Prabusirea pretului petrolului loveste in profitul OMV Petrom: Scadere de aproape 60%

Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 09:27
4898 citiri
Prabusirea pretului petrolului loveste in profitul OMV Petrom: Scadere de aproape 60%
Foto: Arhiva Ziare.com

Profitul net inregistrat de Petrom in primele 9 luni ale anului a inregistrat o scadere de aproape 60%.

Potrivit rezultatelor financiare remise joi Ziare.com, gigantul petrolier a avut in aceasta perioada castiguri in valoare de 991 de milioane de lei (223,1 milioane de euro).

Cifra este cu 59% mai mica decat cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.

Pe de alta parte, vanzarile s-au cifrat la 13,627 de miliarde de lei, fata de 16,195 de miliarde de lei in 2014.

Lovitura pentru OMV Petrom: Cu cat a scazut profitul in 2015

Aceste rezultate reprezinta efecte directe ale scaderii pretului petrolului cu 50% in ultimul an.

"In primele noua luni din 2015, performanta financiara a Grupului a fost sever afectata de scaderea cu aproximativ 50% a preturilor titeiului comparativ cu perioada similara a anului precedent. Intr-un mediu de piata cu preturi mici la titei ce ar putea dura, am decis sa ne reducem estimarile privind pretul viitor al titeiului, ceea ce a determinat ajustari de depreciere ale unor active din segmentul Upstream.

Efectul negativ din Upstream (activitatea de explorare, dezvoltare si productie de titei si gaze naturale - n.red.) a fost doar partial compensat de rezultatele bune din Downstream (prelucrare si vanzare - n.red.), datorate modelului nostru de afaceri integrat si sustinute de marjele de rafinare imbunatatite, precum si de cererea de produse crescuta.

In plus, am continuat eforturile la nivelul intregii organizatii pentru a limita cheltuielile de capital si costurile operationale. Ma bucura in mod deosebit reactia pozitiva a intregii organizatii, care dovedeste schimbarea culturii si agilitatea in afaceri implementate in OMV Petrom pe parcursul ultimei decade", a transmis Mariana Gheorghe, CEO al companiei.

Pretul petrolului, in cadere libera - cine va castiga si cine va pierde

Ea a mai aratat ca productia de hidrocarburi a gigantului petrolier s-a mentinut stabila fata de anul precedent, ca urmare a investitiilor si descoperirilor anterioare, care au compensat declinul natural si nivelul actual redus al investitiilor.

Mariana Gheorghe aminteste de parteneriatul cu ExxonMobil, alaturi de care au fost continuate activitatile de explorare din blocul Neptun Deep din Marea Neagra.

Anul acesta, OMV Petrom a finalizat patru sonde si a inceput forajul la cea de-a cincea.

"Vom continua sa ne ajustam nivelul de activitate, mentinand totodata o pozitie financiara solida. In plus, asa cum am subliniat si in trecut, investitiile viitoare raman dependente de un cadru fiscal si de reglementare stabil si favorabil investitiilor pe termen lung, precum si de fundamentele de piata adecvate", a transmis CEO-ul companiei.

Petrom extinde cautarile de gaze in Marea Neagra: Au ajuns la cinci sonde

Perspective pentru 2015

Pentru anul 2015, OMV Petrom se asteapta ca pretul mediu al titeiului Brent, relevant pentru Europa, sa inregistreze o valoare medie de 50-60 dolari pe baril.

Pe de alta parte, compania atrage atentia ca piata de gaze si electricitate va ramane volatila, precum si cadrul de reglementare din Romania, ceea ce ar putea influenta negativ rezultatele financiare si operationale ale grupului pentru intreg anul.

Compania estimeaza ca cererea de gaze naturale din tara noastra in 2015 va fi sub nivelul din 2014, ceea ce va conduce la cresterea concurentei si la o presiune suplimentara asupra preturilor si a marjelor.

Pe piata de energie electrica, reprezentantii gigantului se asteapta la o cerere in 2015 relativ stabila comparativ cu 2014, iar preturile sa creasca usor, in timp ce marjele medii vor inregistra valori scazute.

In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, se preconizeaza ca preturile mai reduse ale produselor petroliere, ca efect al scaderii cotatiilor titeiului, vor sustine cererea, insa concurenta se va mentine crescuta.

OMV Petrom a luat o decizie impotriva vointei statului roman

"Cateva amendamente ale cadrului general de taxare din Romania au fost aprobate si vor intra in vigoare in 2016-2017. Impozitul pe constructii este vizat a se mentine la nivelul de 1% pe parcursul anului 2016 si a fi eliminat incepand cu anul 2017. In plus, conform declaratiilor autoritatilor, se preconizeaza masuri suplimentare in ceea ce priveste sistemul de taxare pentru activitatea de explorare si productie, consultari publice urmand sa aiba loc inainte de punerea in aplicare a noilor masuri.

In plus, asa cum am subliniat si in trecut, investitiile viitoare raman dependente de un cadru fiscal si de reglementare stabil si favorabil investitiilor pe termen lung, precum si de fundamentele de piata adecvate", se mai arata in comunicat.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Petrom rezultate financiare, #Petrom scadere profit, #Petrom exploatari Romania , #Petrom