Orașul din Transilvania care își schimbă la față centrul istoric medieval cu aproape 88 de milioane de euro

Miercuri, 10 Ianuarie 2024, ora 19:04
4337 citiri
Orașul din Transilvania care își schimbă la față centrul istoric medieval cu aproape 88 de milioane de euro
Turnul cu ceas din Sighișoara FOTO / Facebook Primaria Sighisoara

Primăria Sighişoara a anunţat, miercuri, că a finalizat studiul de fezabilitate şi că va depune o cerere de finanţare europeană pentru Proiectul "Regenerare Urbană a centrului istoric al Sighişoarei - patrimoniu Mondial UNESCO", estimat la peste 87,3 milioane de lei.

"Unul dintre proiectele pe care toţi locuitorii oraşului ni-l dorim şi de care se vorbeşte de mulţi ani este reamenajarea Pieţei Sigma şi a străzilor Morii şi Octavian Goga, dar şi a parcului central (toate situate la poalele Cetăţii Medievale, n.r.). A fost realizat studiul de fezabilitate pentru obiectivul investiţii Regenerare Urbană a centrului istoric al Sighişoarei, care a fost aprobat. Acum depunem proiectul pentru obţinerea de fonduri europene pentru a avea, în sfârşit, zona central bine amenajată", a declarat presei, miercuri, primarul din Sighişoara, Iulian Sîrbu.

Proiectul prevede că Piaţa Sigma se va transforma într-o piaţă multifuncţională pentru evenimente de interes public, vor fi reamenajate piaţa Octavian Goga şi străzile Morii şi Octavian Goga, vor fi create spaţii pietonale şi se va face o "reinterpretare într-o manieră contemporană" a fondului istoric pierdut în urma demolărilor de la sfârşitul anilor 1980, pe strada Morii.

Primarul a precizat că există un parteneriat între Primăria Sighişoara şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru pentru pregătirea de proiecte finanţate din perioada de programare 2021-2027 pe diferite domenii de mobilitate, iar în acest sens a fost pregătit şi proiectul pentru regenerarea urbană a centrului istoric al Sighişoarei.

Edilul a mai subliniat că reamenajarea se va face conform realităţii istorice, proiectanţii inspirându-se de la fostele curţi ale locuinţelor, însă vor fi şi zone verzi şi jocuri de apă de tip fântână cu jet din pardoseală.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#oras, #Transilvania, #modernizare, #Centru Istoric, #Sighisoara , #proiecte fonduri