Orașul din Ardeal care își va asigura independența energetică pentru instituții și iluminat public. Construiește un parc fotovoltaic cu bani europeni

Autor: N.G.
Luni, 06 Februarie 2023, ora 22:49
4591 citiri
Orașul din Ardeal care își va asigura independența energetică pentru instituții și iluminat public. Construiește un parc fotovoltaic cu bani europeni
FOTO Arhivă Ziare.com

Un oraș din Ardeal își va asigura independența energetică aproape totală a instituțiilor publice și va asigura iluminatul public cu energie electrică ce va proveni de la un parc fotovoltaic. Investiția se ridică la peste 4,7 milioane de lei.

Pe un teren de 3,4 hectare vor fi amplasate peste 1.500 de panouri fotovoltaice, cu o capacitate instalată de 880 kW. Investiția se ridică la peste 4,7 milioane de lei.

Primăria Blaj a lansat o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru obiectivul „Crearea unei facilități de producție energie electrică din SER pentru consumul propriu al UAT Blaj”.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 4.773.537,56 de lei, fără TVA. Proiectul este finanțat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Obiectivul investiției este realizarea și punerea în funcțiune a unei instalații noi de producere a energiei electrice din surse solare. Noua centrală fotovoltaică va asigura circa 80% din necesarul de energie electrică al municipiului Blaj, respectiv iluminat public, școli și clădiri publice.

Terenul pe care urmează să fie realizată noua centrală se află la ieșirea din municipiu spre Mediaș și are o suprafață totală de 34.500 mp, din care suprafața utilă pentru sistemul fotovoltaic va fi de 14.500 mp.

Centrala fotovoltaică va avea o putere electrică instalată de 995,8 kWp în curent continuu, la nivelul panourilor fotovoltaice și de 880 KW în curent alternativ, la nivelul invertoarelor.

Centrala va fi formată dintr-un număr de 1.532 de panouri fotovoltaice. Cu acest număr de panouri, se va acoperi suprafața terenului disponibil aparținând Primăriei Blaj. Întreaga energie electrică regenerabilă produsă va fi utilizată exclusiv pentru consum propriu.

Parc fotovoltaic și la Ocna Mureș

Un proiect similar este derulat și în orașul Ocna Mureș din Alba, care ar urma să devină primul din România independent energetic, asigurându-și integral energia electrică necesară iluminatului stradal, clădirii primăriei, școlilor și serviciilor aferente administrației locale.

Acesta cuprinde 1.500 de panouri și cinci invertoare care sunt amplasate pe un teren în suprafață de circa 6.000 de metri pătrați. Autoritățile preconizează o economie la bugetul local de 1,5 – 2 milioane de lei pe an, bani care vor putea fi cheltuiți pentru alte investiții.

Pe lângă clădirea primăriei și iluminatul public, energia electrică va fi utilizată pentru două licee, o școală gimnazială, casa de cultură și biblioteca orășenească. Valoarea fondurilor nerambursabile este de 559.100 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#ORA, #Blaj, #aredel, #energie, #parc fotovoltaic , #factura energie