Secretarul general al ONU Antonio Guterres îndeamnă China și SUA la dialog, după vizita cu scandal a lui Nancy Pelosi în Taiwan

Duminica, 07 August 2022, ora 01:24 1877 citiri
Problemele cele mai "presante” precum încălzirea globală nu pot fi rezolvate fără dialog FOTO: Facebook ONU

Cele mai urgente probleme nu vor putea fi rezolvate decât cu un dialog între China și Statele Unite, susține secretarul general al ONU Antonio Guterres.

„Cred că pentru secretarul general, este imposibil de a rezolva problemele cele mai presante în lume fără un dialog şi o cooperare eficientă între cele două ţări”, a declarat Stéphane Dujarric, întrebat la un briefing de presă, după anunţul Beijingului de a îngheţa cooperarea sa cu Washingtonul pe anumite domenii, între care şi schimbările climatice, scrie AFP.

După vizita, în această săptămână la Taiwan a şefei deputaţilor americani Nancy Pelosi, Beijingul a lansat importante exerciţii militare în largul insulei.

Ministrul chinez al Afacerilor Externe a spus că suspendă cooperarea cu Washingtonul pe problema repatrierii migranţilor ilegal, precum şi în materie de justiţie, criminalitate transfrontalieră şi luta antidrog.

Casa Albă l-a convocat pe ambasadorul chinez la Washington. „Noi am condamnat operaţiunile militare ale Chinei, care sunt iresponsabile, contrare obiectivului nostru de lungă durată de a menţine pacea şi stabilitatea în Taiwan”, a indicat vineri purtătorul de cuvânt al administraţiei americane John Kirby.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News