Avertismentul fără precedent lansat la nivel înalt: umanitatea este „la o greșeală de calcul distanță de anihilarea nucleară”

Luni, 01 August 2022, ora 20:30 3100 citiri
Imagine de pe o șosea din Ucraina afectată de bombardamente FOTO Hepta

Lumea se confruntă cu „un pericol nuclear nemaivăzut de la apogeul Războiului Rece” și este la doar „o eroare de calcul distanță de anihilarea nucleară”.

Sunt declarațiile făcute în după-amiaza zilei de luni, 1 august, de către secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres.

"Am fost extraordinar de norocoși până acum. Dar norocul nu este o strategie. Nici nu este un scut împotriva tensiunilor geopolitice care se transformă în conflict nuclear", a spus Guterres la începutul unei conferințe a țărilor care fac parte din Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNN).

„Astăzi, umanitatea este la doar o neînțelegere, la o greșeală de calcul distanță de anihilarea nucleară”, a spus el, cerând națiunilor „să pună omenirea pe o nouă cale către o lume fără arme nucleare”, arată France24.com.

Comentariile lui Guterres au venit la cea de-a 10-a conferință de revizuire a TNN, un tratat internațional care a intrat în vigoare în 1970 pentru a preveni răspândirea armelor nucleare.

Întâlnirea, desfășurată la sediul ONU din New York, a fost amânată de mai multe ori din 2020 din cauza pandemiei de Covid-19. Se va desfășura până pe 26 august.

Guterres a spus că conferința a fost „o șansă de a întări” tratatul și de „a-l face potrivit pentru situația îngrijorătoare din jurul nostru”, citând războiul Rusiei în Ucraina și tensiunile din peninsula coreeană și din Orientul Mijlociu.

„Eliminarea armelor nucleare este singura garanție că acestea nu vor fi folosite niciodată”, a implorat secretarul general, adăugând că va vizita Hiroshima pentru aniversarea bombardării atomice din 6 august 1945 asupra orașului japonez de către Statele Unite.

"Aproape 13.000 de arme nucleare sunt acum ținute în arsenale din întreaga lume. Toate acestea într-un moment în care riscurile de proliferare cresc și slăbesc apărarea pentru prevenirea escaladării", a adăugat Guterres.

În ianuarie, cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU - Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie și Franța - s-au angajat să împiedice construirea în continuare a armelor nucleare.

La ultima conferință de revizuire din 2015, părțile nu au putut ajunge la un acord asupra chestiunilor de fond.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News