Topul orașelor din România care a atras cei mai mulți turiști în 2023. Stațiunea care a declasat Iașiul, Sibiul și Timișoara

Miercuri, 17 Ianuarie 2024, ora 12:28
9125 citiri
Topul orașelor din România care a atras cei mai mulți turiști în 2023. Stațiunea care a declasat Iașiul, Sibiul și Timișoara
Brașovul se află pe locul al doilea în clasamentul celor mai vizitate orașe din România FOTO tripadvisor.com

Bucureştiul a atras cei mai mulţi turişti în primele 11 luni ale anului trecut, cu 1,6 milioane de persoane în perioada ianuarie – noiembrie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Bucureştiul atrage, în primul rând, oameni care călătoresc în scopuri de business. Următoarele două oraşe din clasament, Braşov şi Constanţa, atrag turişti de leisure, care vin pentru a vizita oraşul, însă au şi o componentă de turism de business.

În fruntea calsamentului se află Mangalia, preferată anul trecut de aproape jumătate de milion de turiști, declasând mari orașe ca Iași, Sibiu sau Timișoara, în condițiile în care acesta din urmă a fost Capitală Culturală Europeană.

În administrarea Braşovului se află şi Poiana Braşov, cea mai populară staţiune montană din România, fiind, în special, aleasă de către turiştii din Bucureşti, însă datele sunt cumulate cu oraşul Braşov. Aceeaşi situaţie este şi la mare, unde o parte din Mamaia se află în administrarea oraşului Constanţa, astfel că în ambele cazuri datele sunt cumulate (Brașov+Poiana Brașov și Constanța+ Mamaia).

Braşovul (împreună cu Poiana Brașov) a avut peste 660.000 de turişti în perioada ianuarie – noiembrie 2023, în timp ce Constanţa (împreună cu Mamaia) a avut 485.000 de sosiri ale turiştilor.

Mangalia şi Eforie au atras 428.000, respectiv 300.000 de turişti. Pentru vacanţele la munte, Sinaia şi Predeal au reuşit să îşi facă loc în topul preferinţelor turiştilor, unde au ajuns un număr de 280.000, respectiv 200.000 de persoane.

În mod tradiţional, marile oraşe, litoralul şi staţiunile montane adună cei mai mulţi turişti, însă în clasamentul celor mai căutate destinaţii ale anului trecut s-au numărat şi staţiunile balneare precum Călimăneşti şi Băile Herculane.

Astfel, turismul balnear, insuficient dezvoltat, începe totuși să atragă tot mai mulţi turişti datorită faptului că hotelurile oferă servicii pe tot parcursul anului, dar şi atenţiei mai mari pe care oamenii o acordă prevenţiei privind sănătatea. Astfel, antreprenorii au început să vadă tot mai mult potenţialul din acest sector şi să facă investiţii, dar care sunt încă insuficiente pentru a creşte sectorul.

Timişoara se află în acest clasament, însă mult sub oraşe precum Brașov, Sibiu sau Iaşi. Avantajul Timișoarei în 2023 a fost statutul de Capitală Culturală Europeană, care însă a atras mult mai puţini turişti faţă de Brașov, Iaşi sau Sibiu, orașe care nu au beneficiat de acest statut. Chiar cu statutul de Capitală Culturală Europeană, doar 261.000 de turişti au ajuns în 2023 în Timişoara, potrivit bizbrasov.ro care citează INS.

Surpriza mai neplăcută a clasamentului este municipiul Craiova, un oraş plin de istorie care încearcă să devină un punct de atracţie pentru turişti. În primele 11 luni ale anului 2023, Craiova a atras puțin mai mulţi turişti decât Năvodari sau Costineşti, stațiuni care au „activitate” doar în sezonul estival. Cu toate că în Bănie au fost organizate, pe bani mulți, evenimente ce au contribuit oarecum la creşterea turismului, precum Intencity-festival de muzică care a adus pe scenă nume mari din lumea muzicală internaţională şi locală -, cât şi târgul de Crăciun, deschis în noiembrie, Craiova nu pare să fie o destinație căutată de turiști.

Borna impresionantă atinsă de Iga Swiatek. E doar a noua tenismenă din istorie
Borna impresionantă atinsă de Iga Swiatek. E doar a noua tenismenă din istorie
Săptămâna aceasta va fi a o suta pentru jucătoarea poloneză de tenis Iga Swiatek pe poziţia de lider al clasamentului WTA. Swiatek este a noua jucătoare din istorie care atinge suta de...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#orase Romania, #turism Romania, #brasov, #Mangalia, #clasament , #stiri vacanta