitar, “am insistat asupra valorilor comune care leagă România de Franța, asupra modului în care Franța a contribuit la dezvoltarea mediului academic românesc în anii ’90. Și printre aceste valori comune, pe care noi și colegii francezi din mediul academic le împărtășim, am menționat onestitatea academică.

O aluzie directă la situația domnului ministru” Sorin Cîmpeanu, despre care Pressone.ro a scris că și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B).

”Franța ar trebui s-i retragă ordinul ministrului”

“Referitor la decorație”, a continuat Ruxandra Ivan, “cred că Franța ar trebui să retragă ordinul ministrului care a fost dovedit că plagiază”. Doar că, a comentat ea, “acesta este un gest care nu se anunță public”, în condiții obișnuite.

Ruxandra Ivan despre proiectele de legi ale educației și despre acuzațiile de plagiat:

“În ceea ce privește cazul ministrului, eu am semnat acea petiție pentru demiterea ministrului în baza modului în care a redactat și formulat legile educației. Mi se pare că ultima chestiune, cea cu plagiatul, este inadmisibilă. Și în general mi se pare că a avea miniștri în guvern care sunt plagiatori dovediți este absolut inadmisibil. Ar trebui să se întâmple ceva în spațiul public, în această privință. Dar, după cum știți, suntem cu toții atât de uimiți că aceste lucruri se întâmplă și, cumva, orice reacție avem, nu suntem luați în considerare. Petiția cu câteva zeci de mii de semnături a fost complet ignorată. Dovezile de plagiat au fost caracterizate drept “habarnism”.”

Întrebată despre reacțiile la nivel academic cu privire la cazul de plagiat, ea a apreciat: “Cred că ar fi bine să fim mai uniți atunci când ne exprimăm pe scena publică și să lucrăm mai mult împreună astfel încât să apărăm profesia și onoarea profesiei.”

Ministrul Cîmpeanu, decorat cu “Palmes academiques”

În urmă cu un an, ordinul „Palmes academiques în grad de Comandor” îi fusese acordat și ministrului Sorin Cîmpeanu, pentru promovarea limbii franceze din funcția de președinte al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF). Distincția, care datează din 1808 și este una dintre cele mai vechi acordate de Franța, recompensează personalitățile din domeniul educației și persoanele care au contribuit la îmbogățirea patrimoniului național.

Ordinul are trei grade: Cavaler (precum cele acordate miercuri seară, inclusiv Ruxandrei Ivan), Ofițer, respectiv Comandor (gradul cel mai înalt), acordat ministrului Sorin Cîmpeanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#ordinul Palmes Academiques grad de Comandor, #Sorin Cimpeanu, #plagiat, #ruxandra Ivan, #decoratie franta , #plagiat