Lumea, la un singur pas greșit distanță de anihilarea nucleară. "Norocul nu este o strategie"

Marti, 02 August 2022, ora 11:52
2100 citiri
Lumea, la un singur pas greșit distanță de anihilarea nucleară. "Norocul nu este o strategie"
Antionio Guterres, secretarul general al ONU FOTO Hepta

Lumea este la distanță de un pas greșit de un război nuclear devastator și este într-un pericol nemaivăzut de la Războiul Rece, a avertizat secretarul general al ONU.

„Am fost extraordinar de norocoși până acum”, a spus Antonio Guterres.

Pe fondul tensiunilor globale în creștere, „umanitatea este doar o neînțelegere, la o greșeală de calcul distanță de anihilarea nucleară”, a adăugat el.

Declarațiile sale au venit la deschiderea unei conferințe pentru țările semnatare ale Tratatului de neproliferare nucleară.

Acordul din 1968 a fost introdus după criza rachetelor din Cuba, un eveniment adesea descris ca fiind cel mai aproape de războiul nuclear. Tratatul a fost conceput pentru a opri răspândirea armelor nucleare în mai multe țări și pentru a urmări obiectivul final de dezarmare nucleară completă.

Aproape fiecare națiune de pe Pământ este semnatară la TNP, inclusiv cele mai mari cinci puteri nucleare. Dar printre puținele state care nu semnează niciodată se numără patru cunoscute sau suspectate că au arme nucleare: India, Israel, Coreea de Nord și Pakistan.

Secretarul general Guterres a spus că „norocul” de care s-a bucurat lumea până acum în evitarea unei catastrofe nucleare ar putea să nu dureze – și a îndemnat lumea să reînnoiască eforturile către eliminarea tuturor acestor arme.

"Norocul nu este o strategie. Nici nu este un scut împotriva tensiunilor geopolitice care se transformă în conflict nuclear", a spus el, citat de BBC.

Gutteres a avertizat că tensiunile internaționale „ating noi cote maxime”, indicând în mod special invazia Ucrainei, tensiunile din peninsula coreeană și din Orientul Mijlociu ca exemple.

Rusia a fost acuzată pe scară largă de escaladarea tensiunilor atunci când la câteva zile după invazia sa în Ucraina în februarie, președintele Vladimir Putin a pus forțele nucleare substanțiale ale Rusiei în alertă maximă.

El a amenințat, de asemenea, pe oricine stă în calea Rusiei cu consecințe „pe care nu le-ați văzut niciodată în istoria voastră”. Strategia nucleară a Rusiei include utilizarea armelor nucleare dacă existența statului este amenințată.

Luni, 1 august, Putin a declarat că „nu pot exista câștigători într-un război nuclear și nu ar trebui să fie dezlănțuit niciodată”.

Dar Rusia a fost criticată la conferința TNP. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a condamnat ceea ce el a numit zgomotul sabiei Rusiei - și a subliniat că Ucraina și-a predat armele nucleare din epoca sovietică în 1994, după ce a primit asigurări cu privire la viitoarea sa securitate de la Rusia și alții.

„Ce mesaj transmite acest lucru oricărei țări din întreaga lume care ar putea crede că trebuie să aibă arme nucleare – pentru a proteja, pentru a apăra, pentru a descuraja agresiunea împotriva suveranității și independenței sale?”, a întrebat șeful diplomației americane. „Cel mai rău mesaj posibil”.

În prezent, se crede că aproximativ 13.000 de arme nucleare rămân în serviciu în arsenalele celor nouă state cu arme nucleare - mult mai puțin decât cele 60.000 estimate stocate la vârful de la mijlocul anilor 1980.

Rusia afirmă că „Occidentul se balansează periculos pe marginea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare”
Rusia afirmă că „Occidentul se balansează periculos pe marginea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare”
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a avertizat luni, 22 aprilie, că sprijinul SUA, Marii Britanii şi Franţei pentru Ucraina implică riscuri strategice grave privind o confruntare directă...
Rusia amenință că atacă Polonia, după ce Varșovia s-a oferit să găzduiască arme nucleare
Rusia amenință că atacă Polonia, după ce Varșovia s-a oferit să găzduiască arme nucleare
Ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, a avertizat joi, 25 aprilie, că facilitățile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate permanent pe teritoriul polonez, vor deveni o țintă...
#ONU, #razboi nuclear, #arme nucleare, #nonproliferare nucleara , #ONU
Comentarii
Poza TMLP
TMLP
rank 5
„Umanitatea depinde de o mica neintelegere pentru a fi distrusa
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5