Operațiunea „Autobuzul”, atacul terorist pus la cale de trei tineri care vroiau să plece din România comunistă. Șase morți nevinovate provocate de securiști

Autor: N.G.
Duminica, 20 Martie 2022, ora 21:15
14911 citiri
Operațiunea „Autobuzul”, atacul terorist pus la cale de trei tineri care vroiau să plece din România comunistă. Șase morți nevinovate provocate de securiști
Autobuzul a fost ciuruit de gloanțele trase de cei din afară

Operațiunea „Autobuzul” este denumirea generică pentru cel mai grav atac terorist din România ultimilor 70 de ani. Trei persoane – Andrei Drăgănescu (29 ani), Viorel Butincu (32 ani) și Mircea Emil Muntean (23 ani) – au luat ostatici călătorii unui autobuz de navetiști cu intenția de a fugi din țară.

Eșecul șocant al intervenției autorităților avea să ducă la un număr mare de victime dintre pasagerii autobuzului. Andrei Drăgănescu, Viorel Butincu și Mircea Emil Muntean s-au urcat în autobuzul care circula pe ruta Călan - Orăștie, în stația din localitatea Strei, județul Hunedoara.

Cei trei teroriști aveau la ei un întreg arsenal sustras în noaptea de 22 august de la Postul de Miliție din comuna Pui, județul Hunedoara: trei pistoale-mitralieră de calibru 7,62 mm cu pat rabatabil, trei pistoale de calibru 7,65 mm model 1974, șapte încărcătoare de pistol-mitralieră, dintre care șase pline cu muniție, șase încărcătoare de pistol, trei baionete, trei cuțite, o busolă, 55 cartușe de calibrul 7,65 mm și 570 cartușe de calibrul 7,62 mm.

După ce au urcat în autobuz i-au anunțat pe pasageri și pe șoferi sub amenințarea armelor că ”autobuzul merge la Roma”. Autobuzul s-a îndreptat spre Timişoara, dar autoritățile au aflat despre luarea de ostatici fiind trimise în urmărire echipaje de poliție, dar și de la securitate. Pe traseu, şoferul era silit să oprească în staţii, pentru a lua călători, pentru că teroriştii voiau ca numărul pasagerilor să fie cât mai mare. Autobuzul şi-a continuat drumul până în apropierea bifurcaţiei dintre Calea Lugojului şi Aeroportul Timişoara, unde autorităţile au plănuit o ambuscadă.

Nemaiavând cum să plece mai departe cu autobuzul, cei trei au cerut un elicopter de la Crucea Roșie și 30.000 de dolari pentru a-i elibera pe ostatici. Deoarece autoritățile nu le-au îndeplinit cererea, aceștia au încercat să treacă cu forța de barajul improvizat de autorități. Ca ripostă, forțele armate au tras asupra autobuzului. În total au murit șase oameni și au fost răniți alți 12 înainte ca teroriștii să fie capturați și arestați.

Episodul dramatic din Operaţiunea ”Autobuzul”, schimbul de focuri dintre atacatori şi securişti, a fost imortalizat în finalul filmului ”Balanţa”, regizat în 1992 de Lucian Pintilie, avându-i în rolurile principale pe Maia Morgenstern şi Răzvan Vasilescu.

Asasinați din ordinul lui Ceaușescu

După capturare, cei trei tineri au fost asasinați din ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Butincu și Muntean au fost împușcați pe un câmp în noaptea următoare, iar Drăgănescu, fiind rănit, a fost sugrumat în arest după două zile. Butincu și Muntean au fost îngropați într-o groapă comună din Cimitirul Călugăreni din Deva. Familiilor celor doi nu li s-a spus niciodată unde au fost înmormântați. Drăgănescu a fost îngropat în Cimitirul Săracilor din Timișoara. Ca și în cazul celorlalți doi, nu a fost lăsat nici un indiciu, nici o urmă cu privire la mormântul acestuia.

Regimul comunist a impus o tăcere absolută cu privire la atentat. Rudele victimelor nevinovate împușcate de securiști au avut de suferit după ce au pus întrebări în legătură cu ceea ce s-a întâmplat. Comuniștii nu concepeau ca un asemenea incident sângeros putea să se întâmple în societatea ”perfectă” care se predindea că există în România.

La momentul respectiv, Tudor Postelnicu era șeful Securității, iar George Homoștean era ministrul de Interne, cei doi fiind anchetați ulterior, în 1991, pentru implicarea în evenimente și asasinarea celor trei.

După Revoluția din Decembrie 1989, George Homoștean a fost condamnat la 14 ani de închisoare în dosarul „Autobuzul”, fiind arestat la 26 ianuarie 1993 și apoi eliberat la 15 aprilie 1994, prin amnistiere. Ulterior, prin Decretul prezidențial nr. 952 din 27 noiembrie 2002, la propunerea Ministerului Justiției, președintele Ion Iliescu i-a grațiat restul de pedeapsă rămas neexecutat.

Guvernul Netanyahu va fi înlăturat de la putere dacă nu lansează atacul asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza, susține un ministru israelian
Guvernul Netanyahu va fi înlăturat de la putere dacă nu lansează atacul asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza, susține un ministru israelian
Ministrul israelian de Finanţe, Bezalel Smotrich, a avertizat duminică, 28 aprilie, guvernul lui Benjamin Netanyahu cu înlăturarea de la putere în cazul în care acesta renunţă la asaltul...
Drone explozive şi rachete ghidate lansate de Hezbollah în nordul Israelului. „Un atac complex”
Drone explozive şi rachete ghidate lansate de Hezbollah în nordul Israelului. „Un atac complex”
Mişcarea libaneză pro-iraniană Hezbollah a anunţat că a vizat sâmbătă, 27 aprilie, două poziţii militare în nordul Israelului, "în ripostă la atacurile inamicului" împotriva...
#operatiune, #autobuzul, #atac, #terorist, #comunism, #Securitate , #comunism