Cine a ordonat prăbușirea avionului în care se afla Evgheni Prigojin. Putin știa despre acest plan și nu s-a opus

Vineri, 22 Decembrie 2023, ora 15:27
4978 citiri
Cine a ordonat prăbușirea avionului în care se afla Evgheni Prigojin. Putin știa despre acest plan și nu s-a opus
Prigojin avea prea multă influență militară și politică FOTO X

Presa occidentală, citând date ale serviciilor de informații, scrie că Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, este responsabil pentru lichidarea șefului grupării de mercenari „Wagner”, Evgheni Prigojin.

Pe 22 decembrie 2023, secretarul de presă al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a comentat această informație, după cum relatează Daily Storm.

Peskov a confirmat că administrația Kremlinului era familiarizat cu articolul despre implicarea lui Patrușev în accidentul aviatic. Cu toate acestea, potrivit acestuia, nu ar dori să comenteze.

Secretarul de presă al lui Putin a declarat că The Wall Street Journal (WSJ) „îi place foarte mult să producă ficțiune”. Oficialul țării agresoare a subliniat că astfel de publicații nu pot fi comentate.

Pe 22 decembrie, The Wall Street Journal a publicat un articol despre lichidarea liderului grupului Wagner. Jurnaliştii au scris că operaţiunea a fost pregătită la ordinul celui considerat a fi mâna dreaptă a lui Vladimir Putin, Nikolai Patrușev.

În vara lui 2022, Patrușev l-a avertizat pe Putin că îi dă lui Prigojin prea multă influență militară și politică. Era convins că aceasta reprezenta o amenințare pentru Kremlin. Liderul țării agresoare a ignorat însă avertismentul, observând succesele Wagner pe linia frontului.

Totul s-a schimbat când Prigojin a început să se plângă de aprovizionarea insuficientă a soldaților săi. Odată l-a sunat personal pe președinte și i-a cerut nepoliticos arme. Patrușev a folosit ulterior această conversație ca un argument că șeful mercenarilor devenise periculos.

Când, la sfârșitul lunii iunie, Prigojin a îndrăznit să se răzvrătească, trimițându-și luptătorii înarmați pe teritoriul Rusiei, soarta i-a fost pecetluită. Patrușev a văzut oportunitatea de a elimina în sfârșit pe liderul „Wagner”.

După revolta și negocierile de succes cu liderul Belarusului, Alexandru Lukașenko, Prigojin a devenit precaut. A înțeles că și-a făcut dușmani și ar putea fi eliminat. În același timp, a fost urmărit îndeaproape.

La începutul lunii august, Patrușev a chemat un asistent în biroul său. În acea zi, a fost dat ordinul de a începe pregătirile pentru operațiunea de eliminare a lui Prigojin. Ulterior, planurile i-au fost arătate lui Putin însuși, iar acesta nu s-a opus.

În ziua morții sale, Prigojin aștepta la aeroport ca inspectorii de securitate să termine verificările avionului. Potrivit informațiilor, în această întârziere a fost plasată o mică bombă sub aripă.

La câteva zile după prăbușirea avionului, Rusia a anunțat că testele ADN au confirmat decesul lui Prigojin. Alături de el, alți nouă au murit, inclusiv comandantul „wagneriviților” Dmitri Utkin.

Amintim că rosZMI a raportat că Evgheni Prigojin plănuia să vorbească în Duma de Stat a Federației Ruse înainte de revoltă pentru a recâștiga favoarea președintelui Vladimir Putin. Șeful „Wagner” a cerut permisiunea de a vorbi de pe podium, dar a fost refuzat.

Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
În contextul reticenței Germaniei de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către forțele armate ucrainene, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că Olaf...
Presa din SUA scrie că serviciile secrete americane ar fi ajuns la concluzia că e posibil ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi
Presa din SUA scrie că serviciile secrete americane ar fi ajuns la concluzia că e posibil ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi într-o tabără de prizonieri din...
#ordin, #ucidere, #evgheni prigojin mort, #nikolai patrusev, #plan, #Vladimir Putin , #stiri Vladimir Putin