Un oraș fantomă ridicat cu 85 de miliarde de dolari: Totul e gata, dar are un mare defect VIDEO

Joi, 11 Ianuarie 2024, ora 02:28
15802 citiri
Un oraș fantomă ridicat cu 85 de miliarde de dolari: Totul e gata, dar are un mare defect VIDEO
Orașul fantomă Xiongan din China are un mare defect: nu are locuitori FOTO / captură Bloomberg

Un oraș al viitorului a fost ridicat cu un efort financiar colosal, de peste 85 de miliarde de dolari. El a fost prezentat cu fast ca o metropolă strălucitoare, de înaltă tehnologie și care va servi ca o ”supapă” pentru aglomerata capitală a Chinei, Beijing. Dar, visul lui Xi Jinping de a crea la Xiongan un nou Shenzhen nu s-a împlinit din cauza faptului că ”orașul fantomă” are un mare defect, nu are locuitori.

Xi Jinping și-a dezvăluit propria ambiție pentru un oraș care definește epocile, de data aceasta așezat la periferia Beijingului. Dar, politica economică, acceptarea doar a unor industrii aici, cât și o strategie nepotrivită privind vânzările de apartamente, au dus noul oraș Xiongan să devină un loc pustiu, potrivit Bloomberg.

Partidul Comunist de guvernământ a cheltuit de atunci peste 610 de miliarde de yuani (85 de miliarde de dolari) pentru oraș, mai mult decât dublul costului Barajului celor Trei Defileuri, susține sursa citată. Pe locul fostelor lanuri de porumb stau acum o gară, clădiri de birouri, ansambluri rezidențiale, hoteluri de cinci stele, școli și spitale. Un singur lucru lipsește: rezidenții.

Putin face o declarație neașteptată: ”Rusia are un nou inamic, dar ne vom ocupa de el rapid”

În centrul orașului, puține magazine și restaurante erau deschise pe străzi mărginite de un sediu guvernamental nou-nouț, clădiri de birouri, ansambluri rezidențiale și hoteluri.

„Am muncit din greu la examenele de admitere la facultate pentru a veni la Beijing, nu la Xiongan”, a spus un student în primul an la Universitatea de Geoștiințe din China, care a cerut anonimatul pentru a vorbi.

Începutul lent al orașului subliniază defectele planului lui Xi de a atrage oamenii din capitală, unde sunt concentrate cele mai bune resurse ale națiunii. Xi a trâmbițat progresul orașului în discursul său de Anul Nou, spunând că „crește rapid” și ajută la revitalizarea nord-estului Chinei.

„Această rezistență se bazează pe interesul din lumea reală. Dacă nu poți face ca interesele lor să se alinieze cu interesul tău, atunci bineînțeles că nu poți face acest lucru”, a spus Alfred Wu, profesor la Universitatea din Singapore. „Puterea lui Xi încă mai are limite până la urmă.”

Războiul de 10.000 de miliarde de dolari stă să explodeze: Peste conflictul lui Putin și pandemia COVID împreună

Xi a optat pentru o planificare meticuloasă pentru a-și ajuta orașul să evite problemele din alte zone. De exemplu, Xiongan a impus controale stricte asupra prețurilor locuințelor pentru a evita speculatorii, aderând la mantra lui Xi că „locuința este pentru a trăi, nu pentru speculație”. Anul trecut, orașul le-a interzis dezvoltatorilor să vândă case pe care nu le-au construit, o abatere majoră de la modelul de pre-vânzare comun în China, care a alimentat o bula imobiliară.

Orașul este selectiv cu privire la industriile pe care le primește, încurajând companiile care lucrează în sectoarele tehnologiei informației, biomedical și al energiei noi și eliminând ceea ce numește industrii tradiționale. Aceasta este spre deosebire de abordarea liberă a Shenzhen, care a atras milioane de muncitori și antreprenori migranți.

Xi are timp ca orașul să meargă. Xiongan are un obiectiv de finalizare la mijlocul secolului și o etapă de dezvoltare pe termen scurt în 2035. Peste 11 ani, orașul este de așteptat să se ocupe de unele dintre funcțiile non-capitalei Beijingului și să devină un „oraș socialist modernizat la nivel înalt” – cu sectoarele digitale reprezentând cel puțin 80% din economia locală, 45% din deșeurile urbane reciclate și acoperire completă a internetului de mare viteză, conform documentelor guvernamentale.

Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
#oras fantoma, #oras fantoma China poze, #orase fantoma China, #China, #Xi Jinping, #Beijing, #orase fantoma China video , #China